Aandoeningen

Aangeboren hartafwijkingen

Aangeboren hartafwijkingen ontstaan tijdens de groei en ontwikkeling van het hartje van het ongeboren kind. De meeste van deze afwijkingen worden onmiddellijk na de geboorte vastgesteld, maar soms komen aangeboren hartafwijkingen pas op volwassen leeftijd aan het licht.

Sommige aangeboren hartafwijkingen zijn vrij onschuldig, maar bij andere hartafwijkingen is een operatie nodig.

Op deze pagina snel naar

Soorten

Er zijn drie soorten aangeboren hartafwijkingen:  

Afwijkingen in de aanleg

Aangeboren afwijkingen kunnen variëren van eenvoudige, bijvoorbeeld een gaatje in het tussenschot tussen de boezems van het hart (zie ASD en PFO), tot zeer complexe afwijkingen bijvoorbeeld een onvolgroeide linkerhartkamer.   

Zieke hartspiercellen, cardiomyopathie

De hartspiercellen zijn afwijkend. Hierdoor kan het hart minder krachtig samentrekken en stroomt het bloed niet goed door.  

Afwijkingen van het hartgeleidingssysteem

Hierdoor kunnen hartritmestoornissen optreden. Hierdoor kan het hart te langzaam (bradycardie), te snel (tachycardie) of onregelmatig gaan kloppen.

Toon meer over hartafwijkingen

Onderzoeken

Om vast te stellen of er sprake is van een aangeboren afwijking, kunnen de volgende onderzoeken worden gedaan.

Behandelingen

De behandeling kan, afhankelijk van de ernst van de afwijking, bestaan uit medicijnen (zoals bloedverdunners, plaatjesremmers en hartritme- en prikkelverlagende medicijnen), een dotterbehandeling al dan niet met plaatsing van een stent, een operatie en/of plaatsing van een pacemaker of ICD.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.   

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code
CAR 90-A