Behandelingen & onderzoeken

Hartkatheterisatie (coronair angiografie)

Een hartkatheterisatie is een onderzoek om vernauwingen of verstopping op te sporen in de kransslagaders van het hart. Een katheter (lang, dun buisje) wordt door een sneetje in de lies of pols via de slagader opgeschoven naar het hart. Na het inspuiten van contrastvloeistof wordt op een röntgenscherm zichtbaar hoe deze vloeistof door de kransslagaders stroomt en waar eventueel vernauwingen zitten.

Soms is het nodig om de bloeddruk te meten in de hartholtes aan de rechterkant van het hart en in de longslagader door middel van een rechterhartkatheterisatie (of rechts katheterisatie). Deze onderzoeken worden soms samen uitgevoerd.

Op deze pagina snel naar

Meer over hartkatheterisatie (coronair angiografie)

Risico’s hartkatheterisatie

Hartkatheterisatie is een invasieve ingreep waarbij met een katheter de bloedbaan wordt ingegaan. Aan invasieve ingrepen kleven risico’s. De beslissing om een hartkatheterisatie te verrichten wordt daarom altijd weloverwogen genomen door uw behandelend arts en u.

Het risico van niet katheteriseren ligt vaak in het niet kunnen uitvoeren van een behandeling zoals een hartoperatie of dotterbehandeling.

Complicaties

Complicaties die kunnen optreden zijn:

 • bloeding op de aanprikplaats
 • hartinfarct
 • beroerte
 • beschadiging van de slagader/ader waar de katheter werd ingebracht
 • hartritmestoornissen tijdens de ingreep
 • allergische reactie op contrastvloeistof
 • nierfunctiestoornissen
 • longbloeding (bij rechterhartkatheterisatie)

Maar het optreden van een complicatie is zeldzaam en bovendien afhankelijk van de lichamelijke gesteldheid en leeftijd van de patiënt.

Voorbereiding

Medicijnen

We hebben u vooraf geïnformeerd over uw medicijngebruik. Vergeet niet uw medicijnen en een recente medicijnlijst van uw apotheek mee te nemen. Heeft u hierover nog vragen, neemt u dan contact op met uw cardioloog.

U krijgt een lijstje waarop staat welke bloedverdunners u moet blijven gebruiken en met welke u tijdelijk moet stoppen. Gebruikt u acenocoumarol of Marcoumar®? Neem dan contact op met uw trombosedienst. Wanneer  u bloedverdunners van de trombosedienst gebruikt,  wordt voor het onderzoek nog bloed geprikt om de stollingswaarde te controleren.

Neem eventuele plastabletten liever pas na de behandeling in.

Diabetes

Heeft u diabetes en spuit u insuline? Neem dan uw insulinepen mee en uw spullen voor het meten van uw bloedsuikers. U kunt de controles gewoon zelf blijven uitvoeren. Eventueel wordt dit voor u gedaan op de afdeling.

Eten en drinken

Voor dit onderzoek mag u gewoon eten en drinken. Wel is het verstandig om 2 uur voor het onderzoek niet te veel en te zwaar te eten en enkele glazen extra water te drinken als u geen vochtbeperking heeft.

Overgevoeligheid/allergie

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde medicijnen of andere stoffen, bijvoorbeeld voor jodium of pleisters.

Dag van het onderzoek

Begeleider meenemen

Als u dat prettig vindt, mag u iemand meenemen naar het ziekenhuis (maximaal één persoon). Deze kan niet bij u zijn tijdens het onderzoek zelf, maar wel ervoor en erna.

Hartfilmpje (ECG) en bloeddruk

Voordat u de katheterisatie ondergaat, wordt er eventueel nog een hartfilmpje gemaakt en uw bloeddruk gemeten. Als u vanuit een ander ziekenhuis komt, is daar waarschijnlijk al een hartfilmpje gemaakt. Dat hoeft dan niet nog een keer te gebeuren. Ook kunt u nog even naar het toilet gaan. 

Onderzoek

Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer en legt u uit wat u kunt verwachten tijdens het onderzoek. Ook voert hij/zij een opnamegesprek met u en begeleidt hij/zij u naar de behandelkamer.

De katheterisatie wordt uitgevoerd via de slagader in uw pols. Als er (ook) een rechterhart katheterisatie wordt gedaan, wordt de katheter via een ader in de lies ingebracht. In de behandelkamer wordt de betreffende plaats onthaard. Daardoor kan uw huid goed worden ontsmet. U wordt daarna afgedekt met steriele doeken.

Vervolgens krijgt u een verdovingsprik en plaatst de arts de katheter in uw pols- of liesslagader. Hij schuift de katheter naar uw kransslagaderen en spuit er contrastvloeistof in. Daar kunt u een warm gevoel van in uw lichaam krijgen. Ook kunt u het gevoel krijgen dat u moet plassen. Dat gevoel is meestal na zo’n 15 seconden over. Bij sommige mensen geeft het inspuiten van de contrastvloeistof pijn op de borst. Als u pijn op de borst krijgt, is het belangrijk dat u dit meteen tegen uw arts zegt. Dan krijgt u iets tegen de pijn. Op een röntgenscherm kan de arts precies zien hoe de aders in uw hart lopen, waar ze eventueel vernauwd zijn en hoe ernstig die vernauwingen zijn.

Tijdens het onderzoek worden uw bloeddruk en hartslag continu in de gaten gehouden.

U blijft bij kennis en u kunt gewoon praten met de arts en verpleegkundigen.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Nazorg

Na hartkatheterisatie via de pols

Als de hartkatheterisatie via uw polsslagader is gegaan, krijgt u na afloop een bandje met lucht om uw pols dat druk geeft op de wond. Deze druk wordt langzaam afgebouwd gedurende twee uur. Indien nodig controleert de verpleegkundige uw bloeddruk en wordt er een hartfilmpje gemaakt. De insteekopening in uw pols wordt regelmatig gecontroleerd. U krijgt wat te eten en te drinken. Het is goed om extra te drinken: u plast de contrastvloeistof dan sneller uit. U hoeft niet plat in bed te liggen en mag er vrij snel uit.

Vervoer naar huis

U mag tot drie dagen na het onderzoek niet zelf autorijden. Laat u daarom naar huis brengen.

Weer thuis

Om te voorkomen dat het wondje gaat bloeden, moet u het de eerste drie dagen na de ingreep rustig aan doen. Dat betekent:

 • U mag uw arm de eerste 24 uur niet gebruiken en daarna nog twee dagen ontzien. De pleister mag u de volgende dag zelf van uw pols halen.
 • Til geen zware dingen.
 • Maak niet teveel bewegingen met uw arm. Vindt u dit lastig, dan kunt u bij thuiskomst de eerste 24 uur gebruikmaken van een mitella.
 • De eerste drie dagen mag u niet autorijden of fietsen.
 • Vermijd de eerste twee tot drie dagen ook handen schudden, huishoudelijk werk en steunen op de pols.
 • Ga de eerste drie dagen niet in bad. Wel mag u vanaf de dag na uw behandeling weer douchen.

Uw dagelijkse activiteiten kunt u meestal op de derde dag na de ingreep weer oppakken. Stel alleen sporten en zware lichamelijke inspanning uit tot een week na de ingreep. Wel kunt u vanaf de derde dag weer seks hebben. Dat is absoluut ongevaarlijk.

 

Na hartkatheterisatie via de lies

Angioseal

Als u bent gekatheteriseerd via de lies, krijgt u na het onderzoek een angioseal. Dit is een soort plugje dat de opening afsluit in uw liesslagader waar de katheter is ingebracht. Het lost binnen drie maanden vanzelf op in de slagader. Het aanbrengen van de angioseal kan even pijn doen. Soms lukt het niet om de lies te sluiten met een angioseal. Dan zal de arts of verpleegkundige uw lies een tijd afdrukken om het bloeden te stoppen en krijgt u een drukverband.

Op de afdeling

Na de ingreep gaat u terug naar de verpleegafdeling. Daar moet u een uur plat op bed blijven liggen. Het been met de angioseal moet u recht houden. Daarna mag u gedurende een uur weer wat meer rechtop zitten in bed.

Indien nodig maakt de verpleegkundige een hartfilmpje (ECG) en controleert uw bloeddruk. De insteekopening in uw lies wordt regelmatig gecontroleerd. U krijgt wat te eten en te drinken. Het is goed om meer dan normaal te drinken, dan plast u de contrastvloeistof sneller uit. Na twee uur mag u uit bed. U blijft dan nog een half uur bij op de afdeling. Tot slot controleert de verpleegkundige uw lies en mag u met de rolstoel naar de auto worden gereden. U krijgt een kaartje mee voor thuis met aanwijzingen over de angioseal. Dit kaartje moet u drie maanden (90 dagen) bij u dragen.

Vervoer naar huis

U mag tot drie dagen na het onderzoek niet zelf autorijden. Laat u daarom naar huis brengen.

Weer thuis

Om te voorkomen dat het wondje gaat bloeden, moet u het de eerste drie dagen na de ingreep rustig aan doen.

Dat betekent:

 • op de dag van uw ingreep uw ‘aangeprikte’ been zoveel mogelijk gestrekt houden;
 • zo min mogelijk lopen;
 • zo min mogelijk staan;
 • zo min mogelijk traplopen. Als u toch trap moet lopen, zet dan eerst het goede been neer en trek vervolgens het aangeprikte been bij.

Overige adviezen

 • Vanaf de dag na uw behandeling mag u weer douchen. U mag drie dagen niet in bad.
 • Ook mag u de eerste drie dagen niet autorijden of fietsen.
 • Uw dagelijkse activiteiten kunt u meestal op de derde dag na de ingreep weer oppakken. Stel alleen sporten en zware lichamelijke inspanning uit tot een week nadat u thuis bent gekomen. Wel kunt u vanaf de derde dag weer seks hebben. Dat is absoluut ongevaarlijk.

De uitslag

De gegevens die uit het onderzoek naar voren komen, worden bestudeerd door het hartteam, waar onder andere cardiologen en hartchirurgen deel van uit maken. Meestal hoort u na twee weken de uitslag van uw cardioloog.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is het grootste hartcentrum van Nederland. Ons behandelcentrum verricht de meeste hartbehandelingen per jaar; 2500 dotterbehandelingen, 2000 hartoperaties en 1600 ritmebehandelingen.

Ons Hartcentrum is een behandelcentrum met een internationale reputatie. Die naam hebben we te danken aan onze topspecialisten en doordat we permanent werken aan de verbetering van nieuwe, patiëntvriendelijke behandeltechnieken.

Meer informatie

Filmpje

Wilt u weten hoe een hartkatherisatie verloopt? Klik hier om naar Youtube te gaan om ons  filmpje over hartkatheterisatie te bekijken.

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Code
CAR 36-O