Bij een hartkatheterisatie van de kransslagaders wordt een katheter (lang, dun buisje) door een sneetje in de lies of pols via de slagader opgeschoven naar het hart. Na het inspuiten van contrastvloeistof wordt op een röntgenscherm zichtbaar hoe deze vloeistof door de kransslagaders stroomt en waar eventueel vernauwingen zitten.
Bij een rechterhartkatheterisatie schuift de arts een katheter via een ader in de lies of hals op naar de longader, waarna er een aantal metingen worden gedaan. Contrastvloeistof of röntgen worden hierbij niet gebruikt.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen en hartchirurgen gemiddeld 2.000 hartoperaties en 2.400 interventies (dotterbehandelingen, onderzoeken etc.) uit.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.
Meer informatie
Filmpje
- Wilt u weten hoe een hartkatherisatie verloopt? Klik hier om naar Youtube te gaan om ons filmpje over hartkatheterisatie te bekijken.
Websites
Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:
- Hartstichting (externe link)
- Harteraad (externe link)(voorheen Hart & Vaatgroep)