Aandoeningen

AC-luxatie (acromio claviculaire luxatie)

Bij een AC-luxatie schiet het gewricht tussen het schouderdak en het sleutelbeen uit de kom. Een luxatie ontstaat meestal door een val en is zichtbaar doordat het uiteinde van het sleutelbeen te hoog staat.

Ook geeft een luxatie pijn in de schouder. Deze luxatie komt vooral voor bij jonge actieve volwassenen.

Op deze pagina snel naar

Meer over AC-luxatie

De AC-luxatie wordt ingedeeld in zes gradaties (Rockwood-classificatie). Bij gradatie 1 is er sprake van lichte klachten, bij gradatie 6 is er meestal sprake van veel pijn rond het gewricht en een grove verplaatsing van het sleutelbeen.


Schoudergewricht AC-luxatie

 


Drie gradaties

Symptomen

Iemand met een AC-luxatie heeft een zwelling ter hoogte van het AC-gewricht en pijn bij bewegingen van de schouder.

Onderzoeken

De arts stelt de diagnose aan de hand van de aard van de klachten, het lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto. Soms wordt er nog meer aanvullend onderzoek aangevraagd, bijvoorbeeld een MRI of echo van de schouder.

Behandelingen

Een AC-luxatie kan behandeld worden met fysiotherapie of door een operatie. Afhankelijk van de gradatie wordt gekozen voor een passende behandeling. 

Niet-operatieve behandeling

Deze behandeling is er op gericht de belasting van uw schouder te verminderen en/of de coördinatie te verbeteren. Zo kunnen we met fysiotherapie de beweeglijkheid van uw schouder verbeteren. Ook voldoende rust kan uw klachten verminderen. Daarnaast kan de orthopeed u leefregels meegeven om uw schouder zoveel mogelijk te ontlasten en ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven.

Meer informatie leest u  Fysiotherapie bij schouderproblematiek

Operatie

Wanneer de orthopeed besluit u te opereren, wordt het AC-gewricht weer terug op zijn plek gezet en het gewricht gestabiliseerd. Bij deze ingreep plaatst de arts via een kleine snede een nieuwe band tussen het sleutelbeen (clavicula) en coracoid (zie: Over het AC-gewricht). Deze band zorgt ervoor dat het sleutelbeen op de juiste plek blijft.

Over het AC-gewricht

Het AC-gewricht (acromio-claviculairgewricht) is de verbinding tussen het uiteinde van het sleutelbeen (clavicula) en het schouderdak (acromion). Het is een belangrijk gewricht voor de beweeglijkheid van de arm en schoudergordel.

Het kleine gewricht is voelbaar bovenop de schouder en wordt gestabiliseerd door het kapsel en coracoclaviculaire ligamenten.

Het AC-gewricht

AC-gewricht

Gradaties bij een AC-luxatie

Gradaties bij een AC-luxatie
Toon meer

Meer informatie

Website

Lees meer informatie op de website van de Vereniging voor Orthopedie.

 

Code
ORT 84-A