Aandoeningen

Allergieën

Het lichaam verdedigt zich dag en nacht tegen allerlei ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën en schimmels. En ook tegen andere 'indringers', zoals kankercellen en donorweefsels (na een transplantatie). Die verdediging wordt uitgevoerd door het immuunsysteem of afweersysteem.

Het afweersysteem bestaat onder andere uit speciale witte bloedcellen die de indringers onschadelijk maken. 

Op deze pagina snel naar

Meer over allergieën

Maar soms reageert het afweersysteem ook op stoffen die helemaal niet gevaarlijk zijn, zoals stuifmeel of pollen (hooikoorts),  huidschilfers van dieren of huisstofmijt. We spreken dan van een allergie of overgevoeligheid.  Bij een allergie hebt u dus geen last van de stoffen die de reactie veroorzaken (de allergenen), maar van de heftige reactie zelf.

Symptomen

Allergische reacties zijn vaak heel heftig en geven allerlei klachten, zoals:

  • verstopte neus
  • loopneus
  • niezen
  • tranende ogen
  • jeukende ogen, neus en keel
  • hoesten
  • benauwdheid
  • piepende ademhaling

Onderzoeken

Het is belangrijk om uit te zoeken waar u precies allergisch voor bent. Aan 'huidschilfers van dieren' hebt u bijvoorbeeld niet zoveel: u wilt weten om wélke dieren het gaat, zodat u ze kunt vermijden. Met bloedonderzoek of de allergiehuidtest kunnen we onderzoeken voor welke stoffen u allergisch bent.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssyteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.
Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code
LON OD-A-13