Aandoeningen

Allergieën

Het afweersysteem bestaat onder andere uit witte bloedcellen die de indringers onschadelijk maken. Maar soms reageert het afweersysteem op stoffen die niet gevaarlijk zijn, zoals stuifmeel of pollen (hooikoorts), huidschilfers van dieren of huisstofmijt. We spreken dan van allergie of overgevoeligheid.

Bij een allergie heeft u dus geen last van de stoffen die de reactie veroorzaken (de allergenen), maar van de heftige reactie zelf.

Op deze pagina snel naar

Symptomen

Allergische reacties zijn vaak heel heftig en geven allerlei klachten, zoals:

  • verstopte neus;
  • loopneus;
  • niezen;
  • tranende ogen;
  • jeukende ogen, neus en keel;
  • hoesten;
  • benauwdheid;
  • piepende ademhaling.

Onderzoeken

Het is belangrijk om uit te zoeken waar u precies allergisch voor bent. Aan 'huidschilfers van dieren' heeft u bijvoorbeeld niet zoveel: u wilt weten om wélke dieren het gaat, zodat u ze kunt vermijden. Met bloedonderzoek of de allergiehuidtest kunnen we onderzoeken voor welke stoffen u allergisch bent.

Behandelingen

De behandeling is afhankelijk van het soort allergie. Soms is het mogelijk om de stof waarvoor u allergisch bent te mijden. Als dit niet kan zijn beschermende maatregelen (bijv. stofmasker of handschoenen) of medicijnen die de klachten verlichten voorbeelden van mogelijke behandelingen. Uw arts bespreekt de mogelijkheden met u.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssyteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code
LON 82-A