Behandelingen & onderzoeken

Anesthesiologische Geriatrische Evaluatie (AGE)

Onderzoek naar de gezondheid van kwetsbare patiënten

De AGE-screening is een uitgebreid onderzoek naar de gezondheid van kwetsbare patiënten. We doen deze screening bij patiënten van 70 jaar of ouder of bij patiënten met meerdere gezondheidsproblemen die een operatie moeten ondergaan. Zo kunnen we samen met deze patiënten bekijken hoe we hen het beste kunnen voorbereiden op de ingreep. 

Als we ouder worden, kunnen ziektes of lichamelijke beperkingen ontstaan. Daardoor wordt het soms moeilijker om te herstellen van een operatie. We noemen dit kwetsbaarheid. Bij kwetsbaarheid is er meer kans op complicaties na een operatie. Ook kan het herstel langer duren. Daarom onderzoeken we zorgvuldig de gezondheid van kwetsbare patiënten tijdens de AGE-screening. 

Hoe verloopt de AGE-screening?

Tijdens de AGE-screening onderzoeken we hoe het met uw gezondheid is. Dat doen we door vragen te stellen, enkele testen te doen en lichamelijk onderzoek uit te voeren. Zo kunnen we beoordelen wat uw risico is bij een operatie. Ook kijken we hoe we u zo fit mogelijk kunnen laten starten aan de ingreep. Daarnaast praten we met u over de behandeling en wat voor u belangrijk is. Uw wensen en voorkeuren zijn daarbij erg belangrijk. Het onderzoek vindt plaats op de poli 'Voorbereiding Opname'. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 45 minuten.  

Bespreking in een team

Na de AGE-screening bespreekt een team van zorgverleners uw uitslagen. Naast uw hoofdbehandelaar nemen ook andere specialisten deel, zoals een verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, diëtist, geriater en apotheker. Dit noemen we een multidisciplinair overleg. Uw hoofdbehandelaar bespreekt daarna met u wat het team heeft geadviseerd.

Voorbereiding op de operatie

Het is belangrijk dat u veilig geopereerd kunt worden. Soms is daarvoor extra onderzoek of een behandeling nodig om uw conditie te verbeteren. Zo zorgen we samen dat u in de best mogelijke gezondheid de operatie ondergaat.

Als het risico op complicaties te groot is, kan het zijn dat we de operatie tijdelijk uitstellen. Die tijd gebruiken we om aanvullend onderzoek te doen of te kijken of een minder belastende behandeling mogelijk is.

Heel soms adviseert het team om niet te opereren. Ook dan houden we altijd rekening met uw wensen.

Betrokkenheid van uw naaste

Wij raden aan om uw partner, familielid of mantelzorger mee te nemen naar de AGE-screening. Samen kunnen zij u helpen om de informatie goed te onthouden en vragen te stellen die voor u belangrijk zijn. 

Vragenlijst (WHODAS)

Voor uw afspraak ontvangt u een digitale vragenlijst: de WHODAS (World Health Organization Disability Assessment Schedule). Deze lijst bekijkt of u beperkingen heeft in zes onderdelen van uw gezondheid. U krijgt de vragenlijst via het patiëntportaal Mijn Antonius. Heeft u geen account? Dan ontvangt u de vragenlijst op papier.

Na de operatie vragen we u dezelfde vragenlijst opnieuw in te vullen. Zo kunnen we zien hoe het na de operatie met u gaat en leren we hoe we de zorg voor ouderen verder kunnen verbeteren.

Gesprekshulp: wat vindt u belangrijk?

Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis. Het maken van de juiste keuze kan moeilijk zijn. Daarom bieden wij u een gesprekshulp aan: de Outcome Prioritization Tool (OPT). Deze helpt u om te bedenken wat voor u belangrijk is in de behandeling. In deze gesprekshulp  komen vier doelen aan bod:

  1. Levensverlenging
  2. Onafhankelijkheid bewaren (zelfstandig blijven)
  3. Pijn verminderen of wegnemen
  4. Andere klachten verminderen of wegnemen

U geeft aan welk doel of welke doelen voor u belangrijk zijn.

De gesprekshulp is ontwikkeld door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In deze video van het UMCG op YouTube wordt de gesprekshulp verder uitgelegd.

Meer informatie

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Code ANES 05-AD

Terug naar boven