De afwijking is genoemd naar Norman Barrett, een Engelse arts die de aandoening voor het eerst heeft beschreven in 1953.
Symptomen
- Sommige mensen met een Barrett slokdarm hebben helemaal geen klachten.
- Anderen hebben jarenlang last van brandend maagzuur. De klachten die daarbij horen zijn oprispingen en pijn bij het borstbeen. Door het brandend maagzuur kan de slokdarm gaan ontsteken. Ook hierdoor kunt u pijn krijgen in de buurt van het borstbeen.
- Verder kunt u moeite hebben met slikken en het gevoel dat uw eten niet goed zakt.
Onderzoeken
Als uw arts vermoedt dat u een Barrett slokdarm heeft, zal hij of zij een kijkonderzoek van de slokdarm doen, een gastroscopie. Dit, om te onderzoeken of er een ontsteking in de slokdarm zit en of het weefsel er anders uitziet.
De arts haalt tijdens het onderzoek ook een paar kleine stukjes weefsels weg (biopsie). Deze gaan naar het laboratorium voor verder onderzoek. Pas als het weefsel onderzocht is, kan de arts met zekerheid zeggen of u een Barrett slokdarm heeft.
Behandelingen
Bij een Barrett slokdarm zijn verschillende behandelingen mogelijk:
-
Maagzuurremmers (medicijnen): Deze medicijnen zorgen dat het weefsel niet verder beschadigd raakt. Ze genezen de slokdarm niet. Patiënten met een Barrett slokdarm nemen dagelijks zuurremmende middelen. Voorbeelden zijn:
- omeprazol (Losec®);
- esomeprazol (Nexium®);
- pantoprazol (Pantozol®);
- lansoprazol (Prezal®);
- rabeprazol (Pariet®);
- ranitidine (Zantac@).
-
Kijkoperatie (gastroscopie): In een Barrett slokdarm kan een vroege vorm van kanker ontstaan. Soms kan het ongezonde weefsel worden weggehaald met een kijkoperatie. Na de behandeling moet u lange tijd maagzuurremmers slikken, zodat er gezond weefsel kan groeien.
-
Radiofrequente ablatie: De arts brengt een ballonnetje in de slokdarm en verhit dit. Hierdoor sterft het slijmvlies af. Ook na deze behandeling moet u lange tijd maagzuurremmers slikken.
-
Endoscopische Mucosale Resectie (EMR): Tijdens deze behandeling wordt een deel van de meest oppervlakkige laag van de maag of slokdarm via een endoscoop verwijderd.
Meer informatie over radiofrequente ablatie en EMR vindt u hieronder:
Advies bij brandend maagzuur (reflux)
Op onze pagina over brandend maagzuur (reflux) vindt u tips en (voedings)adviezen om de klachten van brandend maagzuur te verminderen.
Expertise en ervaring
De MDL-artsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben jarenlange ervaring met de behandeling van Barrett slokdarm. Wij zijn een verwijscentrum voor mensen met Barrett slokdarm en (vroege vormen van) slokdarmkanker uit heel Nederland. Alle reguliere behandelingen zijn in ons ziekenhuis beschikbaar. Ook wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het verbeteren van bestaande technieken en nieuwe behandelingen. Het kan zijn dat wij u vragen hieraan mee te werken.
- Landelijk expertisecentrum
Barrett slokdarm - Wetenschappelijk onderzoek
- Behandeling met
radiofrequente ablatie
Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek
In het St. Antonius Ziekenhuis wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan bij Barrett patiënten. We richten ons op 2 belangrijke doelen:
- Betere endoscopische controle van het Barrett slijmvlies door middel van nieuwe endoscopische technieken en weefselonderzoek.
- Nieuwe behandelingsvormen van dysplasie en vroege stadia van slokdarmkanker.
Als u in het St. Antonius Ziekenhuis onder behandeling bent vanwege uw Barrett slokdarm,
is de kans groot dat u benaderd wordt voor wetenschappelijk onderzoek. U bepaalt zelf of u daaraan mee wilt werken of niet.
Meer informatie
Video
- Bekijk de video op youtube over de gastroscopie.
Websites
- Op de website van de Maag-Lever-Darmstichting vindt u meer informatie over maag-darm-leverziekten en hierbij voorkomende onderzoeken.