Behandelingen & onderzoeken

Keel- en neusamandelen verwijderen (bij kinderen)

Keelamandelen zijn grote knobbels van lymfeklierweefsel en zitten achterin de keel. De neusamandel zit achterin de neusholte. Als ziektekiemen zich verzamelen in de amandelen, kunnen ze ontstoken en opgezwollen raken.

Op het moment dat amandelen veel problemen veroorzaken, stelt de KNO-arts voor om ze te verwijderen. Een mens kan goed zonder de keel- en neusamandelen. Het lymfestelsel neemt de functie van de amandelen over. 

Meer over de functie van keel- en neusamandelen

Amandelen werken als filters die binnendringende ziektekiemen bestrijden. Soms hopen ziektekiemen zich op in de amandelen, waardoor ze ontstoken en opgezwollen raken. De amandelen werken dan niet meer en gaan juist ontstekingen veroorzaken. Als de keelamandelen ontstoken zijn, raakt de neusamandel ook ontstoken.

Ontstoken keel- en neusamandelen

Als de amandelen meer kwaad dan goed doen en veel klachten veroorzaken, stelt de KNO-arts voor om ze te verwijderen. Het overige lymfestelsel zal de taak van de amandelen daarna overnemen. De arts verwijdert zowel de keelamandelen als de neusamandel.

Verschijnselen van ontstoken keelamandelen zijn:

 • Keelontsteking, slechte adem.
 • Slikklachten, minder eetlust.
 • Koorts.
 • Lymfeklierzwelling in de hals.
 • Moeheid, hangerigheid.

De neusamandelen kunnen weer aangroeien en soms opnieuw klachten veroorzaken. Daarom is het soms nodig om na een paar jaar de neusamandel nog een keer te verwijderen.

Voorbereiding

Bezoek onze kinderwebsite

Op www.antoniuskids.nl kunt u samen met uw kind alvast rondkijken op de kinderafdeling en fotoverhalen bekijken, zodat ze zich een beetje voor kunnen bereiden op de ingreep.

Dagopname kind (0-18 jaar)

Een goede voorbereiding is voor u, uw kind en voor ons belangrijk. Op onze webpagina's "Dagopname kind" leest u hoe u uw kind het beste op de opname en de ingreep kunt voorbereiden.

Bekijk de video

Om goed voorbereid naar de afspraak te komen, kan het fijn zijn om alvast te zien hoe jouw dag of die van uw kind eruit gaat zien. Daarom hebben wij een filmpje gemaakt dat je kunt vinden op YouTube. Klik op de knop hieronder om deze te bekijken:

Bekijk de video

Eten en drinken (nuchterbeleid)

Eten en drinken

Om misselijkheid en braken tijdens en na de ingreep zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat uw kind voor de narcose een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Houd u goed aan de volgende regels:

Uw kind is 1 jaar of ouder

 • Geef uw kind 6 uren voor de opname een licht ontbijt (beschuitje met jam en een kop heldere drank, zoals water, thee of heldere appelsap). Daarna mag uw kind niets meer eten.
 • Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes heldere drank drinken (ongeveer 3 ml per kilogram lichaamsgewicht per uur). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Dus geen melk en geen vruchtensappen.

Uw kind is jonger dan 1 jaar

 • Geef uw kind 4 uren voor de opname een melkvoeding (fles of borst, geen pap).
 • Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes drinken (heldere drank). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Geen borstvoeding.

Het is belangrijk dat u zich goed aan deze regels houdt, anders kan de ingreep of het onderzoek niet doorgaan.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen operatie

Is uw kind verhinderd voor een operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten.  Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

Opname

Voor deze ingreep nemen wij uw kind een dag(deel) op. De opname vindt plaats op de verpleegafdeling voor kinderen. Uw kind krijgt een eigen bed en krijgt als voorbereiding op de operatie alvast een zetpil tegen de pijn. Ook mag uw kind tot 12 jaar zijn eigen schone pyjama aan. Neem voor uw kind een extra pyjama mee en voor uzelf ook een set schone kleding, mocht u onverhoopt een nachtje moeten blijven bij uw kind.

De verdoving

Zodra uw kind aan de beurt is, geeft de anesthesioloog de narcose op de operatiekamer. Dit kan via een infuus (als het kind bijvoorbeeld al wat ouder is) of met een kapje. U mag bij uw kind blijven tot het slaapt. Daarna mag u wachten in de uitslaapkamer tot uw kind daar vanuit de operatiekamer binnengebracht wordt.

De ingreep

De chirurg verwijdert tijdens de operatie de amandelen met een speciale tang via de mond van uw kind.

Hoe lang duurt de ingreep

De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de ingreep

Uitslaapkamer

Na de behandeling wordt uw kind in de uitslaapkamer gereden. Hier zal het kort verblijven. Als alles goed gaat, zal het daarna naar de Dagbehandeling gereden worden. Als uw kind niet met een kapje onder narcose is gebracht, heeft het op de operatiekamer een infuus gekregen. Dit infuus wordt er op de Dagbehandeling weer uitgehaald, vlak voordat uw kind naar huis mag.

Hoe voelt uw kind zich na de ingreep?

 • Na de ingreep heeft uw kind flinke keelpijn. Het krijgt opnieuw zetpillen tegen de pijn.
 • Uit de neus en keel kan na afloop wat bloed komen. Dit is normaal.
 • Na de operatie kan uw kind oud bloed (donker van kleur) overgeven. Dit is bloed dat uw kind tijdens de operatie heeft ingeslikt. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken.
 • Zodra uw kind terug is op de Dagbehandeling kunt u het de eerste 2 uur ieder kwartier een slokje koud water of limonade geven. Af en toe een waterijsje is ook goed. Na 2 uur kunt u in overleg met de verpleegkundige meer drinken geven. Door de kauw- en slikbeweging knijpen de bloedvaatjes goed samen, waardoor het bloeden stopt en de pijn vermindert.

Naar huis

Als het goed gaat, mag uw kind in de loop van de dag weer naar huis. Wij sturen uw huisarts een digitale brief over de ingreep. Een controleafspraak is niet nodig, tenzij de arts dit anders met u afspreekt.

Nazorg

Pijn

Uw kind kan zich de eerste paar dagen flink ziek voelen, met keelpijn en misschien ook oorpijn. Wij adviseren om uw kind de eerste dagen regelmatig een zetpil paracetamol te geven, ook als het niet over pijn klaagt. Dit zorgt ervoor dat de wond sneller geneest en maakt het drinken en slikken gemakkelijker. Na 3 dagen kunt u de paracetamol afbouwen en er daarna ermee stoppen.

Wond

Het knippen van de keelamandelen veroorzaakt een flinke wond in de keel. Hierop vormt zich binnen een paar dagen een grijs laagje met een onaangename geur, in feite een korstje. Daaronder geneest de wond in ongeveer 1 week en laat vanzelf los.

Eten en drinken

Speciale dieetadviezen voor de periode na de ingreep zijn niet nodig. Als uw kind thuis is mag het alles weer eten en drinken waar het zin in heeft. Wel is het belangrijk uw kind de eerste dagen na de operatie regelmatig te laten drinken. Driemaal een slokje is beter dan eenmaal een grote slok. Waterijsjes zijn ook prima. Melkproducten kunnen wat extra slijmvorming geven. Spoel daarom de eerste dag na met een slokje water. Zure dranken, koolzuurhoudende dranken en hard voedsel kunnen pijnlijk zijn. Als uw kind ’s nachts wakker wordt, geef hem of haar dan een slokje water te drinken.

Naar buiten en naar school

 • Om infectie te voorkomen blijft uw kind de eerste 3 dagen na de ingreep binnen; bij koud en nat weer liever langer.
 • De eerste week mag het niet naar school of naar het kinderdagverblijf.
 • Probeer uw kind uit de buurt te houden van grieperige of verkouden mensen.
 • Als alles goed gaat is uw kind na een week weer fit en mag het weer naar school of naar het kinderdagverblijf.

Sporten, zwemmen en reizen

 • Uw kind mag 2 weken niet sporten en zwemmen. Dit vanwege de inspanning. Daarnaast irriteert het chloorwater het slijmvlies en uw kind kan teveel afkoelen.
 • Uw kind mag wel gewoon douchen en in bad.
 • Als het mooi weer is, is een kinderbadje in de tuin geen probleem.
 • Na 2 weken mag uw kind alles weer doen.

Vliegreizen

De eerste 2 weken mag uw kind geen vliegreizen maken. 

Wanneer belt u ons?

 • Als er helder rood bloed uit de neus van uw kind stroomt, kan dit wijzen op een nabloeding. Ook als uw kind onrustig, grauw en/of bleek is, bloed doorslikt en helder rood bloed spuugt kan dit een nabloeding zijn. Neemt u dan meteen contact op met het ziekenhuis.
 • Bij koorts boven 39°C neemt u contact op met het ziekenhuis. Temperatuurverhoging tot 39°C is niet erg. Die wordt veroorzaakt door de wond en gaat meestal vanzelf over.

Met wie legt u contact?

 • Bij een nabloeding of koorts boven 39° kunt u 088  320 30 00 bellen en vragen naar de poli KNO, de Kinderdagbehandeling of de Kinder- en Jeugdafdeling (24 uur per dag bereikbaar).
 • Na 24 uur kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met uw huisarts en buiten kantooruren met de huisartsenpost.

Expertise en ervaring

Ons team bestaat uit allround KNO-artsen. Elke specialist heeft ruime (academische) ervaring en één of meerdere aandachtsgebieden. Hierdoor kunnen we op alle gebieden goede zorg aanbieden.

Onze polikliniek behandelt ongeveer 17.000 nieuwe patiënten per jaar. Hiermee zijn we één van de grootste KNO-afdelingen in Nederland.

Wij bieden onze patiënten graag de beste en meest moderne behandelmethoden, waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staan. Nieuwe technieken en ontwikkelingen worden snel geïntegreerd.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Websites

 • Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied vindt u informatie over KNO-operaties en -ziektebeelden: www.kno.nl.
 • Op KNO-artsen.nl vindt u allerlei informatie over KNO, van anatomie tot ziekte.

Gerelateerde informatie

Code KNO 04-B

Terug naar boven