Behandelingen & onderzoeken

Bevallen van twee- of andere meerling

Bij een tweelingzwangerschap kun je in principe normaal bevallen, bij een drieling soms ook, maar bij een vierling wordt het altijd een keizersnede. St. Antonius Geboortezorg begeleidt bevallingen van tweelingen. 

Bij een tweelingzwangerschap kun je in principe normaal bevallen, tenzij de gynaecoloog een ander advies geeft, bijvoorbeeld omdat er groeiachterstand bestaat. Bij een-eiige tweelingen wordt de bevalling tussen 36 en 37 weken zwangerschap opgewekt. Bij twee-eiige tweelingen tussen 37 en 38 weken. De bevalling van een drieling verschilt per ziekenhuis en gebeurt soms normaal, soms per keizersnede. Bij een vierlingzwangerschap wordt vrijwel altijd voor een keizersnede gekozen.

Meer over bevallen van een meerling

Bij 80% van de tweelingen ligt het eerste kind met het hoofd naar beneden, bij 60% liggen beide kinderen in hoofdligging. Ze kunnen ook allebei in stuitligging liggen, of de eerste in stuit- en de tweede in hoofdligging. In deze laatste situaties bespreekt de gynaecoloog met je of een normale bevalling verantwoord is, of dat beter een keizersnede uitgevoerd kan worden. Lees meer over stuitligging en keizersnede.

Behandeling

Vaginale bevalling

Bij een vaginale bevalling zijn er net als bij een eenlingzwangerschap ontsluitingsweeën die ervoor zorgen dat de baarmoedermond opengaat. Bij een totale ontsluiting van de baarmoedermond begint de uitdrijving van het eerste kind. Als het eerste kind geboren is, controleert de gynaecoloog de ligging van het tweede kind. Soms duurt het even voordat de uitdrijvingsweeën opnieuw op gang komen. Tijdens de bevalling controleren we de harttonen van beide kinderen nauwkeurig door middel van een CTG <link naar CTG>. Pas na de geboorte van het tweede kind worden de placenta’s geboren.

Mogelijke problemen bij een meerlingbevalling

Door de grote uitzetting van de baarmoeder zijn de ontsluitings- of uitdrijvingsweeën soms niet sterk genoeg. Het kan dan nodig zijn om de weeën krachtiger te maken door middel van een medicijn (oxytocine). Je krijgt dit via een infuus. Ook na de geboorte van de kinderen geven we dit middel om de uitgerekte baarmoeder goed te laten samentrekken en veel bloedverlies te voorkomen.

Soms daalt het tweede kind niet met het hoofd of de stuit in het bekken in blijft het dwars liggen. Dan zijn er twee mogelijkheden:

  • de gynaecoloog doet alsnog een keizersnede;
  • de gynaecoloog pakt via de vagina in de baarmoeder een of twee beentjes van het kind vast en trekt het kind zo voorzichtig naar buiten.

Nazorg

Het kraambed

Als de kinderen niet te vroeg geboren zijn of een te laag geboortegewicht hebben kun je na een vaginale bevalling van een tweeling de kraamperiode thuis doorbrengen. Als je kraamhulp aanvraagt, meld dan alvast dat je een meerling verwacht en vraag wat de meest uitgebreide kraamhulp inhoudt. De uitgebreide kraamhulp heb je zeker nodig. Bij een langer verblijf in het ziekenhuis van één of meer kinderen geven de meeste moeders er de voorkeur aan de kraamperiode in het ziekenhuis te blijven om zo dicht mogelijk bij de kinderen te zijn. Bij St. Antonius Geboortezorg streven we er altijd naar moeder en kinderen bij elkaar te doen indien de situatie dat toestaat.

Over het algemeen kun je tien dagen van de kraamperiode in het ziekenhuis doorbrengen. Informeer voor de zekerheid bij je ziektekostenverzekeraar waarvoor je bent verzekerd.

Borstvoeding

Ook een meerling kan borstvoeding krijgen. Je kunt ook de borstvoeding afkolven. Er zijn verschillende instanties die informatie bieden over het geven van borstvoeding. St. Antonius Geboortezorg beschikt ook over een borstvoedingsdeskundigen (lactatiekundigen) die je hierbij kunnen ondersteunen.

Lees meer over borstvoeding

De eerste periode thuis

De eerste periode thuis met een meerling is voor veel ouders erg zwaar, hoezeer zij zich ook op hun kinderen hebben verheugd en hoe gelukkig zij zich ook voelen. Twee kinderen, laat staan drie of vier, vragen veel aandacht. Jouw nachtrust is vaak chronisch verstoord en vaak zijn jullie als ouders erg moe. Het leren kennen van de kinderen en het opbouwen van een emotionele band kost meer tijd dan bij één kind. Oudere kinderen kunnen door de komst van een meerling ook meer aandacht gaan vragen. Ook op pad gaan met een meerling is meestal een hele onderneming. De ouders hebben vaak geen tijd meer voor elkaar, wat tot spanningen kan leiden.

Het is dan ook goed de eerste tijd zoveel mogelijk hulp in te roepen bij de verzorging van de kinderen; dit kan hulp van familie of vrienden zijn, maar je kunt ook denken aan gezinshulp. Het is verstandig dit al tijdens de zwangerschap te bespreken. Ook is het raadzaam dan al contact op te nemen met de vereniging van meerlingouders. Naarmate de tijd verstrijkt en er meer routine ontstaat in de verzorging van de kinderen, lukt het vaak beter ook echt van de kinderen te genieten en ook als paar weer tijd voor elkaar te vinden.

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden. Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen. We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk. Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code GEB 18-B

Terug naar boven