Behandelingen & onderzoeken

Cystoscopie (vrouw)

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop, een dunne holle buis, met een camera die aangesloten is op een scherm. Op dit scherm kan de patiënt zelf meekijken. De cystoscopie kan met een starre buis of een flexibele slang gedaan worden. 

Een cystoscopie wordt verricht als de arts vermoedt dat er afwijkingen zijn in de plasbuis of de blaas. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld plasproblemen of bloedverlies via de urine. Ook wordt een cystoscopie gedaan bij patiënten bij wie een blaastumor is verwijderd. De arts controleert de blaas dan specifiek op de aanwezigheid van poliepen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een uroloog of arts-assistent urologie.

Voorbereiding

Kleding

Het is het handig als u makkelijk uit te trekken onderkleding aan heeft.

Menstruatie

Bent u ongesteld tijdens het onderzoek, dan is dat geen probleem. Als u een tampon draagt, wordt deze voor het onderzoek verwijderd. Neem daarom schoon maandverband of tampons mee. Wilt u liever op een andere dag onderzocht worden, bel dan tijdig met de poli voor een nieuwe afspraak.

Verder zijn er voor dit onderzoek geen speciale voorbereidingen nodig.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

 • De verpleegkundige/doktersassistente haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer met toilet.
 • U kunt daar uw onderkleding uittrekken en zo goed mogelijk uitplassen. (Als het niet de bedoeling is dat u voor het onderzoek uitplast, wordt u dat duidelijk gezegd).
 • Daarna gaat u de onderzoekskamer binnen en neemt u plaats op de onderzoekstafel. U legt u de benen in de beensteunen. Belangrijk is dat u probeert zo ontspannen mogelijk te zijn, dan verloopt het onderzoek makkelijker
 • De uroloog schuift de cystoscoop door uw plasbuis naar uw blaas. De cystoscoop is met een gel glad gemaakt, zodat het opschuiven soepel verloopt. Dat kan even gevoelig zijn. Via de cystoscoop kijkt  de uroloog in uw plasbuis en blaas.
 • Om goed zicht te houden, laat de uroloog voortdurend water in uw blaas lopen. Hierdoor kunt u op een gegeven moment aandrang gaan voelen om te plassen. Dat is niet prettig, maar dit duurt niet lang. Het totale onderzoek duurt slechts 5 tot 10 minuten.
 • Als het onderzoek klaar is, kunt u leegplassen en weer aankleden.

De uroloog en de verpleegkundige vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. Meestal vertelt de arts tijdens het onderzoek of er afwijkingen te zien zijn. Heeft u een vraag, stel deze dan gerust.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt 5 tot 10 minuten.

Nazorg

Uitslag

Uw arts vertelt u tijdens of na het onderzoek wat hij heeft gezien. Hierna zal het behandelplan besproken worden. Daarna kunt u weer naar huis gaan.

Plasklachten

Na het onderzoek kan het plassen dezelfde dag wat last geven. U kunt sneller aandrang tot plassen voelen dan normaal. De aandrang kan enigszins pijnlijk zijn en het plassen zelf kan branderig aanvoelen. De eerste paar keer kan er wat bloed in de urine zitten. Dit kan geen kwaad en gaat vanzelf weer over.

Drink voldoende

U kunt de plasklachten verminderen door na het onderzoek extra vocht te drinken. Daardoor spoelen uw urinewegen goed door.

Risico's en complicaties

Er is een risico dat u na dit onderzoek een urineweginfectie krijgt. Neem contact op met de poli Urologie als u na het onderzoek (aanhoudende) klachten houdt, zoals:

 • moeizaam plassen;
 • veel pijn;
 • koorts boven de 38,5.

Expertise en ervaring

De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben uitgebreide expertise op het gebied van alle algemene urologische zorgvragen. Vanwege de omvang van de urologische praktijk hebben zij veel ervaring op het gebied van alle mogelijke urologische ziektebeelden. Daarnaast beschikken zij over de meest moderne apparatuur om tot een goede diagnose te komen en de voor u meest passende behandeling aan te kunnen bieden.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code URO 14-O

Terug naar boven