Behandelingen & onderzoeken

Longtransplantatie

Longtransplantaties zijn in Nederland ruim 25 jaar mogelijk. In 1989 voerden artsen in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein de eerste enkelzijdige longtransplantatie in Nederland uit. In 1990 werd hier de eerste dubbelzijdige longtransplantatie uitgevoerd. Tussen 1991 en 2001 was alleen het UMC Groningen toegerust voor longtransplantaties.

Op dit moment zijn er drie centra voor longtransplantatie:

  • Het UMC Groningen
  • UMC Utrecht in samenwerking met het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein
  • Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam

Meer over longtransplantatie

Wereldwijd vinden 3000 longtransplantaties per jaar plaats, waarvan circa 80 per jaar in Nederland.

Meer informatie over het longtransplantatie traject vind u op de gezamenlijke website van het UMC Utrecht en het S. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein: 
http://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/longtransplantatie

Verwijzen voor een longtransplantatie kan alleen door de eigen longarts.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssyteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats. Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Meer informatie

Op deze website

Overige websites

Code LON-B-OD-27

Terug naar boven