Behandelingen & onderzoeken

Mammografie met contrast (CEM)

Een mammografie met contrast (Contrast Enhanced Mammografie) is een nieuwe methode om borstkanker te detecteren. Tijdens dit onderzoek wordt er contrastvloeistof met jodium toegediend via de bloedbaan.

De nauwkeurigheid van een CEM is te vergelijken met die van een MRI- mammografie, maar het onderzoek is minder belastend. Dit onderzoek geeft een zeer grote duidelijkheid voor het opsporen van een primaire borsttumor. Deze informatie geeft aan wat het onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop het best kunt voorbereiden.

Voorbereiding

Zwangerschap

Straling kan schadelijk zijn voor uw ongeboren kind. Als u zwanger bent, of denkt te zijn, meld dit dat zo snel mogelijk. Het is beter uw ongeboren kindje niet aan straling bloot te stellen.

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

 • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
 • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Jodiumhoudende contrastmiddelen

Bij dit onderzoek krijgt u contrastvloeistof in uw arm toegediend. Deze vloeistof zorgt ervoor dat er meer duidelijkheid ontstaat voor de radioloog om een goede diagnose voor u te kunnen stellen. We weten dat dit contrastmiddel in zeldzame gevallen kan leiden tot een allergische reactie en/of nierschade. Om dit te voorkomen stellen we u een aantal vragen, voorafgaand het onderzoek. Wij willen u ook vragen om de rest van de dag meer te drinken dan normaal. Hierdoor kan het contrastmiddel uw lichaam sneller via uw urine verlaten. 

Kleding

Wij adviseren u tijdens het onderzoek gemakkelijke zittende kleding te dragen, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.

Sieraden

Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Onderzoek

Het onderzoek stap voor stap

De radiodiagnostisch laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een onderzoekskamer. De laborant zal voor de start van het onderzoek vragen of u allergisch bent voor contrastvloeistof, of u bekend bent met slecht werkende nieren en of u de laatste dagen dusdanig ziek bent geweest dat u uitgedroogd zou kunnen zijn.

Ze vraagt u uw bovenkleding uit te trekken en u krijgt een infuus in de arm waardoor de contrastvloeistof wordt toegediend. Na het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u een vieze smaak in uw mond ervaren, een warm gevoel door uw hele lichaam voelen en het gevoel hebben dat u in de broek aan het plassen bent.  Dit is niet echt zo, dit voelt alleen zo en verdwijnt na een paar minuten.

Daarna wordt u geholpen om op de juiste manier voor het röntgenapparaat te gaan staan. Ze legt uw borst op de steunplaat. Vervolgens wordt uw borst aangedrukt met een plastic plaat die aan het apparaat vastzit. Dit kan soms gevoelig of pijnlijk zijn, maar om een goede foto te kunnen maken waarop ook de kleinste details zichtbaar zijn is het nodig dat uw borst stevig wordt samengedrukt. U kunt het beste zelf tegen de laborant zeggen hoeveel druk u kunt verdragen. Zij zal daar zoveel mogelijk rekening mee houden.

Er worden nu een aantal beelden genomen. Hierbij krijgen de radiologen een dubbel mammografiebeeld per borst: één beeld lijkt op het gewone mammografie en een tweede beeld toont een contrastversterkende weergave die de eventuele afwijking kan helpen te lokaliseren. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met hetzelfde toestel als bij een gewone mammografie.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt meestal ongeveer 30 minuten, dit is samen met de voorbereidingen. Als er tijdens het onderzoek een afwijking wordt gezien, wordt er in sommige gevallen direct een punctie uitgevoerd, waarbij wat cellen uit de afwijking worden gehaald. Het onderzoek duurt in dat geval langer dan 30 minuten.

Aanvullend onderzoek

De radioloog bekijkt de foto’s en bepaalt of de beelden voldoende duidelijk zijn. Soms vraagt de radioloog nog om een aanvullend onderzoek. Dit aanvullend onderzoek kan bijvoorbeeld een extra borstfoto, een echografisch onderzoek of een punctie zijn. Wanneer de radioloog alle beelden en aanvullende onderzoeken goed kan beoordelen is het onderzoek klaar.

Nazorg

De uitslag

Als het mogelijk is, krijgt u direct na het onderzoek de voorlopige uitslag. Als dit niet kan maakt de laborante een afspraak binnen 48 uur voor u op de mammapoli. Het schriftelijke verslag van de uitslag gaat naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Expertise en ervaring

De afdeling Radiologie heeft een breed onderzoeksaanbod. Onze radiologen hebben uitgebreide ervaring met en expertise op het gebied van verschillende diagnostische onderzoeksmethodes. Wij beschikken over geavanceerde beeldvormende technieken waardoor wij zowel hoogcomplexe als laagcomplexe zorg kunnen aanbieden.

Gespecialiseerde specialisten

Ons team bestaat uit een groot aantal radiologen die allemaal hun eigen subspecialisme hebben, zoals:

 • Abdomen (radiologisch onderzoek van de buik);
 • Cardio thoracale radiologie (radiologisch onderzoek van het hart- en de longen);
 • Interventieradiologie;
 • Mammaradiologie (radiologisch onderzoek van de borst)
 • Musculoskeletale radiologie (radiologisch onderzoek van het skelet en de spieren);
 • Neuro/Hoofd- en hals radiologie

In het St. Antonius Kankercentrum is het sinds kort mogelijk om een 3D-mammografie te maken. De radioloog kan daarmee nog beter onderzoeken of er kwaadaardige plekjes in de borst te zien zijn. De beelden worden ‘in dunne plakjes’ weergegeven, zodat afwijkend weefsel beter opvalt. 

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code BT 96-O

Terug naar boven