Behandelingen & onderzoeken

Onderooglidcorrectie

Veel mensen hebben last van wallen onder hun ogen. Ooglidwallen kunnen gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie.

Een ooglidcorrectie noemt men ook wel blepharoplastiek ('blepharo' betekent ooglid en 'plastiek' komt van plastische chirurgie).

Meer over onderooglidcorrectie

Ooglidwallen zijn het gevolg van het slapper worden van de huid en de spier rondom het oog en/of van vetophoping onder het oog. Soms ontstaat de zwelling door vochtophoping in het ooglid. Ten onrechte wordt dit vaak in verband gebracht met bijvoorbeeld slaapgebrek.

Ooglidwallen kunnen worden gecorrigeerd door een onderooglidcorrectie. Hieronder leest u meer informatie over deze ingreep. Soms wordt een onderooglidcorrectie gecombineerd met een correctie van het bovenooglid.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw dagbehandeling (met operatie)

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis leest u hoe zich op uw dagbehandeling voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Verdoving

Correctie van de bovenoogleden kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder algehele verdoving plaatsvinden. De plastisch chirurgen in het St. Antonius Ziekenhuis hebben echter een duidelijke voorkeur voor een volledige verdoving, zodat de ingreep zo goed mogelijk kan worden uitgevoerd. Informatie over de verschillende soorten verdovingen en de gang van zaken leest u op onze webpagina Onder anesthesie.

Let op: Als u een algehele verdoving krijgt wordt u een dag in het ziekenhuis opgenomen en moet u nuchter zijn. U dient dan onderstaande instructies goed op de volgen.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

 • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

 • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Medicijnen

Als u geneesmiddelen gebruikt moet u dat aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen, zoals aspirine®, APC, Acetosal, diclofenac, Aspro, Voltaren®, Ibuprofen, etc.) mag u 5 dagen voor de operatie niet meer slikken. 

Het gebruik van bloedverdunnende middelen zoals Acenocoumarol, Sintrom® of Marcoumar® moet in overleg met de behandelend arts worden gestopt.

Alcohol

U moet tenminste 1 dag van tevoren stoppen met het drinken van alcohol.

Pijnstilling

Koop paracetamol voordat u naar het ziekenhuis gaat. Dan heeft u dit alvast in huis.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

De ingreep

Bij de operatie maakt de plastisch chirurg een snee onder de oogharen van de onderoogleden, met een uitbreiding naar de buitenste ooghoek. Daarna wordt het overtollige vet verwijderd of verplaatst en het huidoverschot weggehaald. De huid wordt naar de zijkant toe strakgetrokken en gehecht.

Hoewel de operatie met de grootste zorg wordt uitgevoerd, kan het moeilijk zijn om precies een symmetrisch resultaat te verkrijgen. De littekens trekken meestal fraai bij. Soms kan de ingreep ook via de binnenkant van het onderooglid plaatsvinden. Kraaienpootjes en wallen bij de jukbeenderen worden tijdens een onderooglidcorrectie niet verwijderd.

Duur ingreep

Een onderooglidcorrectie duurt gemiddeld anderhalf uur. Na de operatie kunt u zich vaak na 30 tot 60 minuten weer naar huis laten brengen. Zelf autorijden is niet toegestaan.

Nazorg

Na een correctie van de oogleden

 • Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien.
 • Houdt u er rekening mee dat het dragen van contactlenzen de eerste dagen tot weken lastig kan zijn.
 • Er worden papieren plakkertjes op de oogleden aangebracht, zodat wassen en douchen mogelijk blijft. De pleistertjes blijven meestal goed zitten als u ze droogdept.
 • Het is aan te bevelen om thuis de oogleden vooral de eerste dagen te koelen met natte kompressen of een ijsbril.
 • Het is ook verstandig de eerste dagen rust te nemen. De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan. Een pijnstiller is dan meestal niet nodig.
 • De eerste week na de operatie mag u niet bukken, persen en zwaar tillen omdat dit de bloeddruk in het gezicht verhoogt.
 • Na 5 tot 7 dagen worden de hechtingen verwijderd. Een week later kunt u het litteken eventueel met een zalf of crème insmeren (ook make-up is dan weer mogelijk).
 • Het is belangrijk om het litteken zolang het rood is niet bloot te stellen aan ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt het beschermen met een zonnebril of met een sunblock (factor 20).
 • De huid rond de ogen, met name van het onderooglid, kan nog 2 tot 3 weken licht gezwollen zijn of enigszins blauw verkleurd.
 • Ook kunt u een trekkend gevoel rond de ogen krijgen, soms zelfs jeuk.
 • Hoe snel u weer kunt gaan werken, hangt voor een belangrijk deel af van uw eigen inschatting wanneer u weer ‘toonbaar’ bent.

Na ongeveer 12 weken zijn de littekens vrij rustig en kan van een eindresultaat worden gesproken. Het resultaat is meestal spectaculair en heeft een duidelijk verjongend effect op de gezichtsuitdrukking.

Risico's en complicaties

 • Een enkele keer komt er een meer dan normale bloeduitstorting voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien.
 • Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden, een trekkend litteken of wat vochtophoping rond de ogen.
 • Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten echter vanzelf.
 • Soms ontstaat bij een onderooglidcorrectie een ectropion. Hierbij krult de binnenzijde van het onderooglid naar buiten, zodat het niet meer tegen de oogbol aan zit. Het veroorzaakt irritatie en het oog gaat tranen. Ook dit komt maar zelden voor en meestal verdwijnen de verschijnselen vanzelf. Een enkele keer is een nieuwe operatie nodig.
 • Een nieuwe operatie is soms ook wenselijk als de oogleden niet helemaal symmetrisch zijn, de ooglidwal niet geheel weggenomen is, of een nieuwe wal is ontstaan als gevolg van verdere verslapping van de huid en de spier rondom het oog.
 • In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (holte met vocht) in het litteken ontstaan. Deze cyste wordt operatief verwijderd door de chirurg. Aan zwelling van de oogleden door vochtophoping kan weinig worden gedaan.

Wanneer direct contact opnemen?

 • Bij een nabloeding van het vetweefsel kan er een verhoogde druk in de oogkas ontstaan waardoor de oogzenuw kan beschadigen. Als dit gebeurt geeft dit hevige pijn en gaat u slechter zien.  Als u deze verschijnselen krijgt, moet u direct contact opnemen met de plastisch chirurg. Een chirurgische ingreep is dan dringend nodig.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

 • Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie,  T 088 320 24 00.
 • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

 • Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie, T 088 320 24 00.
 • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Vergoeding

De kosten van een onderooglidcorrectie worden niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Dat komt omdat deze ingreep valt onder de cosmetische chirurgie en daar is geen vergoedingsregeling voor. De plastisch chirurg kan ervoor zorgen dat u van tevoren een opgave van de kosten krijgt.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Code PCH-10-B

Terug naar boven