Behandelingen & onderzoeken

Pijnbestrijding tijdens de bevalling (Remifentanil)

Het komt regelmatig voor dat vrouwen pijnbestrijding bij de bevalling willen. Uitputting, angst of spanning kunnen hierbij een rol spelen. De pijn bij de bevalling kan met medicijnen worden onderdrukt.

Bij St. Antonius Geboortezorg worden verschillende middelen gebruikt om de pijn te bestrijden. Dit zijn medicijnen met een morfineachtig effect. Een van deze middelen is Remifentanil.

Behandeling

Remifentanil

Morfineachtige pijnstiller

Remifentanil is een morfine-achtige pijnstiller die wordt toegediend door een infuus in je arm. Het infuus zit aangesloten op een PCA (patient controlled analgesia)- pomp waaraan een drukknop zit bevestigd. Zo kun je zelf bepalen wanneer en hoe vaak je op de knopt drukt om jezelf een pijnstillende dosis toe te dienen. Je kunt de knop indrukken aan het begin van de wee, waardoor de remifentanil het meeste effect heeft op de pijn tijdens de wee.

Krachtige pijnstiller die snel werkt

Remifentanil is een krachtige pijnstiller met een werkingsduur van 3-5 minuten en werkt optimaal zo’n 3-5 uur. Het middelt verdwijnt ook weer snel uit je lichaam. De PCA-pomp is begrensd, wat betekent dat je jezelf niet teveel kunt geven. Ook zit er een vergrendeling op van drie minuten; dit betekent dat je niet elke keer een dosis krijgt wanneer je drukt.
De drukknop mag alleen door jou bediend worden. De verpleegkundige, arts, verloskundige, partner en of andere aanwezigen mogen niet drukken. Dit is om jouw veiligheid te bewaken. Omdat je baby ook kan reageren op de medicatie, bewaken wij ook je baby goed middels een CTG (hartfilmpje van de baby).

Invloed op ademhaling

Remifentanil heeft invloed op je ademhaling, vooral in de eerste uren van het gebruik. De ademhaling kan trager worden. Omdat veiligheid voorop staat bij het toedienen van pijnstilling bij de baring wordt je aangesloten op monitoren. De verloskundige of arts blijft tijdens het starten van de Remifentanil een tijdje bij jou op de kamer om te kijken hoe jij reageert op het medicijn. Zij maakt hierbij gebruik van monitoren die je ademhaling, hartslag, saturatie (zuurstofgehalte in je bloed) en bloeddruk bewaken. Tevens wordt het CTG goed bewaakt. Het kan voorkomen, dat wanneer jij toch heftig reageert op de medicatie, de Remifentanil gestaakt moet worden. Eventueel wordt er gekeken samen met de arts of verloskundige of er nog een andere mogelijkheid tot pijnstilling is. Zeer zelden kan er een ademstilstand optreden.

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden. Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen. We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk. Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.   

Voor- en nadelen Remifentanil

Het toedienen van Remifentanil heeft voor- en nadelen.

Voordelen

  • Remifentanil werkt snel, vaak al na enkele minuten.
  • Het is een goede, maar kortwerkende pijnstiller die ook snel weer uit het lichaam verdwijnt.
  • Je hebt zelf de regie: met een druk op de knop kun je de pijn verzachten.
  • Borstvoeding mag na de bevalling.

    Nadelen

    • Remifentanil heeft bijwerkingen (misselijkheid, jeuk en sufheid). Je mag daarom niet lopen tijdens de toediening.
    • Remifentanil kan ademhalingsproblemen geven, de ademhaling kan trager worden (zeldzaam: ademstilstand).
    • Er is bewakingsapparatuur nodig: infuus, zuurstofmeting, bloeddrukmeting, CTG voor de baby nodig. Wat enige voorbereidingstijd behoeft.

    Pijn tijdens de bevalling

    Pijn bij de bevalling

    Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën – samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent – als pijnlijk. Datzelfde geldt voor de uitdrijvingsweeën, die samen met het persen ervoor zorgen dat het kind geboren wordt. De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert. De pijn zit vooral onder in de buik en wordt soms als rugpijn gevoeld. Ook de pijn tijdens het persen verschilt: soms is het een opluchting om mee te mogen persen, soms doet persen juist het meeste pijn.

    Ademhalings- en ontspanningsoefeningen

    Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Dit kun je al tijdens de zwangerschap in verschillende cursussen leren. Door geconcentreerd weeën ‘weg te zuchten’, kom je in een ritme waarbij het lichaam zelf stoffen aanmaakt die een pijnstillend effect hebben: endorfinen. Deze endorfinen zorgen ervoor dat de pijn te verdragen is. Op de suites van St. Antonius Geboortezorg zijn ontspanningsbaden beschikbaar. Een warme douche of een warm bad, massage of een andere houding kan helpen (skippy-bal is aanwezig), maar toch kan de pijn als zeer heftig worden ervaren. Dan kan de pijn met medicijnen worden onderdrukt.

    Geef het tijdig aan

    Mocht je pijnstilling willen geef het dan tijdig aan en bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden van pijnstilling uitleggen. Het is aan te raden pijnstilling al te bespreken tijdens het bespreken van je Geboorteplan.

    Meer informatie

    Gerelateerde informatie

    Code GEB 43-B-2

    Terug naar boven