Behandelingen & onderzoeken

Röntgengeleid naaldbiopt van de borst

Bij dit onderzoek wordt een stukje weefsel (biopt) genomen van een afwijking in de borst om vast te stellen of het om een goed- of kwaadaardige afwijking gaat. 

Hierbij wordt gebruik gemaakt van röntgenbeelden,  waardoor we precies kunnen zien waar de afwijking zich bevindt.

Voorbereiding

Voor het onderzoek

 • Gebruikt u bloedverdunnende middelen? U moet dan in overleg met uw arts tijdelijk stoppen met deze medicatie.
 • Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, olie of zalf.
 • Draag een goed steunende beha. De beha helpt de borst te ondersteunen en mogelijke onderhuidse nabloedingen tegen te gaan.

Meenemen naar het ziekenhuis

 • Wij adviseren u om iemand mee te nemen voor morele ondersteuning.
 • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis in aanmerking komt.
 • Een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees meer over vergoeding van uw zorg.

Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

Verhinderd voor uw afspraak?

Wilt u uw afspraak verzetten of afzeggen? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik op een behandeltafel. De radiodiagnostisch laborant helpt u in de goede houding. De borst waaruit een biopt gehaald wordt hangt door een opening in de tafel. De borst wordt, net als bij een mammografie, tussen twee plaatjes samengedrukt. Deze plaatjes blijven aangedrukt totdat voldoende weefsel is verkregen.  De laborant maakt, terwijl u ligt, borstfoto’s. Het is belangrijk dat u tijdens het gehele onderzoek goed stil blijft liggen.

Met behulp van de foto’s bepaalt de radioloog de precieze plek van het afwijkende weefsel. De laborant desinfecteert de borst en de radioloog geeft u een verdoving in de huid van de borst. Dit kan gevoelig zijn.

Vervolgens worden er via een sneetje in de huid met behulp van een naald meerdere biopten van het weefsel genomen. De radioloog laat een metalen clipje achter in uw borst, precies op de plaats waar het biopt is genomen zodat we later precies weten waar het weefsel uit uw borst is weggenomen. Van de weefselstukjes (biopten) wordt een röntgenfoto gemaakt om te kijken of het juiste materiaal en voldoende materiaal is afgenomen. Tot slot, drukt de laborant het wondje op de aangeprikte borst een paar minuten af zodat deze stopt met bloeden en verbindt het wondje.

Weefselonderzoek

De biopten worden naar het pathologisch anatomisch laboratorium gebracht, waar ze door de patholoog worden onderzocht.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

Nazorg

Belangrijke richtlijnen

We geven u een aantal richtlijnen om rekening mee te houden na het onderzoek:

 • U mag na het onderzoek 24 uur niet douchen of baden. Daarna mag u douchen met pleisters. Als de pleisters loslaten hoeft u geen nieuwe aan te brengen.
 • U mag de pleisters na 4 dagen verwijderen.
 • U kunt een blauwe plek krijgen rondom de plek waar het biopt is afgenomen. Deze verdwijnt na een paar dagen vanzelf.
 • Is de borst gevoelig? Dan kunt u de eerste dag en nacht een goed steunende beha dragen.
 • Als u pijn heeft, kunt u eventueel 1 of 2 tabletten paracetamol innemen. Gebruik geen aspirine; deze pijnstiller verdunt namelijk uw bloed.
 • Verricht de eerste 24 uur na het onderzoek geen zwaar werk en beoefen geen intensieve sporten.

De uitslag

Na het onderzoek kunt u naar huis en heeft u een nieuwe afspraak voor de Mammapolikliniek/chirurg voor het bespreken van de uitslag van het weefselonderzoek. 

Meer informatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze dan gerust. Wij zijn bereid deze voor, tijdens en na het onderzoek te beantwoorden.

Websites

www.borstkanker.nl

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Code BT 76-O

Terug naar boven