Behandelingen & onderzoeken

Teen-of vingerdrukmeting

Een teen- of vingerdrukmeting wordt gedaan om te weten hoe goed de doorbloeding van uw vingers en/of tenen is. Het meten van de bloedtoevoer in tenen of vingers gebeurt via een klein bloeddrukbandje met een sensor.

Klachten die aanleiding geven om dit onderzoek uit te voeren zijn o.a. pijnlijke benen bij het lopen of open wondjes aan de benen en/of tenen die niet willen genezen. Deze klachten kunnen een aanwijzing zijn dat de doorbloeding niet optimaal is. Omdat mensen met diabetes (suikerziekte) meer kans hebben op voetproblemen, kan een teen- of vingerdrukmeting bij hen ook preventief worden gedaan, dus als er (nog) geen directe klachten zijn.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Wees ruim op tijd

Vlak voor het onderzoek kunt u zich beter niet te veel inspannen (bijvoorbeeld fietsen, lopen). Dit heeft namelijk een negatieve invloed op de onderzoeksresultaten. Zorg daarom dat u op tijd voor het onderzoek aanwezig bent, zodat u nog even een paar minuten rustig kunt zitten.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Melden

 • Het onderzoek vindt plaats op de Klinische Neurofysiologie/Vaatfunctie
 • We halen u op in de wachtruimte en begeleiden u vandaar naar de onderzoekskamer.

Hoe verloopt het onderzoek?

 • De onderzoeker haalt u op in de wachtruimte en begeleidt u naar de onderzoekskamer.
 • De onderzoeker vraagt u de schoenen en sokken (bij teendrukmeting) uit te doen en de mouwen op te stropen.
 • Vervolgens neemt u plaats op de onderzoekstafel of op een stoel (de teendruk wordt liggend gemeten, de vingerdruk kan ook zittend).
 • De onderzoeker bevestigt een bloeddrukband om uw beide armen. Vlak naast deze bloeddrukbanden, in de elleboog, brengt hij een beetje gel aan op uw huid.
 • Daarna beweegt de onderzoeker met een geluidskop (een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt) over de huid en de gel heen. De gel zorgt voor een goede geleiding, waardoor de geluidsgolven via de geluidskop duidelijk opgevangen worden. Hiermee wordt de bloeddruk gemeten in uw beide armen.
 • Vervolgens krijgt u om één teen/vinger aan beide voeten/handen een klein bloeddrukbandje plus een sensor (soort knijpertje).
 • Tijdens het onderzoek hoort u een ruisend geluid. Dit wordt veroorzaakt door de bloedsomloop.
 • Bij dit onderzoek is het belangrijk dat u zo ontspannen en stil mogelijk ligt of zit.
 • Na afloop wordt de gel van uw huid verwijderd.
 • Daarna kunt u zich weer aankleden en naar huis gaan.

Duur onderzoek

De teen- of vingerdrukmeting duurt ongeveer 20 minuten.

Nazorg

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. De onderzoeker mag u hierover geen informatie geven.

Vragen

Heeft u vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Klinische Neurofysiologie. Onze openingstijden zijn van 08.00 tot 16.30 uur en op locatie Woerden van 08.30 tot 17.00 uur. U kunt ons bereiken via T 088 320 41 00.

Expertise en ervaring

Het behandelen van hart- en vaatziekten is een van de speerpunten van het St. Antonius Ziekenhuis. Het St. Antonius heeft een regionale verwijsfunctie voor complexe aandoeningen van de bloedvaten.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code KNF 22-O

Terug naar boven