Behandelingen & onderzoeken

Bestraling (radiotherapie) bij hematologische aandoeningen

Bij radiotherapie (ook wel bestralingstherapie genoemd) wordt zogenaamde ioniserende straling gebruikt om kankercellen te doden of tumoren te laten krimpen. Het mechanisme van radiotherapie berust op het beschadigen van het genetisch materiaal van de cellen in het bestraalde gebied.

De cellen zullen daardoor ophouden zich te delen. Hoewel kankercellen gevoeliger voor bestraling zijn dan gezonde cellen, brengt de behandeling toch ook schade toe aan gezonde cellen. De gezonde cellen herstellen zich echter meestal goed na de therapie.

Op deze pagina snel naar

Meer over bestraling

Doelen bestraling

  • Genezing. Een curatieve (=genezende) bestralingstherapie waarbij een tumor of kankercellen bevattende weefsels worden gedood.
  • Palliatie. Bestralingstherapie kan soms helpen om ongemakken, pijn, bloedingen of complicaties te verminderen.
  • Adjuvante bestralingstherapie. Een ondersteunende therapie voor of na een behandeling met chemotherapie of voor of na een operatie.

Bijwerkingen van bestraling zijn:

  • vermoeidheid
  • huidproblemen
  • wanneer zaadballen of eierstokken in het bestralingsgebied liggen, treedt ook onvruchtbaarheid op

Voordat met de bestraling gestart wordt heeft u een gesprek met de radiotherapeut. De radiotherapeut bespreekt met u het bestralingsschema: de periode waarin u per keer per keer gedurende een aantal minuten een dosis straling krijgt.
Voor bestraling is meestal geen opname in het ziekenhuis nodig.

De straling komt uit een bestralingstoestel. Het te behandelen gebied wordt van buitenaf - door de huid heen - bestraald. De radiotherapeut zorgt ervoor dat de stralenbundel nauwkeurig wordt gericht en dat het omliggende, gezonde weefsel zo veel mogelijk buiten het te bestralen gebied blijft.

Meer informatie

Op deze website

Overige websites

Gratis app 'Hematologie St Antonius'

Zoekt u meer informatie over een ziektebeeld, onderzoek, behandeling, het hematologie team of ondersteunende informatie rondom uw ziekte en behandeling dan kunt u de app 'Hematologie St. Antonius' raadplegen. Deze app is gratis te downloaden in de App Store of op Google Play.

Favicon antonius-hematologie-app

 

Code
INT-B-OD-1-3