Behandelingen & onderzoeken

Bestraling (radiotherapie) bij hematologische aandoeningen

Bij radiotherapie (ook wel bestralingstherapie genoemd) wordt ioniserende straling gebruikt om kankercellen te doden of tumoren te laten krimpen.

Het mechanisme van radiotherapie berust op het beschadigen van het genetisch materiaal van de cellen in het bestraalde gebied. De cellen zullen daardoor ophouden zich te delen.

Hoewel kankercellen gevoeliger voor bestraling zijn dan gezonde cellen, brengt de behandeling toch ook schade toe aan gezonde cellen. De gezonde cellen herstellen zich echter meestal goed na de therapie.

Op deze pagina snel naar

Meer over bestraling

Bestralen is niet mogelijk in het St. Antonius Ziekenhuis. Voor deze behandeling werken wij samen met andere ziekenhuizen. Veel van onze patiënten gaan hiervoor naar het UMC-Utrecht.

Voor bestraling is meestal geen opname in het ziekenhuis nodig. 

Doelen bestraling

  • Genezing. Een curatieve (=genezende) bestralingstherapie waarbij een tumor of kankercellen bevattende weefsels worden gedood.
  • Palliatie. Bestralingstherapie kan soms helpen om ongemakken, pijn, bloedingen of complicaties te verminderen.
  • Adjuvante bestralingstherapie. Een ondersteunende therapie voor of na een behandeling met chemotherapie of voor of na een operatie.
Toon meer over doel van bestraling

Voorbereiding

Gesprek met radiotherapeut

Voordat met de bestraling gestart wordt heeft u een gesprek met de radiotherapeut. De radiotherapeut bespreekt met u het bestralingsschema: de periode waarin u per keer per keer gedurende een aantal minuten een dosis straling krijgt.

Behandeling

Bestralen (uitwnedig)

De straling komt uit een bestralingstoestel. Het te behandelen gebied wordt van buitenaf - door de huid heen - bestraald. De radiotherapeut zorgt ervoor dat de stralenbundel nauwkeurig wordt gericht en dat het omliggende, gezonde weefsel zo veel mogelijk buiten het te bestralen gebied blijft.

Bijwerkingen

Bijwerkingen van bestraling zijn:

  • vermoeidheid
  • huidproblemen
  • wanneer zaadballen of eierstokken in het bestralingsgebied liggen, treedt ook onvruchtbaarheid op

Expertise en ervaring

De hematologen van het St. Antonius Ziekenhuis zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van mensen met ziekten van het bloed, beenmerg en de lymfeklieren.

U kunt voor alle hematologische ziektebeelden bij ons terecht. Ook voor de meer gespecialiseerde zorg, zoals de behandeling van acute leukemie en het uitvoeren van stamceltransplantaties. Daarnaast is het mogelijk om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmogelijkheden.

De behandeling en verpleging bij een stamceltransplantatie vereisen specialistische kennis. Deze behandeling vindt alleen plaats in gespecialiseerde ziekenhuizen die voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen die zijn opgesteld door de Joint Accreditation Committee ISCT EBMT (JACIE). Het St. Antonius Ziekenhuis is sinds juni 2010 JACIE-geaccrediteerd.

Meer informatie

Websites

Gratis app 'Hematologie St Antonius'

Zoekt u meer informatie over een ziektebeeld, onderzoek, behandeling, het hematologie team of ondersteunende informatie rondom uw ziekte en behandeling dan kunt u de app 'Hematologie St. Antonius' raadplegen. Deze app is gratis te downloaden in de App Store of op Google Play.

Favicon antonius-hematologie-app

Gerelateerde informatie

Code
HEM KAN 09-B