Behandelingen & onderzoeken

CT-scan van het hart

Bij dit onderzoek worden met behulp van röntgenstralen foto's gemaakt van de doorsnede van het hart.

Door tijdens het onderzoek contrastmiddel toe te dienen, worden de bloedvaten rond het hart en de kransslagaders, goed zichtbaar op de foto’s.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Graag van tevoren aangeven

 • Bent u zwanger? Breng uw arts dan voor het onderzoek hiervan op de hoogte. Het is beter om uw ongeboren kind niet aan röntgenstraling bloot te stellen.
 • Heeft u al eens een allergische reactie gehad op een röntgencontrastmiddel? Meld dit dan ruim voor het onderzoek plaatsvindt bij uw behandelend arts.

Medicijnen

Als u op voorschrijven van uw cardioloog Bètablokkers slikt, blijft u dat innemen zoals voorgeschreven. In onderstaande tabel ziet u welke medicatie valt onder de Bètablokkers. 

Zorg ervoor dat u de laatste tablet uiterlijk 2 uur vóór het onderzoek inneemt.

Betablokkers

Stofnaam

In de handel als

Acebutolol  Acebutolol; Sectral®
Atenolol   Atenolol; Atenolol/Chloortalidon*;Tenoretic®*
Betaxolol   Kerlon®
Bisoprolol  Emcor®; Emcoretic®*; Bisoprololfumaraat
Carvedilol Eucardic®
Celiprolol Dilanorm®
Esmolol Brevibloc®
Labetalol  Labetalol HCl; Trandate®
Metoprolol Metoprolol; Metoprololtartraat; Selokeen®; Selokomb®*
Nebivolol Nebilet®
Oxprenolol Oxprenolol
Pindolol Viskeen®
Propranolol Propranolol; Propranolol HCI
Sotalol Sotacor®; Sotalol HCL

Eten en drinken

Geen cafeïne

Het gebruik van cafeïne kan dit onderzoek nadelig beïnvloeden. Het is dus heel belangrijk dat u op de dag vóór het onderzoek én op de dag van het onderzoek géén cafeïnehoudende producten gebruikt. Dit betekent geen koffie, thee, cola, chocolade of andere cafeïnehoudende producten eten of drinken, zoals energy drank.

Geen cafeïnevrije koffie of kruidenthee

Ook mag u voor het onderzoek geen koffie of thee gebruiken. Dit geldt voor alle soorten koffie en thee. Dus drink ook geen cafeïnevrije koffie of kruidenthee.

Sieraden en piercings

Tijdens het onderzoek mag u geen sieraden of piercings dragen. We raden u aan deze thuis te laten, zodat u ze niet kwijt kunt raken.

Meenemen naar het ziekenhuis

 • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
 • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

   CT-scan met contrast

   Nierfunctie

   Komt u voor een CT met contrast? Dan is het noodzakelijk dat uw nierfunctie bij ons bekend is, uiterlijk 48 uur voor de afspraak. Als u hiervoor een labformulier heeft ontvangen van de arts, verzoeken wij u om zo spoedig mogelijk te gaan prikken.

   Als de nierfunctie niet bekend is, kan het onderzoek niet doorgaan! Mocht u twijfelen of het bekend is, neem dan gerust contact met ons op.

   Jodiumhoudende contrastmiddelen

   Bij sommige CT-onderzoeken krijgt u via een infuus in uw arm contrastvloeistof toegediend. Deze vloeistof zorgt ervoor dat bepaalde organen beter zichtbaar zijn op de scan. We weten dat dit contrastmiddel in zeldzame gevallen kan leiden tot een allergische reactie en/of nierschade. Om dit te voorkomen stellen we u een aantal vragen, voordat we beginnen met het onderzoek. In sommige gevallen nemen we ook bloed af om de risicofactoren op te sporen.

   Wat als er risicofactoren gevonden worden?

   Als blijkt dat er risicofactoren aanwezig zijn, kan het zijn dat u op de dag van het onderzoek in het ziekenhuis wordt opgenomen. In het ziekenhuis krijgt u een infuus om nierschade of een allergische reactie te voorkomen. 

   Ondervulling

   Ondervulling wil zeggen dat er minder vocht in de bloedvaten aanwezig is. Bij ondervulling is de kans op nierproblemen na een CT-onderzoek met contrast groter.

   Neemt u contact op met uw behandelend arts als u:

   • de dag voorafgaand aan het onderzoek of op de dag van het onderzoek last heeft (gehad) van ernstige diarree/ ernstig braken of/en
   • langer dan 3 dagen voorafgaand aan het onderzoek absolute bedrust heeft gehad.

   Ontstekingsremmende pijnstillers

   Neem 12 uur voor het onderzoek geen ontstekingsremmende pijnstillers in. Heeft u toch ontstekingsremmende pijnstillers binnen 12 uur voor het onderzoek ingenomen? Geef dit dan aan. Het kan zijn dat het onderzoek naar een later tijdstip wordt uitgesteld.

   Verhinderd voor uw afspraak?

   Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

   Onderzoek

   De CT-scan

   Voordat het onderzoek begint, leggen wij u precies uit wat er allemaal gaat gebeuren.

   Het onderzoek bestaat uit 3 verschillende scans:

   1. Een overzichtsscan. Aan de hand van deze scan wordt bekeken hoe de volgende
   scans gemaakt moeten worden.

   2. Een scan zonder contrastmiddel.

   3. Eventueel een scan met contrastmiddel. Hiermee worden de bloedvaten rond het hart (de kransslagaders) goed zichtbaar op de foto’s.

   Vóór de eerste scan wordt u aangesloten op een ECG-monitor, die uw hartslag registreert. We meten uw bloeddruk en er wordt een infuusnaald in de arm geplaatst. Als uw hart erg snel klopt, krijgt u via het infuus een medicijn (bètablokker) toegediend om uw hartslag te vertragen.

   Of de scan met contrastmiddel gemaakt moet worden, is afhankelijk van de vraagstelling én de resultaten van de scan zonder contrastmiddel. De laborant(e) vertelt u of deze scan gemaakt moet worden.

   Voor de scan met contrastmiddel geeft de laborant(e) u een spray onder de tong. De spray zorgt dat de bloedvaten zich verwijden, waardoor ze nog beter zichtbaar zijn op de foto. Van de spray kunt u wat hoofdpijn krijgen. Die verdwijnt weer na ongeveer 45 minuten.

   Tijdens het inspuiten van het contrastmiddel kunt u een warm gevoel in uw keel en misschien ook in uw onderbuik krijgen. Dat gaat na een aantal minuten weer over.

   Na de laatste scan meten we uw bloeddruk nog een keer. Dan wordt de infuusnaald uit uw arm gehaald en wordt u losgekoppeld van de ECG-monitor.

   Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten. Na het onderzoek vragen wij u om nog een halfuurtje in de wachtkamer plaats te nemen om even rustig bij te komen van het onderzoek voordat u naar huis gaat.

   Nazorg

   Veel drinken

   Het is belangrijk dat u de rest van de dag veel drinkt. Hierdoor raakt u de contrastvloeistof via de urine weer snel kwijt.

   Uitslag

   De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Is hiervoor nog geen afspraak gemaakt, dan kunt u zelf contact opnemen.

   Vragen

   Heeft u vragen? Stel ze gerust aan uw behandelend arts of aan de medewerkers op de afdeling Radiologie.

   Expertise en ervaring

   De afdeling Radiologie heeft een breed onderzoeksaanbod. Onze radiologen hebben uitgebreide ervaring met en expertise op het gebied van verschillende diagnostische onderzoeksmethodes. Wij beschikken over geavanceerde beeldvormende technieken waardoor wij zowel hoogcomplexe als laagcomplexe zorg kunnen aanbieden.

   Gespecialiseerde specialisten

   Ons team bestaat uit een groot aantal radiologen die allemaal hun eigen subspecialisme hebben, zoals:

   • Abdomen (radiologisch onderzoek van de buik);
   • Cardio thoracale radiologie (radiologisch onderzoek van het hart- en de longen);
   • Interventieradiologie;
   • Mammaradiologie (radiologisch onderzoek van de borst)
   • Musculoskeletale radiologie (radiologisch onderzoek van het skelet en de spieren);
   • Neuro/Hoofd- en hals radiologie

   Veilige zorg in het ziekenhuis

   In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

   • Welke medicijnen u gebruikt.
   • Of u allergieën heeft.
   • Of u (mogelijk) zwanger bent.
   • Als u iets niet begrijpt.
   • Wat u belangrijk vindt.
   • Als u iets ziet wat niet schoon is.

   Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

   Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

   Gerelateerde informatie

   Code
   BT 69-O