Behandelingen & onderzoeken Chirurgie

Dikke darmoperatie

Een dikke darmoperatie kan nodig zijn bij darmaandoeningen als darmkanker, poliepen in de darm of de ziekte van Crohn. Het soort operatie hangt af van de plaats en de grootte van de tumor of ontsteking in de dikke darm. Hoe meer de ontsteking of tumor zich heeft uitgebreid, hoe groter de ingreep.

Bij een tumor verwijdert de chirurg de tumor met daarnaast aan beide kanten een groot deel van het gezonde darmweefsel, lymfevaten en lymfeklieren. Dit doet hij om uitzaaiing van de tumor te voorkomen. De twee uiteinden van de dikke darm worden weer aan elkaar gehecht. Als dit niet mogelijk is, kan een stoma een oplossing zijn.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw opname

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (bij operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Kleding

  • Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
  • Neem voldoende (nacht)kleding, ondergoed en een paar warme sokken mee.
  • Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

De omvang en de duur van de ingreep zijn afhankelijk van de oorzaak en de plaats van de aandoening die u heeft in uw dikke darm. Uiteraard probeert de arts ervoor te zorgen dat de dikke darm weer goed functioneert na de ingreep en het verwijderen van het ‘zieke’ deel.

Voorbereiding ingreep

  • Voor een dikke darmoperatie nemen wij u op in het ziekenhuis. Vlak voor de ingreep brengen we u onder totale narcose.
  • Voor de operatie is het nodig dat uw darmen helemaal leeg zijn. Hiervoor drinkt u vooraf laxeermiddel of wordt de darm leeggespoeld (lavage). Als u een ernstige verstopping heeft of acuut geopereerd moet worden, is er geen tijd voor het leegmaken van de darm.
  • Om infecties zoveel mogelijk te voorkomen krijgt u voor de operatie via een infuus antibiotica.
  • Voor deze operatie worden uw buik en schaamstreek onthaard.

Verdoving (anesthesie)

Bij een operatie kunt u plaatselijk of geheel verdoofd (narcose) worden. Uw arts bespreekt met u welke vorm van verdoving in uw situatie het meest geschikt is.

Informatie over de verschillende soorten verdovingen en de gang van zaken leest u op onze webpagina Onder anesthesie.

Curatieve behandeling

Hierbij richten wij de behandeling op uw genezing. Daarom verwijderen we al het ongezonde weefsel. Bij een grote tumor of ontsteking heeft de tumor zich verder in uw dikke darm uitgebreid. U krijgt dan een grote operatie, waarbij de chirurg de tumor verwijdert, met aan beide kanten van uw dikke darm een groot deel van het gezonde darmweefsel. Ook haalt hij lymfevaten en lymfeklieren weg. Daarna hecht hij de twee uiteinden van de dikke darm weer aan elkaar (een anastomose). Deze operatie kan ook nodig zijn bij patiënten met een tumor of afwijking in het bovenste deel van de endeldarm.

Bij een tumor of ontsteking (diverticulitis) in het laatste deel van de dikke darm of in het bovenste deel van de endeldarm is soms een andere operatie nodig. Dan verwijdert de chirurg het deel van de darm waarin zich de tumor of afwijking bevindt. De twee uiteinden kunnen niet altijd direct met elkaar verbonden worden dus sluit de chirurg het onderste uiteinde. Van het bovenste uiteinde maakt de arts een tijdelijk stoma.

Palliatieve behandeling

Dit is een behandeling om uw ziekte te remmen en de klachten te verminderen, omdat de ziekte niet meer te genezen is. We proberen zoveel mogelijk te doen om de kwaliteit van uw leven zo goed mogelijk te houden.

Als een tumor in de endeldarm niet te groot is en goed bereikbaar via de anus kan de arts deze soms behandelen met elektro- of lasercoagulatie of cryochirurgie (bevriezing). Als er een of meerdere uitzaaiingen in de lever zitten, bekijken de artsen of ze deze kunnen verwijderen. Als er uitzaaiingen in het lichaam zijn of de tumor niet weggehaald kan worden, krijgt u een palliatieve behandeling. Daarbij is het belangrijk dat uw dikke darm goed doorgankelijk blijft en uw ontlasting ongestoord door uw darm kan. In sommige gevallen kan dit betekenen dat u een stoma nodig heeft.

Nazorg

Risico’s en complicaties

Zoals bij elke ingreep is er een kans op complicaties. Bij dikke darmoperaties zijn dat:

  • trombose
  • longontsteking
  • nabloeding
  • wondinfectie
  • lekkage van de darmnaad
  • impotentie (na een uitgebreide endeldarmoperatie)

Naar huis

Meestal mag u binnen 14 dagen na de operatie weer naar huis. U leest hier meer informatie over na een opname naar huis. Als u naar huis gaat, krijgt u een afspraak mee voor de eerstvolgende controle op de polikliniek. Hoelang u poliklinische controle nodig heeft, is natuurlijk afhankelijk van de aard van uw ziekte. Bij sommige vormen van kanker is aanvullende behandeling nodig, zoals radio- of chemotherapie. Hierover krijgt u uitgebreide informatie van ons.

Huishoudelijke hulp regelen

Het kan zijn dat u de eerste tijd na de behandeling nog niet (al) het huishoudelijk werk zelf kunt doen. Het is handig als u vooraf regelt dat iemand u na de behandeling daarbij kan helpen. 

Wanneer u door uw ziekte of handicap uw huishouden niet meer zelf kunt doen, kunt u bij de gemeente van uw woonplaats ondersteuning van de WMO aanvragen. Uw gemeente bekijkt dan samen met u voor welke ondersteuning u in aanmerking komt.

Gezonde leefstijl

Als u rookt, ongezond eet en veel alcohol drinkt, is het belangrijk dat u hier voor de operatie mee stopt. Zo zorgt u ervoor dat uw lichamelijke conditie tijdens de operatie zo goed mogelijk is.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Het specialisme Maag-Darm-Lever (MDL) van het St. Antonius Ziekenhuis is het grootste behandelcentrum voor maag-darm-leverziekten in Midden-Nederland. Patiënten kunnen bij ons terecht voor alle veelvoorkomende aandoeningen en een groot aantal zeldzame aandoeningen rondom de (slok)darm, maag, lever, alvleesklier en galwegen. Lees meer over het specialisme Maag-Darm-Lever.

Volgens de meest recente cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland behandelen we in het St. Antonius de meeste darmkankerpatiënten in de regio Midden-Nederland. Lees meer over de aandoening darmkanker.

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Behandelingen & onderzoeken

Code CHI 112-B

Terug naar boven