Behandelingen & onderzoeken

Echografie bij kinderen

Een echografie is een onderzoekstechniek waarbij met behulp van hoogfrequente geluidsgolven (niet hoorbaar) beelden worden gemaakt. Dit gebeurt door middel van het bewegen van een geluidskop (een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt) over de huid van de patiënt.

De beelden worden getoond op een monitor waarna de arts eventuele afwijkingen aan het orgaan of lichaamsdeel kan waarnemen. Het onderzoek is onschadelijk en niet pijnlijk.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Echo van de nieren/blaas

Komt uw kind voor echo van de nieren en de blaas, laat het dan van te voren extra drinken en na aankomst in het ziekenhuis niet meer plassen (mits uw kind zindelijk is). Om het onderzoek goed te laten verlopen moet de blaas zo vol mogelijk zijn.

Echo van de lever/milt/buik

Komt uw kind voor een echografie van de lever, milt of buik dan kan het nodig zijn dat uw kind van tevoren niet eet. Hierover wordt u vooraf geïnformeerd.

Echo van de maag

Komt uw baby voor een echografie van de maag dan is het handig om een (leeg) flesje mee te nemen. Dit flesje wordt eventueel tijdens het onderzoek gebruikt om de baby een beetje water te laten drinken.

Hoe helpt u uw kind

1. Vertel uw kind vantevoren:

  • Hoe het onderzoek verloopt.
  • Hoe lang het duurt.
  • Dat het onderzoek geen pijn doet.
  • Dat hij/zij misschien kan meekijken op het televisiescherm.
  • Dat het tijdens het onderzoek schemerdonker is in de kamer zodat het beeld op het scherm goed zichtbaar is.

2. Richt tijdens het onderzoek uw aandacht op uw kind, het heeft uw steun nodig.
3. Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn, uw kalmte maakt uw kind rustiger.
4. Leg tijdens de voorbereiding op het onderzoek nogmaals uit wat er gebeurt.
5. Stel gerust vragen aan de arts of laborant als u of uw kind iets niet begrijpt.
6. Neem vertrouwd speelgoed of een (voor)leesboek ter afleiding mee. Voor een baby is voeding of een speen vaak een goede manier om het kind rustig te houden.

Begeleiding

De ouder of verzorger mag bij het kind blijven tijdens het onderzoek. Broertjes of zusjes kunt u naar de kinderspeelplaats brengen.

Kinderwebsite

Wij adviseren u samen met uw kind de speciaal voor kinderen ontwikkelde kinderwebsite te bekijken. Op www.antoniuskids.nl kan uw kind op spelenderwijs kennismaken (lezen en luisteren) met ons ziekenhuis en de medewerkers. Verder zijn er fotoverhalen, filmpjes en kleurplaten. De website heeft speciale pagina’s voor kinderen van 0-6 en 6-12 jaar en voor tieners.

Onderzoek

De radiologisch laborant haalt u en uw kind op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. In de onderzoekskamer gaat uw kind op een onderzoekstafel liggen. Uw kind hoeft niet al zijn/ haar kleren uit te doen. Alleen de plek die onderzocht wordt, moet even bloot gemaakt worden. De echografist smeert de plek in met een heldere gel die koud kan aanvoelen. Dan wordt met een soort kijker over de gel gestreken. Tegelijkertijd verschijnt het lichaamsdeel op een televisiescherm. Als het mogelijk is mag uw kind op dit scherm meekijken.

Als uw baby voor een echografie van de maag komt is het soms noodzakelijk om uw baby wat (water) te laten drinken, om de maaguitgang goed in beeld te krijgen. Het onderzoek wordt in enkele gevallen door een tweede onderzoeker nogmaals uitgevoerd. Dit is om verkeerde interpretatie van de beelden te voorkomen. Na afloop van het onderzoek wordt de gelei verwijderd en kan uw kind weer aangekleed worden.

Duur onderzoek
Afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel kan het onderzoek 10 tot 20 minuten duren.

Nazorg

Uitslag

De uitslag van het onderzoek ontvangt u via uw behandelend arts. De echografist kan u hierover geen informatie verstrekken.

Gerelateerde informatie

Code
BT 74-O-2