Behandelingen & onderzoeken

EMG (elektro-myografie)

Bij sommige ziektebeelden kan de elektrische activiteit van zenuwen en spieren veranderen. Met het EMG-onderzoek kunnen we kijken of dit het geval is. Het onderzoek kan helpen de oorzaak van de klachten op te sporen.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Houdt u zelf goed op temperatuur

Een goede lichaamstemperatuur is van belang voor het onderzoek. Daarom vragen wij u om uw armen en benen - en met nadruk uw handen en voeten - zo warm mogelijk te houden. In het ziekenhuis kan het nodig zijn om uw armen en/of benen op temperatuur te brengen in een badje met warm water of met een verwarmingslamp.

Gebruik geen lotions of crèmes

Vettige stoffen kunnen de metingen nadelig beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat u vóór het onderzoek uw armen en benen niet insmeert met bodylotion of andere crèmes.

Kleding

 • Om uw armen en benen makkelijk vrij te kunnen maken voor het onderzoek, vragen we u op de dag van het onderzoek bij voorkeur warme, loszittende kleding te dragen. Als u een panty draagt, vragen we u deze uit te doen bij het onderzoek aan uw benen.
 • Komt u voor een carpale tunnelsyndroom onderzoek, dan hoeft u geen rekening te houden met de kleren die u aantrekt. Het onderzoek vindt dan namelijk alleen plaats bij uw handen en polsen.

Onderzoek

Melden

 • Het onderzoek vindt plaats op de Klinische Neurofysiologie
 • We halen u op in de wachtruimte en begeleiden u vandaar naar de onderzoekskamer.

Onderzoek

 • Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant of door één van de medisch specialisten samen met een laborant.
 • Tijdens het onderzoek ligt of zit u op een onderzoeksbank.
 • De laborant en/of arts vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.
 • Het onderzoek kan bestaan uit 2 delen:
  • een zenuwgeleidingsonderzoek en/of;
  • een spieronderzoek.

Zenuwgeleidingsonderzoek

Bij dit onderzoek prikkelen we de zenuw die onderzocht moet worden. Dat gebeurt met lichte schokjes. U zult deze schokjes wel voelen, maar ze zijn geheel onschadelijk. We prikkelen de zenuw op verschillende plaatsen en u krijgt per prikkelpunt meerdere schokjes. De geprikkelde zenuw laat spieren bewegen of geeft een vreemd gevoel in een bepaald huidgebied. Op deze spieren of dit huidgebied plakken we elektroden (kleine metalen plaatjes). Deze zijn verbonden met het EMG-apparaat, waarop de resultaten van het onderzoek zichtbaar worden gemaakt.

Spieronderzoek

Bij het spieronderzoek kijken we naar de activiteit van de spier. De arts prikt een
dun naaldje in de spier en vraagt u de spier te ontspannen of juist aan te spannen. De naald is verbonden met het EMG-apparaat waarop de activiteit van de spier zichtbaar wordt gemaakt. U kunt via de luidspreker de spieractiviteit ook horen.

Onderzoek carpale tunnelsyndroom

Hierbij wordt alleen zenuwgeleidingsonderzoek gedaan en geen spieronderzoek
met naalden.

Duur onderzoek

Het EMG-onderzoek duurt, afhankelijk van de vraagstelling, zo'n 20 tot 45 minuten.

Nazorg

Naar huis

Na het onderzoek kunt u gewoon weer naar huis.

Uitslag

De laborant geeft u geen informatie over de resultaten van het onderzoek. Uw arts zal de uitslag op een latere datum met u bespreken.

Vragen

Heeft u vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Klinische Neurofysiologie. Onze openingstijden zijn van 08.00 tot 16.30 uur en op locatie Woerden van 08.30 tot 17.00 uur. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 088 320 41 00.

Code
KNF 07-O