Na enkele weken vervangt het lichaam de afgestorven huidcellen vanzelf door nieuwe, gezonde cellen. De therapie is relatief eenvoudig, veilig en effectief. Een voordeel van fotodynamische therapie is dat de gezonde huid niet wordt aangetast. Het cosmetische resultaat is daardoor vaak beter, wat deze behandeling met name geschikt maakt voor behandeling op zichtbare plaatsen.
Het is overigens wel belangrijk om te weten dat de therapie niet voor elke huidaandoening geschikt is. Bij bepaalde vormen van basaalcelcarcinoom is bijvoorbeeld altijd een chirurgische ingreep nodig.
Andere behandelingen
Actinische keratosen worden ook vaak behandeld met bevriezing met vloeibare stikstof of met een celdodende crème.
Ook voor het behandelen van een basaalcelcarcinoom bestaan verschillende andere behandelingen. Meestal wordt de tumor onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderd (excisie). Andere mogelijkheden zijn behandelingen met vloeibare stikstof (bevriezing), met een celdodende crème of met radiotherapie (bestraling).
Expertise en ervaring
Het specialisme Dermatologie biedt een compleet pakket aan onderzoek en behandelingen, op alle gebieden van het specialisme. De dermatologen van het St. Antonius maken gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken bij diverse vormen van huidkanker (onder andere met Mohs’ micrografische chirurgie) en bij spataders, eczeem en psoriasis.
Niet iedere patiënt is hetzelfde. Een bepaalde ziekte uit zich bij de een anders dan bij de ander. Als u voor behandeling naar de poli komt, streven we er daarom naar om deze zo veel mogelijk af te stemmen op wat het beste bij uw situatie past.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.
Meer informatie
Website
- Wilt u meer lezen over zon en huid? Kijk dan ook eens op www.huidinfo.nl. U vindt hier betrouwbare informatie, geschreven door Nederlandse dermatologen.