Embolisatie baarmoeder
Contact
Embolisatie is één van de nieuwste mogelijkheden om vleesbomen (myomen) te behandelen. De gynaecoloog adviseert embolisatie alleen bij vrouwen die niet (meer) zwanger willen worden.
Op deze pagina snel naar
Meer over embolisatie baarmoeder
Bij deze ingreep worden kleine bolletjes gebruikt om enkele bloedvaten naar de vleesboom af te sluiten, zodat de bloedstroom stopt. Hierdoor krimpt de vleesboom binnen 3 tot 6 maanden. De embolisatie gebeurt via een slangetje in een bloedvat in uw lies. De behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie en wordt uitgevoerd door een radioloog. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis.
Voorbereiding
Voorbereiding op uw opname
Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (bij operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.
Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen.
Kleding
- Draag makkelijk zittende kleding, die u makkelijk kunt aan- en uittrekken.
- Neem voldoende (nacht)kleding, ondergoed en een paar warme sokken mee.
- Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.
Behandeling
Opname
- Op de dag van de opname meldt u zich op de plaats en de tijd die u heeft ontvangen.
- Op de afdeling vragen wij u of alles duidelijk is en of er veranderingen zijn in uw medicijngebruik.
- U krijgt een infuus. Dat is een dun slangetje dat in een ader wordt ingebracht.
- Via dit infuus krijgt u vocht en een pijnstiller (morfine).
De embolisatie
- De embolisatie vindt plaats op de afdeling Radiologie.
- U krijgt een operatiejasje aan.
- Voor de behandeling krijgt u uitleg van de radioloog of de verpleegkundige.
- U krijgt plaatselijke verdoving (van de huid) en pijnmedicatie (die u kunt innemen).
- Via een katheter in uw lies brengen we kleine bolletjes in die de bloedvaten naar de vleesbomen afsluiten.
Duur ingreep
De ingreep duurt ongeveer 1 uur.
Na de embolisatie
- Na de behandeling komt u terug op de verpleegafdeling. De verpleegkundige controleert regelmatig uw bloeddruk, uw hartslag en het drukverband op uw lies.
- De eerste uren moet u plat in bed blijven liggen. Wanneer het drukverband verwijderd wordt en u weer meer mag bewegen, verschilt per persoon. Na de ingreep geeft de radioloog hierover instructies aan de verpleegkundige.
- Zolang u in het ziekenhuis verblijft, krijgt u elke avond een injectie om trombose (de vorming van een bloedstolsel in een bloedvat) te voorkomen.
- Het kan zijn dat het nodig is om de blaas leeg te maken met een katheter. Meestal kunt u na de operatie spontaan plassen. De urine katheter wordt verwijderd zodra u weer kunt lopen.
Pijnbestrijding
Na de ingreep krijgt u pijnstilling via morfine via een PCA (Patient Controlled Analgesia). Dit is een aparte vorm van pijnstilling. Als u pijn heeft drukt u op een knopje. Via een pomp krijgt u dan een bepaalde hoeveelheid morfine via het infuus. Dit systeem is heel veilig, want u kunt niet méér morfine nemen dan een bepaald maximum. Naast deze PCA-pomp krijgt u ook pijnstilling via pillen of zetpillen.
Duur opname
Meestal blijft u 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis. Hoe snel u herstelt, verschilt per persoon. Zodra u weer goed eet en drinkt en de pijnpomp (PCA) niet meer gebruikt, wordt het infuus verwijderd.
Naar huis
Als u weer naar huis gaat krijgt u een ontslaggesprek. Uw arts of verpleegkundige bespreekt dan een aantal leefregels met u. U krijgt deze leefregels ook op papier mee, zodat u ze thuis nog eens rustig kunt nalezen.
U kunt naar huis als u weer goed eet en drinkt en de pijnpomp (PCA) niet meer nodig heeft. Vaak heeft u nog wel pijnstilling nodig, zoals bijvoorbeeld paracetamol en/of diclofenac. Vaak krijgt u ook een maagbeschermer. Soms krijgt u ook morfine-tabletten voor een korte periode mee naar huis.
Herstel en leefregels
Meeste vrouwen kunnen na één tot 2 twee weken hun werkzaamheden weer hervatten.
Na de behandeling kunt u nog een tijdje vaginale afscheiding hebben. Dit komt doordat het lichaam de resten van de vleesbomen afstoot. Dit is normaal na de ingreep.
Verder gelden de volgende leefregels en adviezen na de ingreep:
- U mag niet zelf naar huis rijden. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt.
- U mag de eerste 4 dagen na het onderzoek niet intensief sporten en zwaar tillen, om het wondje in de liezen niet te veel te belasten.
- Zolang u vaginaal bloedverlies als gevolg van de ingreep heeft, mag u niet in bad, zwemmen, gemeenschap hebben of tampons gebruiken. U mag wel douchen.
- De meeste vrouwen kunnen na één tot twee weken hun werkzaamheden weer hervatten.
Controle
Er worden 2 afspraken voor u gemaakt:
- een telefonische afspraak na 4 weken
- een vervolgafspraak bij de gynaecoloog na 3 maanden (met echo)
Nazorg
Resultaat embolisatie
Na de behandeling krimpen de myomen binnen 3 tot 6 maanden. Klachten van ruim bloedverlies zijn hierna bij 8 van de 10 vrouwen verdwenen of sterk verminderd.
Complicaties
Bij elke ingreep, dus ook bij embolisatie, bestaat er een kans op complicaties. In dit geval kunnen dit de volgende complicaties zijn:
- infectie van de baarmoeder
- nabloeding van de aanprikplek in de lies
- trombosebeen (bloedprop in een ader van het been). Dit merkt u doordat uw been dik, warm, rood en pijnlijk wordt
- vervroegde overgang (menopauze)
- het vaginaal verliezen van een stukje vleesboom
Contact opnemen
De volgende klachten kunnen voorkomen na een embolisatie. Hieronder leest u wanneer u contact moet opnemen.
- De eerste week na de ingreep kunt u wat verhoging hebben. Dat is normaal. Als u koorts heeft boven de 38,5 moet u bellen omdat er mogelijk een infectie is.
- Vaginale afscheiding na de ingreep is normaal. Dit komt doordat de weefselresten afgestoten worden. Als de afscheiding veel meer wordt, of als het vies gaat ruiken, neem dan contact op.
- Hevig vaginaal bloedverlies, meer dan een menstruatie.
- Hevige pijn, die niet weggaat met de voorgeschreven pijnmedicatie
- Vragen of zorgen
Tot 2 weken na ontslag neemt u contact op:
- Tijdens kantooruren met de poli Gynaecologie: T 088 320 62 00
- Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp: T 088 320 33 00
Na 2 weken na ontslag:
- Tijdens kantooruren met de poli Gynaecologie: T 088 320 62 00
- Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio
Expertise en ervaring
Specialistisch team
De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en werken met gespecialiseerde verpleegkundigen, fertiliteitsartsen en verloskundigen. Zij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.
Aandachtsgebieden
Het specialisme Gynaecologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder afwijkende uitstrijkjes, vulva-aandoeningen, menstruatieklachten, endometriose, menopauze en anticonceptie).
Persoonlijk en betrokken
Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom proberen we uw afspraken zoveel mogelijk bij een vaste behandelaar in te plannen. Een behandelplan stellen wij graag samen met u op maat samen.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.
Hoofdbehandelaar
Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.
Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.