Maar bij sommige mensen zijn de darmen niet in staat lactose of glucose goed te verteren. Zij lijden aan lactose- of glucoseintolerantie. Met behulp van de H2-ademtest kunnen we onderzoeken of dit het geval is.
Lactose- of glucose-intolerantie betekent dat de stof lactose (melksuiker) of glucose (suiker) niet goed wordt verdragen. Dat komt doordat in uw dunne darm een bepaalde stof ontbreekt die lactose of glucose kan verteren. Deze stoffen gaan dus onverteerd van uw dunne naar uw dikke darm. Daar leven veel bacteriën die de lactose en glucose afbreken. Daarbij komen gassen en vetzuren vrij. Bovendien houdt lactose water vast in de dikke darm.
Daardoor kunnen allerlei klachten ontstaan, zoals:
- een opgeblazen gevoel;
- winderigheid;
- diarree (soms schuimend en zurig);
- buikpijn en krampen.
Eén van de gassen die vrijkomen als bacteriën lactose of glucose afbreken, is waterstofgas (H2). Dit gas komt via uw bloed in uw longen en vandaar in de lucht die u uitademt. Door te meten hoeveel waterstofgas er in uw uitademingslucht zit, kunnen we zien of u aan lactose- of glucose-intolerantie lijdt.
Expertise en ervaring
U kunt bij ons terecht voor veelvoorkomende behandelingen, maar ook voor veel complexe ingrepen. Jaarlijks behandelen wij ruim 11.000 patiënten op de poli en voeren wij gemiddeld 15.000 endoscopieën uit. Hiermee is ons MDL-centrum één van de grootste centra in Nederland.
Aandacht en persoonlijke zorg voor de patiënt staan centraal. Samen met u stellen we het best mogelijke behandelplan op. U krijgt altijd een vaste hoofdbehandelaar als aanspreekpunt. Deze behandelaar weet alles over uw behandeltraject en blijft hier nauw bij betrokken. Kankerpatiënten, hepatitispatiënten en patiënten met ontstekingsziekten van de darm (IBD) kunnen gedurende het hele traject begeleiding krijgen van een team van vaste verpleegkundigen.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.