Aandoeningen Hartcentrum

Hoge bloeddruk

We spreken van hoge bloeddruk (hypertensie) wanneer de bloeddruk bij 3 of meer metingen binnen een periode van 3 maanden tot een half jaar hoger is dan normaal. Hoge bloeddruk geeft meestal geen klachten. Mensen met een hoge bloeddruk hebben echter wel een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Onderzoeken

Wanneer hoge bloeddruk is vastgesteld, wordt er aanvullend onderzoek gedaan. Dit gaan om het maken van een hartfilmpje (ECG), bloedonderzoek of een echografie van het hart (TTE).

 • Een echo (transthoracaal echografie) wordt gemaakt om informatie te krijgen over de functie, afmetingen en dikte van de hartspier. Ook de hartkleppen worden bekeken.
 • Bloedonderzoek wordt gedaan om te achterhalen wat de oorzaak van de hoge bloeddruk is. Ook wordt gekeken naar de gevolgen van de hoge bloeddruk (op bijvoorbeeld de nierfunctie).

Echocardiografie

Geeft informatie over de werking van de kleppen en pompfunctie van het hart

Behandelingen

  Door het veranderen van de levensstijl (lichaamsbeweging, afvallen, dieet) wordt geprobeerd de bloeddruk te verlagen. Werkt dit niet voldoende, dan worden bloeddrukverlagende medicijnen voorgeschreven.

  Expertise en ervaring

  Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
  Jaarlijks voeren onze cardiologen meer dan 1000 ablaties uit. Dit maakt ons een van de grootste ablatiecentra van Nederland.
  Wij maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn. Deze combinatie van expertise en moderne technologie stelt ons in staat om de beste zorg te bieden en de gezondheid van onze patiënten te verbeteren.

  Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

  Meer informatie

  Websites

  Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

  Gerelateerde informatie

  Code CAR 88-A

  Terug naar boven