Aandoeningen

Hoge bloeddruk

We spreken van hoge bloeddruk (hypertensie) wanneer de bloeddruk bij 3 of meer metingen binnen een periode van 3 maanden tot een half jaar hoger is dan normaal. Hoge bloeddruk geeft meestal geen klachten. Mensen met een hoge bloeddruk hebben echter wel een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Op deze pagina snel naar

Onderzoeken

Wanneer hoge bloeddruk is vastgesteld, wordt er aanvullend onderzoek gedaan, zoals het maken van een hartfilmpje (ECG) en bloedonderzoek.

  • Een hartfilmpje wordt gemaakt om informatie te verkrijgen over de functie, afmetingen en dikte van de hartspier. Ook de hartkleppen worden bekeken.
  • Bloedonderzoek wordt gedaan om te achterhalen wat de oorzaak van de hoge bloeddruk is. Ook wordt gekeken naar de gevolgen van de hoge bloeddruk (op bijvoorbeeld de nierfunctie).

Behandelingen

Door het veranderen van de levensstijl (lichaamsbeweging, afvallen, dieet) wordt geprobeerd de bloeddruk te verlagen. Werkt dit niet voldoende, dan worden bloeddrukverlagende medicijnen voorgeschreven.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.   

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code
CAR 88-A