Om te bepalen of een baclofenpomp-behandeling kans van slagen heeft, heeft uw arts in overleg met u, besloten dat u eerst een proefinjectie met baclofen krijgt.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft het ziekenhuis dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofentherapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie. Ook hebben wij een bijzondere expertise op het gebied van pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn.
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.
Wat is spasticiteit?
Bij spasticiteit zijn de spieren strak en gespannen en is het moeilijk om het lichaam (vooral de armen en benen) gecontroleerd te bewegen. Spasticiteit ontstaat door een beschadiging in de hersenen of het ruggenmerg, van het deel waar de willekeurige bewegingen worden aangestuurd. Door die beschadiging raakt de balans verstoord van de ‘boodschappen’ die de zenuwen en spieren met elkaar uitwisselen. Deze verstoring leidt weer tot een verhoogde activiteit van de spieren: spasmen.
Aandoeningen waarbij spasticiteit veel voorkomt, zijn:
- Beroerte
- Multiple sclerose
- Hersenletsel
- Ruggenmergletsel
Behandeling van ernstige spasticiteit
Spasticiteit kan op verschillende manieren worden behandeld. Vaak gebeurt dat met tabletten. Ook baclofen is in tabletvorm te verkrijgen. Deze tabletten kunnen, zeker bij milde spasticiteit, goed werken. Maar bij ernstige spasticiteit moet de dosis vaak sterk verhoogd worden, waarbij onderstaande bijwerkingen kunnen ontstaan:
- Misselijkheid
- Overgeven
- Sufheid
- Slaperigheid
- Verwardheid
- Geheugen- en aandachtsproblemen
Bovendien bestaat de kans dat de medicijnen, ook in hoge doses, niet het gewenste resultaat hebben. Intrathecale baclofen (ITB)-therapie zou dan mogelijk uitkomst kunnen bieden. Echter, een proefbehandeling is nodig om te kunnen beoordelen of de behandeling werkt of niet.