Behandelingen & onderzoeken Kankercentrum

Revalidatie bij kanker

De ziekte kanker heeft grote gevolgen. Tijdens en na de behandeling kunt u last krijgen van allerlei klachten. Uw conditie gaat achteruit. Misschien bent u moe, angstig of onzeker. Sommige mensen hebben pijn, of kunnen zich minder goed concentreren.

Herkent u deze klachten en/of wilt u klachten voorkomen of beperken? Dan kan revalidatie zinvol zijn. Het St. Antonius Ziekenhuis biedt hiervoor drie revalidatieprogramma’s aan.

Meer over revalidatie bij kanker

Fysieke training tijdens uw behandeling

Dit programma is bedoeld om uw conditie tijdens uw behandeling zo goed mogelijk op peil te houden door regelmatig te bewegen. Bij een goede conditie, hebt u namelijk minder last van vermoeidheid. Het doel van dit programma is om klachten tijdens uw behandeling te voorkomen of te verminderen.

Revalidatie na uw behandeling

Dit revalidatieprogramma is bedoeld voor als u na afronding van uw behandeling klachten hebt als vermoeidheid, verminderde spierkracht, achteruitgang van de conditie, verminderd psychisch welzijn en/of problemen bij het oppakken van uw dagelijkse activiteiten (zoals huishouden, werk of hobby). Doel van het programma is om uw conditie te verbeteren, zodat uw klachten verminderen.

Revalidatie als u niet meer kunt genezen

Het kan zijn dat u niet meer kunt genezen van kanker. U bevindt zich dan in de ‘palliatieve’ fase. Revalidatie in deze fase kan u helpen om u zo goed mogelijk te blijven voelen en om klachten te voorkomen of te verminderen.

Doel

Het doel van de revalidatieprogramma's is ervoor te zorgen dat u zich lichamelijk en psychisch zo goed mogelijk voelt.  

Deelname

Wilt u aan een van de revalidatieprogramma’s deelnemen? Bespreek dit dan met uw behandelend arts. Om deel te kunnen nemen hebt u namelijk een verwijzing van uw behandelend arts nodig. Na verwijzing kunt u een afspraak maken bij de poli Revalidatie.

De eerste afspraak

De eerste afspraak die u hebt, is bij de fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal tijdens een gesprek diverse vragenlijsten en testen bij u afnemen. Aan de hand hiervan wordt samen met u gekeken of fysieke training door de fysiotherapeut het beste bij u past of dat begeleiding door meerdere behandelaars wenselijk is. Als tijdens de intake blijkt dat u behoefte hebt aan extra begeleiding door bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, psycholoog en/of ergotherapeut, dan verwijst de fysiotherapeut u door naar de revalidatiearts.
De revalidatiearts beoordeelt of u in aanmerking komt voor het revalidatieprogramma. Als dit het geval is, kunt u beginnen met de revalidatie. We stellen dan een revalidatieprogramma voor u samen dat past bij uw situatie. Bij uw revalidatie kunnen een fysiotherapeut, ergotherapeut, medisch maatschappelijk werker en psycholoog bij het programma betrokken zijn. 

  • De fysiotherapeut helpt bij het verbeteren van uw conditie en inspanningsvermogen.
  • De ergotherapeut helpt problemen bij het dagelijks functioneren te verminderen. Ook leert hij u uw energie beter over de dag te verdelen.
  • De psycholoog kan u helpen bij het verwerken van uw emoties en evaringen met betrekking tot uw ziekte en/of behandeling.
  • De medisch maatschappelijk werker kan u helpen als u weer aan het werk gaat (arbeidsre-integratie).

Wie helpt mij de revalidatie te vinden die bij mij past?

Vraag aan uw arts of verpleegkundige naar uw mogelijkheden. Zij kunnen uw adviseren en u aanmelden voor revalidatie.

Vergoedt mijn zorgverzekeraar de kosten voor revalidatie?

Vaak vergoedt de zorgverzekeraar de kosten helemaal of gedeeltelijk. Neem voor de zekerheid eerst contact op met uw zorgverzekeraar.

Hebt u vragen?

Neem dan gerust contact op met de poli Revalidatie.
 

Meer informatie

Op deze website

Kijk voor meer informatie bij het St. Antonius Kankercentrum.

Overige websites

www.kwf.nl

Gerelateerde informatie

Code KAN 02-B

Terug naar boven