Dagje naar het ziekenhuis (kind)
Contact
Het is belangrijk om een kind goed voor te bereiden op een dagopname. Hier kunt u lezen wat uw kind kan verwachten en hoe u uw kind het beste kunt voorbereiden.
Als uw kind de tekst niet begrijpt, vertel het verhaal dan in uw eigen woorden. Beperk u tot de hoofdzaken als uw kind nog erg jong is. Laat uw kind vragen stellen of het verhaal in eigen woorden navertellen, dan merkt u hoe uw kind reageert op uw verhaal. Vertel in ieder geval wat er gaat gebeuren, met woorden die voor uw kind begrijpelijk zijn. En lees in bijgaand document hoe u gebruik kunt maken van focustaal.
Het kan ook fijn zijn om alvast te zien hoe de dag van uw kind eruit gaat zien. Daarom hebben wij een filmpje gemaakt dat te vinden is op YouTube. Klik op de knop hieronder om het filmpje te bekijken:
Op deze pagina snel naar
Meer over dagje naar het ziekenhuis (kind)
Bekijk ook ons Instagram account
Op het Instagram account van de Kinder-en jeugdafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis kunt u en uw kind op een moderne manier kennis maken met de afdeling. Hier worden er regelmatig informatieve foto's en filmpjes geplaatst, om meer uitleg te geven over bijvoorbeeld ziektebeelden of hoe het gaat als je voor een operatie komt.
Voorbereiding op operatie of een onderzoek
Hier vindt u informatie over de dagopname van uw kind bij een operatie. Wilt u of uw kind graag verdere uitleg? Maak dan een afspraak met een Medisch Pedagogisch Zorgverlener op de Kinder- en jeugdafdeling op locatie Utrecht. Het is niet toegestaan broertjes of zusjes mee te nemen naar de kinderdagbehandeling. Wel mogen er 2 ouders aanwezig zijn. Een van de ouders mag mee tot aan de operatiekamer.
De Medisch Pedagogisch Zorgverlener kan u en uw kind/jongere verder voorbereiden op het onderzoek of de behandeling waarvoor uw kind naar het ziekenhuis moet komen. Zo kan uw kind zelf oefenen met een narcosekapje, een zuurstof-meter en andere materialen. Er is ook gelegenheid tot het stellen van vragen.
Samen met de Medisch Pedagogisch Zorgverlener kan er gekeken worden naar wat uw kind nodig heeft, om een zo’n prettig mogelijke ervaring te creëren. U kunt een afspraak maken via T 088 - 320 63 21.
Voorbereiding
Jorn gaat een dagje naar het ziekenhuis
Hallo ik ben Jorn en ik ga vandaag naar het ziekenhuis, want ik moet geopereerd worden. Papa is er ook bij en mijn knuffel gaat mee! Kijk je ook mee? Dan laat ik het je zien.
Eten en drinken (nuchterbeleid)
Eten en drinken
Om misselijkheid en braken tijdens en na de ingreep zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat uw kind voor de narcose een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Houd u goed aan de volgende regels:
Lees meer over de regels
Uw kind is 1 jaar of ouder
- Geef uw kind 6 uren voor de opname een licht ontbijt (beschuitje met jam en een kop heldere drank, zoals water, thee of heldere appelsap). Daarna mag uw kind niets meer eten.
- Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes heldere drank drinken (ongeveer 3 ml per kilogram lichaamsgewicht per uur). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Dus geen melk en geen vruchtensappen.
Uw kind is jonger dan 1 jaar
- Geef uw kind 4 uren voor de opname een melkvoeding (fles of borst, geen pap).
- Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes drinken (heldere drank). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Geen borstvoeding.
Het is belangrijk dat u zich goed aan deze regels houdt, anders kan de ingreep of het onderzoek niet doorgaan.
Voor de operatie mag ik niet eten en drinken, zodat mijn buik beter aanvoelt. Als ik wel zou eten en drinken kan de operatie helaas niet doorgaan.
Dit neem je mee naar het ziekenhuis
Niet vergeten:
- Lievelingsknuffel en/of speelgoed
- Schone pyjama (kinderen boven de 12 jaar krijgen een operatiejasje aan)
- Ondergoed
- Sloffen
- Je medicijnen (als je die gebruikt)
Als je een paar dagen naar het ziekenhuis gaat, moet je dit ook meenemen:
- Badspulletjes (zoals bijvoorbeeld, tandenborstel, tandpasta en shampoo)
- Kleren en schoenen
Als ik een nachtje in het ziekenhuis moet blijven, mag papa of mama bij mij blijven slapen.
Jorn komt op de kinder- en jeugdafdeling
Ik kom op de kinder-en jeugd afdeling en krijg mijn eigen bed. Soms zijn er ook nog andere kinderen op de kamer. De verpleegkundige verteld mij wat er allemaal gaat gebeuren.
Jorn krijgt een polsbandje
Ik krijg een polsbandje om met mijn naam erop en een streepjescode die gescand kan worden net zoals bij de supermarkt. Ook mag ik mijn pyjama aandoen of krijg ik een jasje van het ziekenhuis aan.
Hoe warm is Jorn?
Ik krijg een thermometer in mijn oor om mijn temperatuur te meten. Hij piept als deze klaar is. Zo kan de verpleegkundige zien hoe warm ik ben.
Jorn krijgt medicijnen
Ik krijg medicatie die ervoor zorgt dat ik mij beter voel na de operatie. Je mag kiezen tussen een zetpil of het pilletje met water drinken als ik dit kan.
Jorn en papa moeten nog even wachten
Als ik moet wachten kan ik nog even spelen.
Behandeling
Jorn gaat in zijn bed naar de operatiekamer
Als ik aan de beurt ben ga ik met mijn bed, papa en de verpleegkundige naar de wachtruimte toe. Dit heet de holding.
Jorn moet even wachten in de wachtruimte
Papa krijgt in de wachtruimte een pak aan en een muts op. Ik krijg ook een muts op en mijn knuffel mag er ook een.
De dokter en verpleegkundige van de operatieafdeling komen zich voorstellen
De dokter en verpleegkundige stellen mij vragen, bijvoorbeeld wanneer ik jarig ben en controleren wanneer ik voor het laatst gegeten heb.
De dokter en de verpleegkundige rijden Jorn naar de operatiekamer
De dokter en verpleegkundige nemen mij en papa mee naar de operatiekamer. De kinder verpleegkundige gaat weer terug naar de afdeling.
In de operatiekamer krijgt Jorn plakkertjes op zijn borst en buik en een klemmetje om zijn vinger
In de operatiekamer mag ik op een ander bed klimmen of bij papa of mama op schoot. Ik krijg een zacht kussentje met een lampje om mijn vinger. De dokter kan mij dan goed in de gaten houden als ik slaap.
Slapen met een kapje
Slapen met een kapje
Ik krijg een kapje op waar het slaap medicijn in zit waardoor ik lekker kan gaan slapen en ik niets merk wanneer de dokter mij beter gaat maken. Papa blijft bij mij tot ik slaap.
Slapen met een infuus
Sommige kinderen gaan op een andere manier slapen. Op je hand krijg je dan een infuus. Daarop zit een dopje waarin de dokter het slaap medicijn in kan doen. Omdat je toverzalf op je hand hebt gaat het heel makkelijk en val ik fijn in slaap.
Nazorg
Als Jorn wakker wordt is hij op de uitslaapkamer
Nadat de dokter mij geholpen heeft ga ik naar de uitslaapkamer. Papa is dan bij mij. Ik ben nog een beetje moe. In mijn hand zit een infuus. Dit infuus zorgt ervoor dat ik mij snel beter voel.
De verpleegkundige van de kinderafdeling haalt Jorn weer op
De kinderverpleegkundige brengt mij en papa weer naar de afdeling toe.
Jorn krijgt iets te eten en drinken en een ijsje
Terug op de afdeling mag ik een ijsje of iets te drinken. Dat is heel erg fijn het zorgt ervoor dat ik mij sneller beter voel.
Jorn mag weer naar huis
Snel voel ik mij weer wat beter en mag het infuus eruit. Ik mag mijn kleren weer aan en dan ga ik naar huis. Dag!
Expertise en ervaring
De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s, groei- en puberteitsproblemen en andere hormoonziekten.
Meer informatie
Een operatie in het ziekenhuis kan voor kinderen best spannend zijn. Om hen goed voor te bereiden op een bezoekje aan ons ziekenhuis, hebben we een video gemaakt. Zo weten ze wat hen te wachten staat. U kunt de hele film (6 minuten) bekijken op YouTube. Op onze Instagrampagina vindt u een verkorte versie.
Kinderwebsite
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft speciale webpagina's voor kinderen en jeugd tot 18 jaar om zich voor te bereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. Aan de hand van onder meer filmpjes, beeldverhalen en veelgestelde vragen kunnen zij zien hoe alles gaat op de Kinderafdeling en kennis maken met de mensen die er werken.
Samen beslissen bij de dokter
‘Samen beslissen bij de dokter’ legt uit wat kinderen volgens de wet wel en niet zelf mogen beslissen en hoe ouders en zorgprofessionals hier mee om moeten gaan. Een dokter mag een kind niet zomaar onderzoeken of behandelen. Hiervoor moet hij/zij toestemming vragen.
Lees meer over 'Samen beslissen bij de dokter'
Kinderen tot en met 12 jaar
Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan moet u als ouders deze toestemming geven.
Jeugd vanaf 12 jaar
Is uw kind tussen de 12 en de 16 jaar? Dan moet u als ouders én het kind zelf toestemming geven voor een onderzoek of behandeling. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de dokter'.
Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan heeft uw kind zelf het recht om te beslissen of het een behandeling wil of niet. U mag daar als ouders dan officieel niet meer over meebeslissen. Vaak is het goed als ouders en kind hierover overleggen, want helemaal alleen een besluit nemen, is soms best lastig. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de kinderarts'.