Behandelingen & onderzoeken Kindergeneeskunde

Liesbreukoperatie bij kinderen

Een liesbreuk gaat niet vanzelf over. Hij kan wel groter worden. In een enkel geval kan de darm bekneld raken. Daarom is een operatie nodig om de breuk te verhelpen.

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in het liesgebied door een zwakke plek in de buikwand. Een deel van de inhoud van de buik (bijvoorbeeld een stukje van de darm) wordt door deze zwakke plek naar buiten geduwd in de zogenoemde breukzak. Dit veroorzaakt een zwelling in de lies. Behalve de klassieke liesbreuk, komt bij jongens en bij meisjes soms ook een andere vorm van liesbreuk voor, zoals een waterbreuk.

Meer over waterbreuk

Waterbreuk

Bij een waterbreuk bevat de breukzak alleen een kleine hoeveelheid buikvocht, geen darm. Het vocht zakt in de loop van de dag in het balzakje (het scrotum). ‘s Ochtends is de zwelling weer verdwenen, omdat in liggende houding het vocht terugloopt naar de buikholte. Is de toegang tot de breuk erg nauw, dan is het vocht blijvend rond de zaadbal aanwezig.

Een dergelijke vorm van liesbreuk komt ook bij meisjes voor. Het vocht zakt dan naar de schaamlip toe, die daardoor opgezwollen raakt.

Beide vormen van een liesbreuk kunnen ook met een operatie verholpen worden.

Voorbereiding

Eten en drinken (nuchter zijn)

Uw kind moet tijdens de operatie 'nuchter' zijn. Als uw kind niet nuchter is tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit zijn/haar maag in de longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als uw kind niet nuchter is zullen wij er voor zijn/haar veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

Kinderen (1-18 jaar)

  • Uw kind mag tot 6 uren voor de opname een licht ontbijt (beschuit met jam en een kop thee). Daarna mag hij/zij niets meer eten. Dit betekent dat als uw kind bijvoorbeeld om 13.00 uur ’s middags wordt opgenomen hij/zij na 07.00 uur ’s ochtends niets meer mag eten.
  • Uw kind mag totdat hij/zij naar de operatiekamer gaat nog wel enkele slokjes appelsap, thee of water drinken.

Baby's (0-1 jaar)

  • Uw kind mag tot 4 uren voor de opname een melkvoeding (fles of borst)
  • Totdat uw kind naar de operatiekamer gaat mag hij/zij nog wel wat appelsap, thee (met suiker) of water drinken.

Meer informatie over een dagopname en/of anesthesie vindt u op onze onderstaande pagina's:

Kleding

  • Zorg ervoor dat uw kind gemakkelijk zittende kleding aan heeft, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
  • Neem een schone set kleding mee voor uw kind voor het geval het een nachtje moet blijven en een paar warme sokken.
  • Neem stevige schoenen mee voor uw kind (om te voorkomen dat het valt).

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen operatie

Is uw kind verhinderd voor een operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten.  Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

Ingreep

  • De operatie vindt plaats onder algehele narcose.
  • Tijdens de operatie maakt de chirurg een kleine snee boven de lies, zoekt het breukje op en verwijdert het. Versteviging van de buikwand, zoals bij volwassenen, is bij kinderen nooit nodig.
  • De arts hecht het wondje onderhuids. De hechtingen lossen op den duur vanzelf op; hooguit het uiteinde (het knoopje) wordt later verwijderd.
  • Tot slot plakt de arts enkele pleisters (hechtstrips) over de wond.

Duur ingreep

De ingreep neemt in totaal ongeveer een uur in beslag, inclusief de tijd waarin de narcose wordt toegediend en uw kind weer wakker wordt.

Nazorg

Na de operatie

  • Uw kind kan na de ingreep misselijk of moe zijn en pijn hebben. Hij/zij krijgt medicijnen tegen de pijn, meestal in de vorm van een zetpil.
  • Na de ingreep heeft uw kind nog enige tijd een infuus. De verpleegkundige zal dit verwijderen wanneer uw kind weer goed drinkt en geplast heeft.

Naar huis

  • Meestal kunt u enkele uren na de operatie uw kind weer mee naar huis nemen, afhankelijk van hoe het gaat met uw kind. U moet rekenen op zeker 2 uur na de operatie, of langer.
  • Voordat u naar huis gaat, krijgt u een brief voor uw huisarts mee en een afspraak voor een polikliniekcontrole over 1 tot 2 weken.

Weer thuis

Als u weer thuis bent, volg dan deze voorschriften en adviezen:

  • Als uw kind zin heeft, mag hij/zij weer beginnen met eten.
  • De volgende dag kan uw kind weer douchen.
  • Let op: uw kind mag tenminste een week niet in bad of zwemmen (anders geneest de wond niet goed). 
  • Voor buiten spelen, crèche, school, sport en dergelijke geldt: wat kan, dat mag. Let erop wat uw kind aan kan; forceer niets.

Klachten en complicaties

  • Blauwe plekken, vooral in de schaamstreek, komen na een liesbreukoperatie
    regelmatig voor. Dit kan geen kwaad, ze verdwijnen vanzelf weer.
  • Het wondgebied kan na de operatie enige dagen wat pijnlijk of gezwollen zijn; dit is normaal.
  • Bij toename van een zwelling of aanhoudende pijn kunt u te allen tijde met de polikliniek of buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp contact opnemen.

Vragen

Aarzel niet om vragen te stellen aan de arts of verpleegkundige als u iets niet begrijpt of meer wilt weten. Heeft u als u weer thuis bent nog vragen of zijn er problemen?

Wij hopen dat uw kind snel opknapt na de operatie.

Expertise en ervaring

De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s.

Voorlichtingsbijeenkomst

Uit ervaring weten wij dat een ouder die goed op de hoogte is zijn of haar kind het beste tot steun kan zijn. Iedere woensdag is er in het ziekenhuis een voorlichtingsbijeenkomst voor ouders en kinderen van 3 tot en met 11 jaar die één dag in het ziekenhuis worden opgenomen voor een onderzoek of operatie onder narcose. Ook ouders van kinderen tussen 0 en 3 jaar zijn hier welkom. U kunt hiervoor een afspraak maken via de afdeling Kindergeneeskunde.

Meer informatie

Websites

Op de onze website www.antoniuskids.nl vindt u informatie over de gang van zaken op de Kinderafdeling en een fotoserie om met uw kind te bekijken.

Gerelateerde informatie

Code CHI 09-B

Terug naar boven