Behandelingen & onderzoeken

Lichttherapie bij huidaandoeningen

Lichttherapie is een behandeling met ultraviolet licht. Mensen met chronische huidaandoeningen, vooral met psoriasis of eczeem, kunnen hier baat bij hebben.

De behandeling van psoriasis of eczeem start meestal met zalven. Voorbeelden zijn hormoonzalven en zalven op basis van vitamine D. Bij sommige mensen helpt smeren echter onvoldoende. Behandeling met licht kan dan zinvol zijn.

Op deze pagina snel naar

Meer over lichttherapie

Veel mensen met huidaandoeningen merken een duidelijke verbetering van hun huid onder invloed van zonlicht. Zo komen velen na een zonnige vakantie met een ‘gave’ huid terug. Het positieve effect hiervan is soms wel een half jaar merkbaar. Psoriasis en eczeem zijn echter chronische aandoeningen, die helaas na enige tijd vanzelf weer actiever kunnen worden.

Lichttherapie maakt gebruik van het werkzame deel van het zonlicht, namelijk ultraviolet licht (UV-licht).

Vormen van lichttherapie

Er zijn 2 soorten UV-licht: UVA en UVB. Uw dermatoloog bepaalt of u met UVA- of UVB-licht behandeld wordt. De dermatoloog kan u ook aanmelden voor een PUVA-behandeling. Dit is een behandeling met UVA-licht, gecombineerd met een middel dat de huid gevoeliger maakt voor zonlicht (psoraleen).

Lichttherapie is niet hetzelfde als een kuurtje onder de zonnebank. Bij lichttherapie is de samenstelling van het licht anders en de kuur wordt meer geleidelijk en gecontroleerd opgebouwd.

Bijwerkingen

Het is bekend dat langdurige blootstelling aan UV-licht een versnelde veroudering van de huid en huidkanker kan veroorzaken. Ook langdurige lichttherapie kan de risico’s hierop verhogen. We streven er natuurlijk naar deze risico’s zo veel mogelijk te beperken.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Overgevoeligheid/allergie

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Het eerste bezoek

De assistent(e) stelt u enkele vragen. Zij/hij neemt onder andere uw gezondheidstoestand en uw medicijn- en zalfgebruik met u door. Ook geeft zij u praktische informatie. Er is voor u uiteraard altijd gelegenheid om vragen te stellen. Tijdens het eerste bezoek vindt de eerste belichting plaats.

Duur eerste bezoek

Het eerste bezoek duurt ongeveer 15 minuten.

Kuur

U krijgt de lichttherapie in de vorm van een kuur. Dat betekent dat u 2x per week naar het ziekenhuis komt voor de lichttherapie, gedurende 2 tot 3 maanden (afhankelijk van het resultaat). De meeste mensen krijgen maximaal 1 of 2 lichtkuren per jaar.

Behandeling

Wij adviseren u voor het belichten niet in te smeren, om zo een ongewenste reactie te voorkomen.

Tijdens de lichtbehandeling staat u in een lichtcabine. Dit is een soort zonnebank waarin u rechtop staat. U staat geheel ontkleed in de cabine. U kunt de cabine altijd van binnen uit openduwen.

De eerste behandeling duurt minder dan een minuut. Daarna wordt de behandeling steeds iets verlengd tot een maximum van ongeveer 20 minuten. 

Na het belichten is het prettig om de huid met een vette crème in te smeren.

PUVA-behandeling

Om de huid gevoeliger te maken voor UVA-licht wordt ook wel gebruik gemaakt van bepaalde medicijnen: psoralenen. De therapie wordt PUVA genoemd: Psoraleen- en UVA-lichttherapie. Psoralenen worden in water opgelost in een teiltje of een ligbad, afhankelijk van de behandeling.

Lokale bad-PUVA

Voor de behandeling van handen en/of voeten wordt lokale bad-PUVA voorgeschreven.
U houdt uw handen en/of voeten gedurende 15 minuten in een teiltje met water waaraan psoralenen zijn toegevoegd. Daarna droogt u uw handen/voeten af en vindt de belichting plaats.

Totale bad-PUVA

Hierbij gaat u voorafgaand aan de lichttherapie 15 minuten in een ligbad waaraan psoralenen zijn toegevoegd.

U hoeft geen handdoeken mee te nemen. Deze zijn op onze afdeling aanwezig.

Adviezen voor een veilige behandeling

Wij streven naar een optimale veiligheid en een zo goed mogelijk behandelresultaat.
U kunt daar zelf aan bijdragen door onderstaande adviezen op te volgen:

 • Houd u precies aan het voorgeschreven aantal behandelingen per week. Het is erg belangrijk dat u de behandeling niet of zo weinig mogelijk onderbreekt. Het resultaat vermindert anders aanzienlijk.
 • Voor de belichting dient u geen zalf of crème te gebruiken omdat dit het effect van de belichting kan beïnvloeden.
 • Tijdens de lichtbehandeling draagt u een kunststof zonnebrilletje om uw ogen te beschermen. Het brilletje is bij de lichtcabines aanwezig. 
 • U neemt in de lichtcabine altijd dezelfde houding aan en staat in het midden van de cabine.
 • Gebruik na de behandeling steeds een neutrale zalf of crème: zo voorkomt u dat uw huid uitdroogt. Heeft u geen zalf of crème in gebruik, vraag dan de assistent(e) om een recept.
 • Bent u wat verbrand, dan raden we u aan om na de belichting met aftersun te smeren, een neutrale zalf of crème sluit de huid dan te veel af.
 • Volgt u een PUVA-behandeling, dan is uw huid nog 24 uur na behandeling extra gevoelig voor zonlicht. De assistente kan u advies geven over zonnebrandcrème.
 • Tijdens de kuur mag u niet zonnebaden of gebruik maken van de zonnebank, de hoogtezon of het solarium.
 • Mannen dienen bij iedere belichting een stuk buisverband om de geslachtsdelen
  te dragen, behalve als de aandoening op de geslachtsdelen zit. Dit verband is bij
  de lichtcabines aanwezig.
 • Heeft u nieuwe medicijnen gekregen? Geef dit dan aan de assistent(e) door.

Nazorg

Verbranden

Bij de behandeling kunnen verbrandingen optreden. Het is normaal dat u na de belichting het gevoel heeft dat u een beetje bent verbrand. Als dit gevoel langer dan 24 uur aanhoudt, meld dit dan aan de assistent(e). Het belichtingsschema kan dan worden aangepast.

Let op plekjes

Vertel het uw arts of de assistent(e) als u ongewone plekjes op uw huid opmerkt. Doe dit tijdens en na de behandeling.

Contact opnemen

Neem altijd contact op als u:

 • koorts heeft;
 • medicijnen bent gaan gebruiken die lichtovergevoeligheid als bijwerking (kunnen) hebben;
 • verbrand bent.

Expertise en ervaring

Het specialisme Dermatologie biedt een compleet pakket aan onderzoeken en behandelingen. Wij doen dit op alle gebieden van het specialisme. Onze dermatologen maken gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken bij diverse vormen van huidkanker (onder andere met Mohs micrografische chirurgie), bij spataders, eczeem en psoriasis.

Niet iedere patiënt is hetzelfde. Een bepaalde ziekte uit zich bij de een anders dan bij de ander. Wij streven er daarom naar om iedere behandeling zo veel mogelijk af te stemmen op wat het beste past bij de situatie van de patiënt.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code
DERM 23-B