Behandelingen & onderzoeken

Lumbale sympathicusblokkade

Bij een lumbale-sympathicusblokkade wordt met een injectie in de onderrug een zenuwbaan van het onwillekeurige zenuwstelsel geblokkeerd. De behandeling wordt vooral toegepast bij doorbloedingsstoornissen aan het been, pijnklachten in het been door vaatproblemen en bepaalde zenuwpijnen.

Lumbaal betekent dat de behandeling plaatsvindt ter hoogte van de onderrug. Sympathicus duidt op het onwillekeurige zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel regelt automatische processen, zoals de doorbloeding en speelt een rol bij pijn.

Bij een lumbale-sympathicusblokkade wordt met behulp van een of meer naalden een zenuwbaan van het onwillekeurige zenuwstelsel geblokkeerd.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Antistollingsmiddelen

Gebruikt u bloedverdunnende medicatie zoals carbasalaatcalcium (Ascal®) of acetylsalicylzuur, dan mag u deze doorgebruiken.

Gebruikt u andere bloedverdunnende medicatie, zoals acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dabigatran (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), rivaroxaban (Xarelto®) of een combinatie van deze medicatie? Bespreek dan vooraf met uw arts hoeveel dagen voor de behandeling u hiermee moet stoppen.

Allergie

Het is belangrijk dat u een allergie voor jodium, contrastvloeistof of medicijnen voor de ingreep aan de arts doorgeeft. Een allergische reactie op een van deze middelen kan namelijk leiden tot jeuk, huiduitslag of kortademigheid en bloeddrukdaling.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Vervoer naar huis

Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Blokkades kunnen namelijk een kortdurende krachtsvermindering van de benen of armen veroorzaken. Regel daarom nog voor de ingreep dat iemand u kan komen ophalen na de behandeling.

Eten en drinken

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor deze behandeling. U mag van tevoren gewoon eten en drinken, tenzij de arts u iets anders geadviseerd heeft.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

De blokkade

  • De behandeling vindt plaats op een pijnbehandelkamer of een operatiekamer. Behandeling op een operatiekamer betekent in dit geval overigens niet dat u geopereerd wordt; u hoeft ook niet onder narcose. U krijgt dan wel speciale OK-kleding aan.
  • U gaat op uw buik op de behandeltafel liggen.
  • Tijdens de blokkade wordt de huid van uw lage rug plaatselijk verdoofd.
  • Met behulp van röntgen en het inspuiten van een kleine hoeveelheid contrastvloeistof brengt de anesthesioloog vervolgens een naald in de zijkant van uw rug. Het inspuiten van de contrastvloeistof kan even pijnlijk zijn.
  • Hierna blokkeert de arts de zenuw met een chemische vloeistof en/of door de naaldpunt te verwarmen. Als gevolg van deze behandeling verbetert de doorbloeding in been en voet en kan de pijn verminderen.

Duur behandeling

De behandeling duurt ongeveer 10 à 15  minuten. Daarna gaat u terug naar de wachtkamer of de afdeling. Als alles goed is mag u even later weer naar huis toe. Uw verblijf in het ziekenhuis duurt bij elkaar tussen de 3 kwartier en 2 uur.

Complicaties en napijn

Hoewel de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, is er een kleine kans op bijwerkingen. Het is mogelijk dat er een zwelling in been of voet optreedt. Ook bestaat er een kans op zenuwpijn of een doof gevoel in de lies en het bovenbeen. Deze bijwerkingen verdwijnen over het algemeen weer snel.

Soms kan er napijn optreden; deze pijn kan enkele weken aanhouden. U kunt eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Nazorg

Resultaat

Binnen enkele weken na de behandeling kan het resultaat ervan beoordeeld worden. Het is echter goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op uw pijnklachten opmerkt. In een aantal gevallen is een aanvullende behandeling nodig.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft het ziekenhuis dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofentherapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie. Ook hebben wij een bijzondere expertise op het gebied van pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Gerelateerde informatie

Code
PP 11-B