Aandoeningen Maag-Darm-Lever (MDL)

Barrett slokdarm

Bij een Barrett slokdarm is het slijmvlies in het onderste deel van de slokdarm veranderd. Bij een gezonde slokdarm is het slijmvlies bleek, bij een Barrett slokdarm is een deel van het slijmvlies roze. Dit roze slijmvlies lijkt op het slijmvlies in de maag. Het lijkt alsof het slijmvlies van de maag in de slokdarm is gegroeid. Mensen met een Barrett slokdarm hebben een iets grotere kans op slokdarmkanker.

De afwijking is genoemd naar Norman Barrett, een Engelse arts die de aandoening voor het eerst heeft beschreven in 1953.

Meer over barrett slokdarm

Normale slokdarm (links) versus een Barret slokdarm (rechts)

Normale slokdarm (links) versus een Barret slokdarm (rechts)

Een Barrett slokdarm komt vooral voor bij blanke mannen van boven de vijftig, maar ook vrouwen of mensen van jongere leeftijd kunnen een Barrett slokdarm ontwikkelen.

Ongeveer 3 van de 100 mensen met Barrett krijgen slokdarmkanker (0,3 - 0,5% per jaar). Deze kans is nog steeds klein, maar wel duidelijk groter dan bij mensen die geen Barrett slokdarm hebben.

Als een Barrett slokdarm is vastgesteld, moet u daarom regelmatig op controle komen. Als slokdarmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op genezing namelijk groter. In veel gevallen zal uw arts met u bespreken dat u over enkele jaren voor een controle onderzoek moet komen.

Oorzaken

Een Barrett slokdarm ontstaat door brandend maagzuur wat gedurende zeer lange tijd (jaren) de slokdarm irriteert. Als er maagzuur in de slokdarm komt, noemen we dat een ‘reflux’. Heeft u vaak last van brandend maagzuur, dan kan de binnenwand van de slokdarm beschadigd raken. Waarom dit bij sommige mensen wel gebeurt en bij andere niet, is niet bekend.

Symptomen

 • Sommige mensen met een Barrett slokdarm hebben helemaal geen klachten.
 • Anderen hebben jarenlang last van brandend maagzuur. De klachten die daarbij horen zijn oprispingen en pijn bij het borstbeen. Door het brandend maagzuur kan de slokdarm gaan ontsteken. Ook hierdoor kunt u pijn krijgen in de buurt van het borstbeen.
 • Verder kunt u moeite hebben met slikken en het gevoel dat uw eten niet goed zakt.

Onderzoeken

Als uw arts vermoedt dat u een Barrett slokdarm heeft, zal hij of zij een kijkonderzoek van de slokdarm doen, een gastroscopie. Dit, om te onderzoeken of er een ontsteking in de slokdarm zit en of het weefsel er anders uitziet.

De arts haalt tijdens het onderzoek ook een paar kleine stukjes weefsels weg (biopsie). Deze gaan naar het laboratorium voor verder onderzoek. Pas als het weefsel onderzocht is, kan de arts met zekerheid zeggen of u een Barrett slokdarm heeft.

Behandelingen

Bij een Barrett slokdarm zijn verschillende behandelingen mogelijk: 

 • Maagzuurremmers (medicijnen): Deze medicijnen zorgen dat het weefsel niet verder beschadigd raakt. Ze genezen de slokdarm niet. Patiënten met een Barrett slokdarm nemen dagelijks zuurremmende middelen. Voorbeelden zijn:

 • omeprazol (Losec®);
 • esomeprazol (Nexium®);
 • pantoprazol (Pantozol®);
 • lansoprazol (Prezal®);
 • rabeprazol (Pariet®);
 • ranitidine (Zantac@).
 • Kijkoperatie (gastroscopie): In een Barrett slokdarm kan een vroege vorm van kanker ontstaan. Soms kan het ongezonde weefsel worden weggehaald met een kijkoperatie. Na de behandeling moet u lange tijd maagzuurremmers slikken, zodat er gezond weefsel kan groeien.

 • Radiofrequente ablatie: De arts brengt een ballonnetje in de slokdarm en verhit dit. Hierdoor sterft het slijmvlies af. Ook na deze behandeling moet u lange tijd maagzuurremmers slikken.

 • Endoscopische Mucosale Resectie (EMR): Tijdens deze behandeling wordt een deel van de meest oppervlakkige laag van de maag of slokdarm via een endoscoop verwijderd.

Meer informatie over radiofrequente ablatie en EMR vindt u hieronder:

EMR

Verwijderen van de meest oppervlakkige laag van de maag of de slokdarm

Advies bij brandend maagzuur (reflux)

Op onze pagina over brandend maagzuur (reflux) vindt u tips en (voedings)adviezen om de klachten van brandend maagzuur te verminderen.

Expertise en ervaring

De MDL-artsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben jarenlange ervaring met de behandeling van Barrett slokdarm. Wij zijn een verwijscentrum voor mensen met Barrett slokdarm en (vroege vormen van) slokdarmkanker uit heel Nederland. Alle reguliere behandelingen zijn in ons ziekenhuis beschikbaar. Ook wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het verbeteren van bestaande technieken en nieuwe behandelingen. Het kan zijn dat wij u vragen hieraan mee te werken.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In het St. Antonius Ziekenhuis wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan bij Barrett patiënten. We richten ons op 2 belangrijke doelen:

 • Betere endoscopische controle van het Barrett slijmvlies door middel van nieuwe endoscopische technieken en weefselonderzoek.
 • Nieuwe behandelingsvormen van dysplasie en vroege stadia van slokdarmkanker.

Als u in het St. Antonius Ziekenhuis onder behandeling bent vanwege uw Barrett slokdarm,
is de kans groot dat u benaderd wordt voor wetenschappelijk onderzoek. U bepaalt zelf of u daaraan mee wilt werken of niet.

Meer informatie

Video

 • Bekijk de video op youtube over de gastroscopie.

Websites

Gerelateerde informatie

Code END 39-A

Terug naar boven