Behandelingen & onderzoeken

Lichaamsscan jodium (Schildklier tumorlocalisatie I-123)

Bij dit onderzoek wordt het lichaam na een schildklieroperatie in beeld gebracht met behulp van een radioactieve stof en een gammacamera. U komt hiervoor op verschillende dagen naar het ziekenhuis. 

Een gammacamera is een camera die de straling die de radioactieve stof uitzendt, omzet in beelden. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen en is niet schadelijk. U plast het vanzelf weer uit. Dit onderzoek wordt utigevoerd bij mensen die schildklierkanker hebben (gehad).

Dit onderzoek wordt soms uitgevoerd met een r-TSH voorbereiding. Dit is een hormoon wat via een injectie in de arm- of bilspier wordt ingespoten. Dit zorgt ervoor dat de radioactieve stof nog beter wordt opgenomen. 

Voorbereiding

Medicijnen

Bij het maken van de afspraak vragen wij u of u medicijnen gebruikt. Sommige medicijnen kunnen de uitslag van het onderzoek namelijk beïnvloeden. Wij verzoeken u daarom tijdelijk met deze medicijnen te stoppen volgens het onderstaande schema. Al uw andere medicijnen kunt u blijven gebruiken zoals u gewend bent.

Medicijn

Stoppen vanaf

  
  
  
  
  
  

Contrastmiddelen

In de 4 weken voor dit onderzoek mag u geen röntgenonderzoek met contrastmiddelen hebben gehad. Als u hierover twijfelt, kunt u het beste even contact opnemen met uw specialist.

Dieet

Meestal is het nodig dat u één week voor het onderzoek een jodiumarm dieet volgt. U krijgt daar schriftelijke instructies voor.

Eten en drinken

Op dag 3, als u voor de inname van de radioactieve jodium capsule komt, moet u nuchter zijn vanaf 24:00 uur de avond tevoren. Dit betekent dat u vanaf middernacht niets meer mag eten en drinken. Nadat u de capsule heeft ingenomen moet u nog 1,5 uur nuchter blijven. 

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Onderzoek

Het onderzoek

Voor dit onderzoek zijn twee verschillende voorbereidingen mogelijk. Let goed op welke voorbereiding voor u van toepassing is! 

Tijdens het maken van de afspraak wordt dit verteld, of het staat vermeld in uw afspraakbrief. Als u twijfelt welke voorbereiding voor u geldt, neemt u dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

- O: 1. Voorbereiding na r-TSH. r-TSH is een hormoon dat de opname van het radioactieve jodium bevordert. U krijgt bij deze voorbereiding twee keer een injectie met r-TSH voordat u de radioactieve stof krijgt. Let op! Uw voorbereiding begint bij dag 1.

- O: 2. Voorbereiding na onttrekking. Hierbij moeten bepaalde schildkliermedicijnen gestopt worden, zodat uw lichaam zelf meer van het hormoon r-TSH aan gaat maken. Dit bevordert de opname van het radioactieve jodium. Kijk hiervoor goed welke medicijnen u precies moet stoppen. Let op! Uw voorbereiding begint bij dag 3.

Dag 1: r-TSH injectie

Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u twee dagen een injectie met r-TSH. De r-TSH injecties worden door de thuisapotheek verzorgd en zij dienen ook de injecties bij u thuis toe. U hoeft niets te regelen, de afdeling Nucleaire Geneeskunde neemt contact op met uw apotheek.

Mocht de thuisapotheek om bijvoorbeeld logistieke redenen niet in staat zijn om deze injecties toe te dienen, dan kunnen deze injecties ook op de afdeling Nucleaire Geneeskunde plaatsvinden.

Dag 2: r-TSH injectie

De volgende dag krijgt u nogmaals een injectie met r-TSH. Dit gebeurt op dezelfde manier als de injectie op dag 1. 

Dag 3: Toediening radioactief jodium

Op de afgesproken tijd gaat u nuchter naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Daar krijgt u van de laborant een injectie met radioactief jodium. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen en is niet schadelijk. Nadat u de injectie heeft gehad, mag u weer naar huis. 

Dag 4: Het maken van de foto’s

Het maken van de foto’s is niet pijnlijk. U kunt uw kleren tijdens het onderzoek gewoon aanhouden, maar sieraden, ceintuur, portemonnee en overige metalen verzoeken wij u af te doen. Ook vragen wij u om uw zakdoek te verwijderen. U komt op uw rug op de onderzoekstafel liggen. De laborant plaatst de gammacamera vlak boven uw lichaam. De camera schuift langzaam over u heen. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek heel stil ligt. Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.  

Dag 5: Bloedafname

U gaat met het laboratoriumformulier naar het laboratorium voor bloedafnamen. 

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon alle bezigheden verrichten die u gewend bent.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal met volwassenen omgaan. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof is toegediend, is het daarom beter om niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u gewoon kinderen verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

De uitslag

De uitslag zal binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend zijn bij uw specialist.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code NG 16-O

Terug naar boven