Behandelingen & onderzoeken Nucleaire Geneeskunde

SeHCAT onderzoek

Door middel van het SeHCAT onderzoek wordt informatie verkregen over de galzuurstofwisseling in het lichaam. Hiermee wordt de concentratie galzuur in het lichaam gemeten. Een gestoorde galzuurstofwisseling kan een oorzaak zijn van diarree of een versneld ontlastingspatroon.

SeHCAT is een afkorting voor de scheikundige verbinding van radioactieve stof met galzuren. Deze radioactieve stof zendt korte tijd zwakke straling uit. Door deze radioactieve stof kan de concentratie galzuur gemeten worden. U ondervindt geen nadelige gevolgen van de radioactiviteit. Die verdwijnt snel weer uit het lichaam.

Het onderzoek wordt gedaan bij mensen die last hebben van hun darmen of bij mensen die een darmoperatie hebben gehad.

Voorbereiding

Het onderzoek bestaat uit 2 onderdelen. Daarvoor moet u op 2 verschillende dagen naar het ziekenhuis toe komen. 

Dag 1

Voor het onderzoek op de 1e dag moet u nuchter zijn. Hierdoor mag u vanaf 22:00 uur op de avond voorafgaand het onderzoek niets meer eten en drinken.

Dag 2

Eén week later na het onderzoek van dag 1 komt u terug voor het tweede onderzoek. Dit is een soortgelijk onderzoek als op dag 1. Alleen hoeft u deze keer voor het onderzoek niet nuchter te zijn.

U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van de afdeling nucleaire geneeskunde.

Medicijnen

Het is erg belangrijk dat u 3 dagen voor het onderzoek stopt met Colestyramines. Dit zijn medicijnen die bedoeld zijn om galzuur-diarree te verminderen. Overige medicijnen kunt u wel gewoon innemen. 

Eten & drinken

In voorbereiding op het onderzoek mag u niets meer eten of drinken vanaf 22:00 uur in de avond voor het onderzoek van dag 1. Ook mag u in de ochtend voor het onderzoek van dag 1 niets eten of drinken.

Kleding & sieraden

U kunt uw kleding tijdens het onderzoek gewoon aanhouden. Alleen grote metalen, zoals een broekriem, sleutels, et cetera, moeten verwijderd worden voor de scan. 

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Dag 1

Op de afgesproken tijd meldt u zich op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Daar wordt u opgehaald door een laborant.

Het onderzoek op dag 1 wordt uitgevoerd door een laborant. Op de afdeling krijgt u een licht radioactieve capsule en wat water om de capsule in te nemen.

Hierna kunt u gaan. U mag de afdeling verlaten, maar u mag ook in de wachtkamer blijven wachten als u dat liever wilt. Drie uur later wordt u op de afdeling weer terugverwacht. Het is de bedoeling dat u in deze periode eventuele ontlasting probeert op te houden. Na de foto’s kunt u wel weer gewoon naar het toilet gaan. Plassen mag in deze drie uur tussentijd wèl. 

Op het afgesproken tijdstip haalt de laborant u weer op. U komt op een onderzoeksbank te liggen. Er wordt een scan van de buik gemaakt. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Dag 2

Op de afgesproken tijd meldt u zich weer op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier wordt u ook weer opgehaald door een laborant.  Er wordt opnieuw een scan van de buik gemaakt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Daarna bent u klaar. 

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon alle bezigheden verrichten die u gewend bent. 

Contact met anderen

De hoeveelheid straling die gebruikt wordt bij het onderzoek is zeer klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u gewoon normaal met andere mensen omgaan. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. De onderzoeker mag u hierover geen informatie geven. De uitslag van bepaalde onderzoeken kunt u na 2 weken ook inzien in uw eigen dossier via Mijn Antonius.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code NG 84-O

Terug naar boven