Bij een chronische oorontsteking, een te nauwe gehoorgang of een vastgegroeid gehoorbeentje met gehoorverlies als gevolg, kan een operatie een oplossing zijn om daarna weer beter tot goed te kunnen horen.
Expertise en ervaring
Ons team bestaat uit allround KNO-artsen. Elke specialist heeft ruime (academische) ervaring en één of meerdere aandachtsgebieden. Hierdoor kunnen we op alle gebieden goede zorg aanbieden. Onze polikliniek behandelt ongeveer 17.000 nieuwe patiënten per jaar. Hiermee zijn we één van de grootste KNO-afdelingen in Nederland.
Wij bieden onze patiënten graag de beste en meest moderne behandelmethoden, waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staan. Nieuwe technieken en ontwikkelingen worden snel geïntegreerd.
Hoe werkt het oor?
Het oor is nodig om geluid te horen. Dit werkt als volgt:
- Geluid is een luchttrilling en komt het oor binnen via de gehoorgang. Het komt dan aan bij een dun vlies: het trommelvlies.
- Dit gaat ook trillen en geeft de trilling door aan de gehoorbeentjes. Dit zijn drie kleine botjes die met gewrichtjes aan elkaar vastzitten: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. De gehoorbeentjes zitten in de ruimte achter het trommelvlies: het middenoor.
- De geluidstrilling wordt door de stijgbeugel doorgegeven aan het binnenoor (slakkenhuis). Dit is het eigenlijke gehoorzintuig. De signalen die door het geluid in het slakkenhuis ontstaan, gaan via een zenuw naar de hersenen.
- Uiteindelijk komen de signalen aan bij de buitenkant van de hersenen (de hersenschors). Op dat moment hoort u het geluid.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.
Meer informatie
Websites
- Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied vindt u veel informatie zoals nieuws en voorlichting over KNO-operaties en -ziektebeelden: www.kno.nl.
- Ook op KNO-artsen.nl leest u allerlei informatie over KNO, van anatomie tot ziekte, voor arts en patiënt.