Behandelingen & onderzoeken

Orale endo-echografie

Een orale endo-echografie is een onderzoek waarbij we beeldopnamen maken van verschillende organen die dicht bij de slokdarm en maag liggen. De echo-opnamen worden 'van binnenuit' gemaakt.

De organen waarvan op deze manier beeldopnamen (echo's) gemaakt kunnen worden zijn de slokdarm, de maag, de alvleesklier en de bloedvaten en lymfeklieren die dicht tegen de maag en slokdarm aan liggen.

De arts brengt een flexibele slang via de mond en slokdarm naar de maag. Aan het uiteinde van de slang zit een echoapparaatje dat de opnames maakt. De arts kan zo nodig ook een stukje weefsel van deze organen afnemen (biopt of punctie) voor verder onderzoek onder de microscoop. Dit is niet pijnlijk.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Eten en drinken (nuchter zijn)

Voor het onderzoek is het van belang dat u nuchter bent. Houd u daarom aan onderstaande voorschriften.

 • Als u het onderzoek heeft in de ochtend (voor 12.00 uur), dan mag u de avond voor het onderzoek vanaf middernacht niet meer eten. U mag nog wel drinken (alleen water en/of thee) tot 2 uur voor het onderzoek.
 • Als u het onderzoek heeft in de middag (12.00 uur of later), dan mag u ‘s morgens om 07.00 uur nog een licht ontbijt. Denk hierbij aan 1 of 2 beschuiten met zoet beleg en thee of zwarte koffie. Eventuele medicijnen kunt u gewoon innemen bij uw ontbijt. Daarna mag u niets meer eten. Drinken mag nog wel (alleen water en/of thee), tot 2 uur voor het onderzoek.

Bloedverdunners

Of bloedverdunners gestaakt dienen te worden voorafgaand aan het onderzoek verschilt per patiënt. Uw arts bespreekt met u of u de bloedverdunners enkele dagen voor het onderzoek moet stoppen. Uw arts overlegt daavoor eventueel met de maag-darm-leverarts.

Heeft u geen instructies gehad van uw arts? Neem dan uiterlijk 7 dagen voor het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Meld uw medicijngebruik ook bij de arts die het onderzoek uitvoert.

Bekende bloedverdunnende middelen zijn acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ), rivaroxaban (Xarelto®), dabigratan (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dypiridamol (Persantin®), carbasalaatcalcium (Ascal®) en acetylsalicylzuur.

Diabetesmedicatie

Als u diabetespatiënt bent, moeten uw medicijnen mogelijk aangepast worden tijdens de voorbereiding van dit onderzoek. Misschien kunt u uw medicijnen later nemen of overslaan. Overleg hierover met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd, met uw internist of met uw huisarts. Stop uw medicijnen nooit op eigen initiatief! Overleg altijd met uw arts.

Kleding

Wij raden u aan tijdens het onderzoek gemakkelijke kleding te dragen, bijvoorbeeld geen nauwe kraag of stropdas.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntportaal van het St. Antonius. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Verloop van het onderzoek

 • De verpleegkundige komt u ophalen, brengt u naar de onderzoekskamer en legt alles nog eens aan u uit. De verpleegkundige en de arts vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.
 • De verpleegkundige brengt vooraf een infuus bij u in, meestal in uw hand of onderarm.

 • U krijgt ook een knijpertje aan een vingertop. Dit doet geen pijn; het knijpertje registreert uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed.

 • Zo nodig krijgt u een klein sponsje in uw neusgat. Hieraan zit een dunne slang waardoor u extra zuurstof krijgt.

 • Vlak voor het onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid smakeloze vloeistof te drinken. Dit voorkomt schuimvorming in de maag.

 • Heeft u een kunstgebit of een andere gebitsprothese? Deze moet u kort voor het onderzoek uit doen.

 • Zo nodig wordt uw keel plaatselijk verdoofd met een spray om de kokhalsreflex te onderdrukken. Dit kan u het gevoel geven dat uw keel opgezet is. Als uw keel verdoofd wordt, mag u minstens een half uur niets eten of drinken, omdat u zich dan gemakkelijk kunt verslikken.

 • U gaat op uw linkerzij op de onderzoektafel liggen.

 • U krijgt een bijtring tussen uw tanden of kaken. Daardoor kunnen uw tanden de scoop niet beschadigen.

 • Via het infuus krijgt u middelen toegediend zodat u in een lichte slaap valt en het onderzoek minder bewust meemaakt. Meer informatie hierover kunt u lezen op onze webpagina Sedatie bij endoscopisch onderzoek. De scoop wordt via uw mond ingebracht.

 • Tijdens het onderzoek kunt u door uw neus of langs de scoop ademhalen. De scoop laat de luchtpijp vrij.

 • Via de scoop wordt lucht ingeblazen, zodat de arts uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm goed van binnen kan bekijken.

 • Tijdens het onderzoek kunt u slijm in uw mond krijgen. De assistente zal dit slijm, indien nodig, uit uw mond wegzuigen. De arts maakt de gewenste opnamen van de organen, lymfklieren en bloedvaten. Deze opnamen worden gemaakt met behulp van onhoorbare geluidsgolven (echografie). Het maken van de opnamen is geheel onschadelijk.

 • Zo nodig neemt de arts met de scoop een stukje weefsel weg (biopt) voor microscopisch onderzoek. Dit is niet pijnlijk.

 • Ook kan de arts een klein stukje weefsel of vocht voor verder onderzoek weghalen door middel van een punctie. Dit doet hij dan met een holle naald die via de scoop wordt ingebracht. Ook hier voelt u weinig of niets van.

 • Zodra het onderzoek beëindigd is, verwijdert de arts de scoop.

Duur onderzoek

De voorbereidingen voor het onderzoek duren ongeveer 15 minuten, het onderzoek zelf neemt 30 tot 45 minuten in beslag. Het uitslapen na het onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur.

Nazorg

Uitslag

Na het onderzoek geeft uw behandelend arts zijn voorlopige indruk van het onderzoek. Als er stukjes weefsel bij u zijn weggenomen voor onderzoek, duurt het meestal  10 werkdagen voordat de uitslag bekend is. U krijgt de uitslag bij het volgende bezoek aan de arts die het onderzoek aangevraagd heeft: uw behandelend specialist of huisarts. De uitslag wordt elektronisch naar de aanvragend arts verstuurd.

Risico's en complicaties

Dit onderzoek is in principe een veilig onderzoek. Er kan een luchtweginfectie of longontsteking optreden als u zich verslikt in de maaginhoud.

Slechts in zeldzame gevallen ontstaat er een bloeding of een scheurtje (perforatie) in de maag of slokdarm. Het risico hierop is iets groter als er tijdens het onderzoek materiaal wordt afgenomen voor verder onderzoek (met een biopsie of een punctie). Een opname in het ziekenhuis kan dan nodig zijn om deze complicatie goed te behandelen.

De kans op een perforatie is ook groter als er een vernauwing zit in de slokdarm of de maag.

Wanneer contact opnemen

Bij aanhoudende pijn, zwarte ontlasting of aanhoudend braken kunt u:

 • tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Endoscopie, via T 088 320 55 00 en/of de polikliniek Maag-Darm-Lever, via T 033 320 56 00.
 • ‘s Avonds, ‘s nachts en in het weekend kunt u bellen met uw huisarts of met de receptie van het ziekenhuis, via T 088 320 30 00 en vragen naar de dienstdoende MDL-arts.

Contact opnemen

Heeft u na uw behandeling of onderzoek nog dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na de behandeling/onderzoek

 • Tijdens kantooruren met de poli Endoscopie, T 088 320 55 00 en/of poli Maag-Darm-Lever,T 033 320 56 00.
 • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur

Neem tijdens kantooruren contact op met uw huisarts. Buiten kantooruren neemt u contact op met de huisartsenpost in uw regio.

 

Expertise en ervaring

U kunt bij ons terecht voor veelvoorkomende behandelingen, maar ook voor veel complexe ingrepen. Jaarlijks behandelen wij ruim 11.000 patiënten op de poli en voeren wij gemiddeld 15.000 endoscopieën uit. Hiermee is ons MDL-centrum één van de grootste centra in Nederland.

Aandacht en persoonlijke zorg voor de patiënt staan centraal. Samen met u stellen we het best mogelijke behandelplan op. U krijgt altijd een vaste hoofdbehandelaar als aanspreekpunt. Deze behandelaar weet alles over uw behandeltraject en blijft hier nauw bij betrokken. Kankerpatiënten, hepatitispatiënten en patiënten met ontstekingsziekten van de darm (IBD) kunnen gedurende het hele traject begeleiding krijgen van een team van vaste verpleegkundigen.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Meer informatie

 Patiëntenvereniging

 • Voor meer informatie kunt u ook terecht bij de SPKS, Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal.

Websites

Gerelateerde informatie

Code
END 20-O