Behandelingen & onderzoeken Plastische Chirurgie

Flapoorcorrectie bij kinderen

Flaporen of afstaande oren kunnen gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie.

Voorbereiding

Dagopname kind (0-18 jaar)

Een goede voorbereiding is voor u, uw kind en voor ons belangrijk. Op onze webpagina's "Dagopname kind" leest u hoe u uw kind het beste op de opname en de ingreep kunt voorbereiden.

Eten en drinken (nuchterbeleid)

Eten en drinken

Om misselijkheid en braken tijdens en na de ingreep zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat uw kind voor de narcose een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Houd u goed aan de volgende regels:

Uw kind is 1 jaar of ouder

 • Geef uw kind 6 uren voor de opname een licht ontbijt (beschuitje met jam en een kop heldere drank, zoals water, thee of heldere appelsap). Daarna mag uw kind niets meer eten.
 • Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes heldere drank drinken (ongeveer 3 ml per kilogram lichaamsgewicht per uur). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Dus geen melk en geen vruchtensappen.

Uw kind is jonger dan 1 jaar

 • Geef uw kind 4 uren voor de opname een melkvoeding (fles of borst, geen pap).
 • Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes drinken (heldere drank). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Geen borstvoeding.

Het is belangrijk dat u zich goed aan deze regels houdt, anders kan de ingreep of het onderzoek niet doorgaan.

Bezoek onze kinderwebsite

Wilt u uw kind voorbereiden op de opname en de operatie? Onze kinderwebsite kan u hierbij helpen. Hier vindt u alles wat u en uw kind moeten weten over de opname en de operatie en kunt u samen met uw kind beeldverhalen bekijken.

Behandeling

De operatie

 • De plastisch chirurg maakt een snee aan de achterkant van het oor.
 • Het kraakbeen van het oor wordt in de juiste stand gezet. 
 • De plastisch chirurg sluit de wondjes met hechtingen die vanzelf oplossen.

De operatie vindt plaats onder algehele narcose (verdoving).

Nazorg

Na de operatie

Uw kind kan na de ingreep misselijk of moe zijn en pijn hebben. Hij/zij krijgt medicijnen tegen de pijn. Meestal is dit een zetpil. Na de ingreep heeft uw kind nog enige tijd een infuus. De verpleegkundige zal dit verwijderen wanneer uw kind weer goed drinkt.

Naar huis

Meestal mag uw kind enkele uren na de operatie weer naar huis. Dit is afhankelijk van hoe het met uw kind gaat. Houd er rekening mee dat uw kind na de operatie in ieder geval 2 uur, en soms langer, in het ziekenhuis moet blijven.

Voordat u naar huis gaat, plannen we een afspraak in voor een controle op de poli en krijgt u vaak ook een recept voor antibiotica mee. Dit om een mogelijke infectie aan het kraakbeen te voorkomen.

Tulband

Na de operatie worden de oren verbonden in een zogenoemde ‘tulband’. Dit verband moet ongeveer 1 week blijven zitten en wordt op de poli verwijderd. We plannen hiervoor een poliafspraak in voordat u naar huis gaat. Tot die tijd mag het verband niet nat worden. Uw kind kan het haar dus niet wassen.

Zakt het verband af of laat het los?

Dan mag u het zelf ‘bijverbinden’. U laat het verband dat na de operatie is aangebracht om het hoofd van uw kind zitten en doet daaroverheen een extra laag verband om de onbedekte plekken te bedekken. Mocht dit niet lukken, dan kunt u contact opnemen met de poli Plastische Chirurgie.

Haarband

Nadat het verband is verwijderd moet uw kind nog ongeveer 3 weken dag en nacht een haarband dragen om de oren te beschermen.

Sporten en zwemmen

Het is belangrijk dat uw kind de eerste weken voorzichtig is met zijn oren. Uw kind mag daarom de eerste 4 weken niet sporten en zwemmen.

Resultaat

De resultaten van oorcorrecties zijn over het algemeen goed. Soms heeft het kraakbeen echter de neiging om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. We kunnen daarom nooit voor 100% garanderen dat de oren recht blijven staan en helemaal symmetrisch zullen blijven. Een enkele keer is het nodig om nog een correctie uit te voeren. Ook dan kunnen we niet garanderen dat beide oren in dezelfde stand blijven staan.

Complicaties en klachten

Net als bij elke andere operatie, kan de wond na de ingreep nabloeden of kan er een infectie ontstaan. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Pijn

Tegen de pijn kunt u uw kind paracetamol geven. De verpleegkundige zal dit verder met u doornemen.

Bloeden

Het kan zijn dat het wondje de eerste uren na de operatie nog een beetje bloedt. Dit is normaal.

Misselijkheid

Uw kind kan na de operatie soms last hebben van misselijkheid. Dit gaat meestal binnen een dag vanzelf over.

Koorts

Na de operatie is het normaal dat uw kind koorts heeft (tot 39º C). Deze wordt veroorzaakt door de wond.

Roodheid en zwelling

Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Dit zal geleidelijk aan verdwijnen. Wel kunnen de oren wat doffer aan blijven voelen.

Neem direct contact met ons op:

 • als het wondje flink bloedt en het bloed door het verband heen komt;
 • als uw kind langer dan 1 dag misselijk is;
 • bij koorts boven de 39º C;
 • als uw kind extreem veel pijn heeft. Het kan zijn dat het verband te strak zit of dat er sprake is van een bloeduitstorting.

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op bij klachten of om vragen te stellen:

• Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie, T 088 320 24 00.
• Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Expertise en ervaring

Het specialisme Plastische Chirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis verricht (borst)reconstructies, hand- en polsoperaties, huidkankerchirurgie, chirurgie na maagverkleiningen, plastische chirurgie bij kinderen en esthetische chirurgie.

Ons team bestaat uit gespecialiseerde plastische chirurgen met ruime ervaring in één of meerdere aandachtsgebieden. De plastisch chirurgen werken in het ziekenhuis nauw samen met oncologisch chirurgen, hart-longchirurgen, dermatologen, reumatologen, revalidatieartsen en handtherapeuten.

Op de polikliniek behandelen we ruim 4.600 patiënten per jaar. Daarnaast komen jaarlijks ruim 5.600 patiënten naar onze polikliniek voor controle. Hiermee zijn we één van de grootste praktijken in Nederland.

Vergoeding

De kosten voor een oorcorrectie bij kinderen worden bijna altijd vergoed door de verzekering. U moet hiervoor wel een machtigingsaanvraag doen bij uw zorgverzekeraar. De plastisch chirurg informeert u hierover. De chirurg heeft verder geen invloed op de beslissing over vergoeding. Uiteindelijk bepaalt de zorgverzekeraar of zij de ingreep vergoeden.

Gerelateerde informatie

Code PCH 21-B

Terug naar boven