Aandoeningen

Premaligne huidafwijkingen (actinische keratosen)

Er zijn verschillende afwijkingen die nog geen huidkanker zijn, maar dit wel kunnen worden. We noemen dat 'premaligne' aandoeningen. Deze huidaandoeningen komen voornamelijk voor bij oudere mensen en ontstaan meestal onder invloed van te veel ultraviolette straling.

De meest voorkomende premaligne aandoening is actinische keratose. Actinisch betekent: ontstaan door ultraviolette straling.

Op deze pagina snel naar

Symptomen

Een keratose is een hoornig plekje dat een beetje op een wrat of een eczeemplekje lijkt. De huid voelt wat rasperig aan. Soms ontstaat er een klein wondje, vooral door te krabben. Dit komt omdat de hoornlaag vrij vast zit en zich niet als een korstje laat afkrabben. Ook met dergelijke huidafwijkingen is het verstandig om naar uw huisarts of huidarts (dermatoloog) te gaan. Een premaligne aandoening kan namelijk ontaarden in een plaveiselcelcarcinoom.

Soorten

Naast premaligne huidafwijkingen kunnen uitgroeien tot huidkanker, meestal tot een plaveiselcarcinoom. 

Er zijn verschillende vormen van huidkanker, zoals

Op de pagina Huidkanker vindt u meer informatie over deze ziekte.

Toon meer over soorten

Onderzoeken

Bij dit voorstadium van huidkanker is het verwijderen van een stukje huid (biopt) meestal niet nodig, omdat het klinisch beeld vaak heel duidelijk is. In het geval van twijfel met huidkanker zal er wel een biopt genomen worden.

Behandelingen

Een actinische keratose kan behandeld worden met een spectrum aan mogelijkheden, variërend van bevriezing (cryotherapie) en lokale celdodende of het immuunsysteem activerende crème tot fotodynamische therapie (PDT) of curettage & coagulatie.

Preventie en advies

Voor de lange termijn kunt u het risico op een huidtumor beperken door zo voorzichtig mogelijk te zijn met blootstelling van uw huid aan ultraviolette straling. Dit geldt uiteraard in sterkere mate als u een lichte huid heeft. Enkele adviezen:

  • Draag in de volle zon kleding en een zonnehoed, pet of zonneklep. Als u, bijvoorbeeld beroepsmatig, toch veel en langdurig in de zon komt, kunt u het beste uw armen en benen bedekt houden.
  • Vermijd de zon zo veel mogelijk tussen 12.00 en 15.00 uur (zomertijd). Dan is de ultraviolette straling namelijk het sterkst.
  • Ga zo min mogelijk zonnen of onder de zonnebank.
  • Het is raadzaam tijdens zonnige perioden een anti-zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (SPF, skin protectie factor) te gebruiken. 
     
Toon meer over preventie en advies

Meer informatie

Websites

Aanvullende informatie over huidkanker vindt u op: 

Code
DERM KAN 73-A-4