Behandelingen & onderzoeken

Qutenza-behandeling

Een Qutenza-behandeling is een vorm van pijnbestrijding. De behandeling is bedoeld voor volwassenen met zenuwpijn aan de buitenzijde van het lichaam, ver weg van het centrale zenuwstelsel. Dit wordt ook wel perifere neuropathische pijn genoemd.

De Qutenza-huidpleister kan alleen, maar ook in combinatie met andere pijnstillende medicatie worden toegepast. Uw arts bespreekt dit zo nodig met u.

Het werkende bestanddeel van de huidpleister is een hoge concentratie van capsaïcine die door de huid heen wordt opgenomen. Capsaïcine komt voor in planten uit de nachtschadefamilie, zoals de paprika en Spaanse peper.

Capsaïcine activeert bepaalde nociceptoren (pijnprikkelontvangers) in de huid, die zich dan terugtrekken. Hierdoor worden langdurig, 3 maanden of meer, geen pijnprikkels meer doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel. U ervaart daardoor pijnvermindering.

Na 3 maanden hebben de nociceptoren zich weer hersteld. Dit betekent dat de pijnklachten gedeeltelijk of helemaal kunnen terugkomen. Als er gedurende de 3 maanden duidelijke pijnvermindering is opgetreden, kan de behandeling herhaald worden.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

  • Op de dag van de behandeling gebruikt u geen huidlotion/huidolie of iets dergelijks op het pijngebied.
  • Trek makkelijk zittende kleding aan die geen druk geeft op het te behandelen gebied.
  • De totale behandeling duurt ongeveer 1,5 uur. U kunt uw laptop of iPad meenemen of iets om te lezen.
  • Zorg er van te voren voor dat u een koude pakking in huis heeft; uit de koelkast, niet uit de diepvries!

Regel vervoer naar huis

Na de behandeling mag u zelf niet zelfstandig/actief deelnemen aan het verkeer. Door de verdoving kunt u last krijgen van krachtsverlies, tintelingen of een verdoofd gevoel. We adviseren u om voor de behandeling al voor vervoer naar huis te zorgen.

Uw specialist of pijnverpleegkundige geeft aan welke pijnstillers u extra mag innemen.

Behandeling

Verloop behandeling

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de poli Pijnbestrijding. De behandeling vindt plaats in de poliklinische behandelkamer van het pijncentrum. Voor de behandeling krijgt u enkele pijnstillers in de vorm van tabletten.

De verpleegkundige vraagt u om de kleding die het pijngebied bedekt te verwijderen. De huid wordt geïnspecteerd op wondjes/irritaties. Hierna wordt het pijngebied afgetekend en de Qutenza-huidpleister op maat geknipt. Daarna wordt de huidpleister zorgvuldig op de huid aangebracht.

Omdat deze huidpleister maximaal 1 uur moet blijven zitten kan ervoor gekozen worden om deze vast te zetten met een verband of (plak)folie, want de pleister zelf plakt niet. Na 1 uur wordt de huidpleister voorzichtig verwijderd. De huid wordt dan gereinigd met een speciale gel die ook verkoelend werkt.

Raakt u het behandelgebied zo min mogelijk aan bij de voorbereiding, tijdens en na het aanbrengen van de huidpleister.

Nazorg

Bijwerkingen tijdens de behandeling

Qutenza kan roodheid, branderigheid, jeuk en pijn op het behandelgebied veroorzaken. Dit is niet ongewoon. Als de Qutenza-huidpleister veel pijn geeft tijdens de inwerktijd, kunt u (kortwerkende) extra pijnstillende medicatie krijgen.

Bijwerkingen na de behandeling

Het behandelde gebied kan enkele dagen gevoelig zijn voor warmte (douche of bad, of bij flinke inspanning). Eventuele pijn als gevolg van de behandeling is in het begin het hevigst en neemt doorgaans vanzelf af na enkele dagen. Het gebruik van een koude pakking kan verlichting geven samen met eventueel extra pijnmedicatie.

Pijnvermindering treedt gemiddeld op na 7 tot 14 dagen (soms al na 2 dagen) en dit kan 3 maanden aanhouden. Na 3 maanden kan de behandeling met Qutenza worden herhaald.

Geen Qutenza-behandeling

De Qutenza-behandeling kan niet uitgevoerd worden bij patiënten die te maken hebben met
onderstaande problemen:

  • Hoge bloeddruk die niet goed onder controle is.
  • Recent hartinfarct.
  • Beschadigde huid.

Ook kan de huidpleister niet worden gebruikt op het gezicht, boven de haarlijn van de
hoofdhuid of in de buurt van slijmvliezen.

U dient ons vooraf te waarschuwen als:

  • U (mogelijk) zwanger bent.
  • U suikerziekte heeft. De huid wordt dan gecontroleerd.
  • U allergisch of overgevoelig bent voor jodium, medicijnen of pleisters.
Toon meer

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, bel dan gerust met de poli Pijnbestrijding, 088 320 68 00, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur.

Eventuele opmerkingen of klachten horen wij graag, zodat we onze dienstverlening en de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren.

Gerelateerde informatie

Code
PP 28-B