Behandelingen & onderzoeken Radiologie

Embolisatie baarmoeder

Embolisatie is één van de nieuwste mogelijkheden om vleesbomen (myomen) te behandelen.
 

De gynaecoloog adviseert embolisatie alleen bij vrouwen die niet (meer) zwanger willen worden.

Meer over embolisatie baarmoeder

Bij deze ingreep worden (door kleine bolletjes) enkele bloedvaten naar de vleesboom afgesloten om de bloedstroom te stoppen. Hierdoor zal de vleesboom binnen 3 tot 6 maanden verschrompelen. De embolisatie gebeurt via een slangetje in de ader van de lies. De behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie door een radioloog. Patiënten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw opname

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (bij operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Kleding

  • Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
  • Neem voldoende (nacht)kleding, ondergoed en een paar warme sokken mee.
  • Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

Opname

  • Op de dag van de opname meldt u zich op de plaats en de tijd die u heeft doorgekregen.
  • Op de afdeling wordt u nogmaals gevraagd of alles duidelijk is en of er geen veranderingen zijn in uw medicijngebruik.
  • Voor de ingreep krijgt u een katheter: een slangetje dat via de urinebuis in de blaas wordt ingebracht. Uw urine loopt dan vanzelf via dit slangetje naar een zakje. De katheter is nodig, omdat u na de ingreep 'platte' bedrust krijgt.
  • U krijgt ook een infuus. Dat is een dun plastic slangetje dat in een ader wordt ingebracht.
  • Via dit infuus krijgt u vocht en een pijnstiller (morfine).

De embolisatie

  • De embolisatie vindt plaats op de afdeling Radiologie.
  • U krijgt een operatiejasje aan.
  • Voordat de behandeling start krijgt u eerst nadere uitleg van de radioloog en/of de verpleegkundige.
  • Nadat u plaatselijk verdoofd bent, worden via een katheter in uw lies de bolletjes ingebracht die de bloedvaten naar de vleesbomen zullen afsluiten.

Duur ingreep

De ingreep zelf duurt ongeveer 1 uur.

Na de embolisatie

  • Na afloop komt u terug op de verpleegafdeling. Hier controleert de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk, polsslag en het drukverband op uw lies.
  • De eerste uren moet u 'platte' bedrust houden. Wanneer het drukverband verwijderd wordt en u weer meer mag gaan bewegen, varieert van persoon tot persoon. Na de ingreep geeft de radioloog hierover instructies  aan de verpleegafdeling.
  • Zolang u in het ziekenhuis verblijft, krijgt u elke avond een prikje. Dit is om trombose (de vorming van een bloedstolsel in een bloedvat) te voorkomen.

Pijnbestrijding

Een aparte vorm van morfinetoediening is PCA (Patient Controlled Analgesia). Als u pijn voelt, drukt u op een knopje. Via een pompje krijgt u dan een bepaalde hoeveelheid morfine via het infuus. Dit systeem is heel veilig, want u kunt niet méér morfine nemen dan een bepaald maximum. Naast deze PCA-pomp krijgt u ook zetpillen tegen de pijn.

Herstel

Hoe snel het herstel verloopt, is bij iedere vrouw verschillend. Zodra u weer goed eet en drinkt en de pijnpomp (PCA) niet meer gebruikt, wordt het infuus verwijderd. Wanneer de katheter verwijderd wordt, hangt af van uw mobiliteit. Meestal gebeurt dit op de dag na de ingreep.

U kunt nog een poosje last hebben van vaginale afscheiding. Dit komt doordat de weefselresten afgestoten worden en is normaal bij deze ingreep.

Duur opname

De duur van de opname is gemiddeld 3 dagen.

Naar huis

Voordat u weer naar huis gaat, krijgt u een ontslaggesprek met uw arts. Uw arts bespreekt een aantal leefregels met u en u krijgt leefregels mee die u nog eens na kunt lezen.

Er worden 2 afspraken voor u gemaakt:

  • een vervolgafspraak bij de gynaecoloog;
  • een controle-afspraak voor een MRI over 6 maanden.

Nazorg

Resultaat embolisatie

Na de behandeling krimpen de myomen binnen 3 tot 6 maanden. Klachten van ruim bloedverlies zijn hierna bij 8 van de 10 vrouwen verdwenen of sterk verminderd.

Complicaties

Bij elke ingreep, dus ook bij embolisatie, bestaat er een kans op complicaties. In dit geval zijn dat:

  • beschadiging van de blaas of darmen;
  • infectie van de baarmoeder of eileiders;
  • het optreden van de overgang.

Deze complicaties treden zeer zelden op en zijn goed te behandelen.

Koorts

De eerste week na de ingreep kunt u wat verhoging hebben. Dat is normaal.

Bij koorts boven de 38,5 graden moet u direct uw arts waarschuwen, in verband met een mogelijke infectie.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Gynaecologie,  T 088 320 62 00
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Gynaecologie, T 088 320 62 00
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio

Expertise en ervaring

Specialistisch team

De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en werken met gespecialiseerde verpleegkundigen, fertiliteitsartsen en verloskundigen. Zij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.

Aandachtsgebieden

Het specialisme Gynaecologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder afwijkende uitstrijkjes, vulva-aandoeningen, menstruatieklachten, endometriose, menopauze en anticonceptie).

Persoonlijk en betrokken

Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom proberen we uw afspraken zoveel mogelijk bij een vaste behandelaar in te plannen. Een behandelplan stellen wij graag samen met u op maat samen.

Wat zijn myomen?

Myomen worden ook wel vleesbomen genoemd. Het zijn goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder en ze bestaan vooral uit spierweefsel.

Myomen kunnen aan de buitenzijde van de baarmoeder zitten, binnenin de baarmoederwand of in de baarmoederholte. Hoe myomen ontstaan, is niet bekend. Er zijn myomen van een paar millimeter doorsnee, maar ook veel grotere. Die kunnen zelfs een paar kilo wegen.

Bij wie komen myomen voor?

Myomen komen voor bij 20 tot 30% van de westerse vrouwen en bij 50 tot 60% van de negroïde vrouwen. Ze ontstaan vaker bij vrouwen die geen kinderen hebben gehad. Ze worden beïnvloed door de hormonen oestrogeen en progesteron, in de vruchtbare fase van het leven. Daarom ontstaan er geen myomen vóór de eerste menstruatie, en worden ze na de laatste menstruatie kleiner, om uiteindelijk te verdwijnen. Tijdens de zwangerschap kunnen bestaande myomen soms groeien door veranderingen in de hormoonspiegels. Na de zwangerschap worden ze dan weer kleiner. Ook bij sommige hormoonbehandelingen, zoals
voor overgangsklachten, kunnen myomen groter worden.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Gerelateerde informatie

Code GYN-42 B

Terug naar boven