Behandelingen & onderzoeken Radiologie

Embolisatie prostaat

Embolisatie van de prostaat is een behandeling om de prostaat te verkleinen.

Deze behandeling maakt het mogelijk om met röntgenapparatuur en inspuiting van contrastvloeistof de prostaat in beeld te brengen en vervolgens te emboliseren. Verwacht wordt dat het plassen verbetert en het eventuele bloeden stopt.  

Meer over embolisatie prostaat

Er worden via een katheter in de lies kleine plastic of gelatine korreltjes ingebracht in de bloedvaten die de prostaat voorzien van bloed. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar de prostaat afgesloten en wordt verwacht dat de prostaat geleidelijk kleiner wordt en klachten zullen afnemen. Patiënten worden voor deze behandeling in het ziekenhuis opgenomen en begeleid.

Voorafgaand aan een prostaatembolisatie heeft u eerst een gesprek met de interventieradioloog. U krijgt dan uitgebreid uitleg over het onderzoek. Ook kunt u uw vragen aan de arts stellen. In sommige gevallen wordt besloten of er eerst nog een CT-scan wordt gemaakt.

Voorbereiding

Medicijnen

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Bespreek dit dan ruim vóór de behandeling met uw arts om te kijken of u hiermee tijdelijk moet stoppen. Het kan nodig zijn om voorafgaande aan de opname bloed te laten prikken ter controle.

Antibiotica

In een enkel geval vraagt de uroloog u om van te voren antibiotica in te nemen. Dit wordt duidelijk met u besproken door uw arts.

Andere medicijnen

Eventuele andere medicijnen kunt u waarschijnlijk op de normale manier blijven innemen. Mocht dat bij u anders zijn, dan hoort u dat van uw behandelend arts.

  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
  • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Eten en drinken

U moet voorafgaande aan de ingreep 2 uur nuchter zijn. Dit betekent dat u niet mag eten en drinken.

Allergieën

Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of contrastvloeistof? Vertel dit dan voordat de behandeling plaatsvindt aan de verpleegkundige.

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Kleding

  • Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken
  • Neem een schone set kleding mee voor het geval u een nachtje moet blijven en een paar warme sokken. 
  • Neem stevige schoenen of pantoffels mee om te voorkomen dat u valt.

Metalen voorwerpen

Sieraden en andere metalen voorwerpen moet u thuis of op de afdeling achterlaten. Metaal houdt namelijk straling tegen en verstoort de opnamen.

Dagbehandeling of opname

Voor deze behandeling wordt u kortdurend opgenomen in het ziekenhuis op de dagbehandeling of op de verpleegafdeling. U krijgt bericht hoe laat u in het ziekenhuis wordt verwacht en waar u zich mag melden.

Bent u al opgenomen in het ziekenhuis dan verzorgt de verpleegafdeling uw vervoer naar de afdeling Radiologie.

Voorbereiding op de dagbehandeling / verpleegafdeling

U krijgt op de afdeling een infuusnaald in uw arm gebracht. Ook krijgt u, indien nodig, medicatie toegediend. Daar krijgt u ook een OK-jasje. U wordt later met uw bed naar de afdeling Radiologie gereden. 
Het afgesproken tijdstip voor de behandeling is een richttijd. Er bestaat een mogelijkheid dat u op een later tijdstip op de dag wordt geholpen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Behandeling

Op de onderzoekskamer

Als u op de onderzoekstafel ligt wordt u aangesloten op een bewakingsmonitor, zodat tijdens de behandeling uw bloeddruk, hartslag en saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) gemeten worden.

Stil blijven liggen

Tijdens de hele procedure is het van groot belang dat u zo stil mogelijk ligt.

De behandeling

De prostaat-embolisatie wordt uitgevoerd door een interventieradioloog. Tijdens de behandeling ligt u op uw rug op de behandeltafel. U ligt onder steriele lakens. 

Prostaat in beeld brengen

De interventieradioloog plaatst een lokale verdoving in de lies en maakt daar een klein sneetje (minder dan een halve centimeter). Hierna prikt de interventieradioloog de slagader in de lies aan en brengt hier een heel dun slangetje (katheter) in. Deze katheter wordt onder röntgendoorlichting en met behulp van het inspuiten van contrastvloeistof, door de slagader naar de prostaat gevoerd. Van de contrastvloeistof kunt u even een warm gevoel in uw buik krijgen. Dat gaat meestal snel over. Vervolgens vindt de embolisatie plaats. Het is mogelijk dat u in beide liezen moet worden geprikt.

Embolisatie

Aangekomen bij het bloedvat, dat de prostaat van bloed voorziet, worden kleine plastic of gelatine korreltjes via de katheter ingebracht. Hierdoor wordt het bloedvat afgesloten en wordt de prostaat geleidelijk aan kleiner. Verwacht wordt dat het plassen verbetert en het eventuele bloeden stopt.  

Duur van de behandeling

De hele procedure duurt ongeveer 2 uur. Aangezien u bent opgenomen in het ziekenhuis, gaat u na het onderzoek in uw bed terug naar de verpleegafdeling.

Nazorg

Bedrust

Om nabloedingen te voorkomen, moet u na het onderzoek enige tijd stil in bed blijven liggen. De tijdsduur bedraagt in principe 4 tot 6 uur. Op de afdeling controleert de verpleegkundige regelmatig uw lies, polsslag en uw bloeddruk.  Later wordt de infuusnaald verwijderd.

Naar huis

Bent u uitsluitend voor het onderzoek gekomen en zijn er geen redenen om langer in het ziekenhuis te blijven? Dan mag u na de periode van bedrust naar huis.

Ophalen

We adviseren u om u op te laten halen met de auto, om druk op het wondgebied te voorkomen. Laat u ophalen met een rolstoel, want de afstand van de verpleegafdeling naar de uitgang is groot.

De eerste drie dagen na de embolisatie mag u geen inspanningen leveren. 

Afspraak

3 tot 6 maanden na de ingreep krijgt u een afspraak voor een controle consult bij de uroloog.

Pijnbestrijding bij embolisatie van de prostaat

U krijgt pijnmedicatie (naproxen). 500 mg voor tweemaal daags, twee weken lang. Het recept hiervoor krijgt u mee vanaf de verpleegafdeling.

Risico's, complicaties en bijwerkingen

Bij elke ingreep bestaan er risico's, bijwerkingen of complicaties. Bij deze ingreep kunt u zich een aantal dagen minder fit voelen. Bijvoorbeeld door moeheid en misselijkheid. Verder kunt u onderstaande klachten krijgen:

  • pijn
  • kleine bloeduitstorting in de lies. Deze blauwe plek trekt vanzelf weg.
  • klein beetje bloed bij de ontlasting, plas of zaadlozing
  • blaasontsteking, waarbij ook koorts kan ontstaan

Deze klachten verdwijnen vanzelf na enkele dagen.

Contrastvloeistof

Contrastvloeistof heeft een belastende werking op uw nieren. Als u een slechte nierfunctie heeft, is het belangrijk om dat te melden bij uw arts. Bij een (te) slechte nierfunctie moeten extra voorbereidende maatregelen genomen worden. U wordt aangeraden om veel te drinken na het onderzoek (1 tot 1,5 liter). Dit geldt ook als u een goede nierfunctie heeft.

Voordat de behandeling plaatsvindt worden verdere risico's en mogelijke complicaties met u en de arts besproken tijdens het polibezoek.

Expertise en ervaring

De afdeling Radiologie heeft een breed onderzoeksaanbod. Onze radiologen hebben uitgebreide ervaring met en expertise op het gebied van verschillende diagnostische onderzoeksmethodes. Wij beschikken over geavanceerde beeldvormende technieken waardoor wij zowel hoogcomplexe als laagcomplexe zorg kunnen aanbieden.

Gespecialiseerde specialisten

Ons team bestaat uit een groot aantal radiologen die allemaal hun eigen subspecialisme hebben, zoals:

  • Abdomen (radiologisch onderzoek van de buik);
  • Cardio thoracale radiologie (radiologisch onderzoek van het hart- en de longen);
  • Interventieradiologie;
  • Mammaradiologie (radiologisch onderzoek van de borst)
  • Musculoskeletale radiologie (radiologisch onderzoek van het skelet en de spieren);
  • Neuro/Hoofd- en hals radiologie
280.000

radiologische onderzoeken per jaar

Koploper in het toepassen van nieuwe radiologische technieken en behandelingen

Gerelateerde informatie

Code BT 95-B

Terug naar boven