Behandelingen & onderzoeken Radiologie

Sedatie bij een radiologisch onderzoek

Patiënten kunnen tijdens een radiologisch onderzoek te maken krijgen met een sedatie, ook wel ‘een roesje’ genoemd.

Een roesje is geen narcose. De patiënt hoeft dus niet beademd te worden. Als de patiënt een roesje krijgt, betekent dit dat hij een slaapmiddel (midazolam) en/of een pijnstiller (fentanyl) krijgt via een infuusnaaldje. Deze krijgt de patiënt voor het onderzoek op de behandelkamer.

De meeste mensen raken van dit middel in (lichte) slaap. Bij sommige mensen veroorzaakt het geen echte slaap, maar wel ontspanning. De meeste patiënten herinneren zich naderhand weinig tot niets van het onderzoek.

Het doel van een roesje is om het onderzoek comfortabel te laten verlopen. Het doel is dus niet om de patiënt te laten slapen.

Voorbereiding

Nagellak en gelnagels

Wij verzoeken u om nagellak en gelnagels voor het onderzoek te verwijderen.

Medicijnen

Zorg dat u een lijst meeneemt naar het ziekenhuis met de medicijnen die u gebruikt. Belangrijk voor ons om vooraf te weten, is of u bloedverdunners, medicatie voor suikerziekte (diabetes) of antibiotica gebruikt. In de specifieke informatie (bijv. de folder) over het onderzoek dat u moet ondergaan, vindt u meer informatie over waar u rekening mee moet houden als het gaat om medicijnen. Zo kunt u bijvoorbeeld lezen welke medicijnen u wel/niet mag innemen voor het onderzoek.

Vervoer en begeleiding

Omdat u tijdens het onderzoek een sedatie krijgt, mag u na het onderzoek niet zelf naar huis rijden of anders deelnemen aan het verkeer. Het is daarom noodzakelijk dat u vooraf regelt dat iemand u (vanaf de polikliniek) naar huis brengt na het onderzoek.

Het is altijd prettig als er iemand met u mee komt. Deze begeleider kan in het ziekenhuis op u wachten. Indien nodig, kan hij/zij meeluisteren naar de informatie die u na het onderzoek krijgt.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor een onderzoek met sedatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Nuchter zijn, helpt om ernstige complicaties te voorkomen en klachten, zoals braken en misselijkheid, te verminderen.

Als u niet nuchter bent, kiezen wij er voor uw veiligheid voor om de behandeling niet door te laten gaan.

Wat mag u eten en drinken?

  • U mag 6 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • U mag 2 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, alleen heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn water en appelsap. Koffie en thee ZONDER melk zijn ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Nazorg

Hieronder leest u meer over wat u na uw onderzoek kunt verwachten.

Na het onderzoek

Als u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 tot 2 uur in uw bed op de uitslaapkamer, totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze tijd worden uw hartslag en zuurstofgehalte bewaakt.

Na het onderzoek mag u weer eten en drinken.

Naar huis

Na het onderzoek kunt u nog enkele uren suf zijn en mogelijk kunt u zich het onderzoek niet (helemaal) herinneren. De medicijnen die u heeft gekregen, kunnen uw reactievermogen beïnvloeden. U mag na het onderzoek daarom ook niet zelf naar huis (ook niet met taxi of openbaar vervoer).

Verder betekent dit dat u tot 24 uur na het onderzoek:

  • niet actief mag deelnemen aan het verkeer (niet autorijden of fietsen, enz.);
  • niet mag gaan werken en geen machines mag bedienen;
  • geen slaapverwekkende en/of rustgevende middelen mag gebruiken;
  • geen alcohol mag drinken.

Risico's en complicaties

Het voordeel van een roesje is dat u weinig van het onderzoek merkt. Het onderzoek zou anders onprettig kunnen zijn. Een nadeel is dat u enkele uren suf bent. Het kan daarom gebeuren dat u zich het onderzoek en een korte periode daarna, niet kunt herinneren.

In zeldzame gevallen kunnen er door het slaapmiddel problemen ontstaan met de ademhaling of hartfunctie. Dit komt gemiddeld voor bij 3 op de 1.000 patiënten. Deze problemen zijn meestal goed met medicijnen of extra zuurstof te behandelen.

Expertise en ervaring

De afdeling Radiologie heeft een breed onderzoeksaanbod. Onze radiologen hebben uitgebreide ervaring met en expertise op het gebied van verschillende diagnostische onderzoeksmethodes. Wij beschikken over geavanceerde beeldvormende technieken waardoor wij zowel hoogcomplexe als laagcomplexe zorg kunnen aanbieden.

Gespecialiseerde specialisten

Ons team bestaat uit een groot aantal radiologen die allemaal hun eigen subspecialisme hebben, zoals:

  • Abdomen (radiologisch onderzoek van de buik);
  • Cardio thoracale radiologie (radiologisch onderzoek van het hart- en de longen);
  • Interventieradiologie;
  • Mammaradiologie (radiologisch onderzoek van de borst)
  • Musculoskeletale radiologie (radiologisch onderzoek van het skelet en de spieren);
  • Neuro/Hoofd- en hals radiologie

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code BT 98-O

Terug naar boven