Aandoeningen Revalidatiegeneeskunde

Caudalaesie

Een caudalaesie is een beschadiging van de cauda equina (in het Latijns: paardenstaart). Dit is de bundel zenuwen onder het onderste deel van het ruggenmerg. Deze zenuwbundel ligt onderin het wervelkanaal in de wervelkolom. Deze bundel lijkt op een paardenstaart.

De beschadiging kan ontstaan door een hernia, trauma of tumor. De gevolgen van een caudalaesie komen grotendeels overeen met de gevolgen van een dwarslaesie: problemen met lopen, plassen, ontlasting, seksuele functies en vaak ook pijn.

Behandelingen

Behandeling tijdens opname in het ziekenhuis

 • De periode na de operatie is gericht op het herstel van de functie.
 • Revalidatie en oefentherapie onder begeleiding van een revalidatiearts en de fysiotherapeut worden belangrijke zaken voor u.
 • De revalidatiearts geeft zo nodig advies over het reguleren van het plassen en de ontlasting.

Revalidatie na ontslag uit het ziekenhuis

 • De revalidatiearts bekijkt welke revalidatiebehandeling voor u mogelijk is. De mogelijkheden hangen sterk af van uw lichamelijke conditie, eventuele ziekten of gebreken die u hebt.
 • Als een multidisciplinaire behandeling nodig is, wordt u binnen de regio meestal verwezen naar revalidatiecentrum De Hoogstraat. De Hoogstraat is het dwarslaesiecentrum van Midden-Nederland en 1 van de 8 centra in Nederland die gespecialiseerd zijn in dwarslaesierevalidatie.

  Meer informatie

  Gerelateerde informatie

  Code REV 15-A

  Terug naar boven