Behandelingen & onderzoeken Radiologie

Schouderbarbotage (N.A.C.D.)

Een barbotage wordt uitgevoerd als er een chronische ontsteking bestaat van een van de pezen in de schouder. De ontstoken pees is hierbij deels verkalkt. Bij een barbotage worden de kalkafzettingen, die pijnklachten kunnen veroorzaken, verwijderd. De behandeling staat ook bekend als N.A.C.D.: Needle Aspiration of Calcific Deposit.

De klachten zullen eerst toenemen, maar daarna geleidelijk afnemen en vaak zelfs helemaal verdwijnen.

Voorbereiding

Meenemen naar het ziekenhuis

  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
  • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Vervoer

Wij adviseren u een begeleider mee te nemen. Het is niet raadzaam om na de behandeling zelf een auto te besturen.

Medicijnen

  • Bloedverdunners: gebruikt u bloedverdunners? Bespreek dit dan ruim vóór de behandeling met uw arts om te kijken of u hiermee tijdelijk moet stoppen.
  • Andere medicijnen: uw eventuele andere medicijnen kunt u waarschijnlijk op de normale manier blijven innemen. Mocht dat bij u anders zijn, dan hoort u dat van uw behandelend arts.
  • Lidocaïne: dit is een snel werkende pijnstiller en wordt gebruikt als verdovingsvloeistof bij deze behandeling.
  • Kenacort®: dit is een ontstekingsremmer, ook wel corticosteroïden genoemd. Dit medicijn wordt soms, op verzoek van uw behandelend arts, ingespoten op de plek waar het kalk zich bevindt.

Kleding en sieraden

Als u voor de behandeling komt, draag dan comfortabel zittende kleding die u makkelijk kunt aan- en uittrekken. Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

Verhinderd voor uw afspraak?

Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Behandeling

De radiologisch laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar de behandeling plaatsvindt. Met een echo wordt gekeken waar de kalk zich precies bevindt. Vervolgens wordt de huid van uw schouder ontsmet en verdoofd. De behandelaar plaatst één of meerdere naalden in de kalk in uw schouderpezen. Om de naalden goed op hun plaats te kunnen brengen, maakt hij/zij gebruik van een echoapparaat. Door de naald(en) wordt een verdovingsvloeistof ingespoten. Daarna wordt de kalk meerdere malen aangeprikt en verbrokkeld, waardoor het lichaam de restanten kan opnemen. Een deel van de kalk verlaat direct, via de naald, het lichaam. 

De plek waar de kalk zich bevindt wordt zoveel mogelijk verdoofd. Echter, het aanprikken kan soms pijnlijk zijn. Laat de behandelaar gerust weten wanneer u te veel pijn ervaart. Hij/zij kan dan meer verdovingsvloeistof toedienen.

Op verzoek van uw behandelend arts worden soms ook ontstekingsremmers toegediend in de schouder, zoals Kenacort.

Tijdens en na de behandeling kunt u vragen stellen aan de assistent/laborant of radioloog.  De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Houd er wel rekening mee dat het soms iets langer duurt (bijvoorbeeld als u door iemand wordt opgehaald).

Nazorg

Pijn en beweging

Na de behandeling kunt u een aantal dagen tot twee weken flinke napijn hebben. U kunt dan een pijnstiller gebruiken, zoals paracetamol. U mag maximaal 4 keer per dag 1000 mg nemen. Lees eerst de bijsluiter.

Het is belangrijk dat u na de behandeling uw schouder blijft bewegen binnen de pijngrens. Dit bevordert het herstel.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.

Expertise en ervaring

Met radiologisch onderzoek kan worden vastgesteld of een lichaamsdeel/orgaan ziek of beschadigd is. Met technieken als straling, magnetische velden en geluidsgolven kunnen weefsels en organen in het lichaam zichtbaar worden gemaakt. Het specialisme Radiologie doet zo'n 280.000 radiologische onderzoeken per jaar en heeft een koploperspositie als het gaat om het toepassen van nieuwe radiologische technieken en behandelingen. Daarnaast verzorgt het St. Antonius Ziekenhuis de A-opleiding voor het specialisme Radiologie.

Gerelateerde informatie

Code BT 75-B

Terug naar boven