Specialisme

Neonatologie

St. Antonius Geboortezorg biedt ook alle zorg rondom baby’s die te vroeg geboren zijn (prematuren), extra zorg nodig hebben of ziek zijn (Neonatologie). Omdat wij volgens de visie Family Centered Care werken, worden in principe, moeder en kind nooit gescheiden, ook als moeder en/of kind extra zorg nodig hebben.

Ze worden samen in de eigen suite verzorgd. Wij vinden het belangrijk dat ouders zoveel mogelijk bij de zorg van hun pasgeboren kind worden betrokken en zoveel mogelijk tijd doorbrengen met hun baby. Onze zorgprofessionals ondersteunen de jonge ouders zoveel mogelijk om hun kindje zelf te verzorgen. Ze kijken waar behoefte aan is en proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van de ouders.

Bekijk ook de mooie film over baby Dorian die 8 weken te vroeg werd geboren en samen met zijn ouders verbleef in een van onze Neonatologiesuites. Een mooi praktijkvoorbeeld van de zorg die wij bieden aan te vroeg geboren baby's.

Ontwikkelingsgerichte zorg

Speciaal voor de te vroeg geboren baby’s (prematuren) geven wij specifieke zorg die we ontwikkelingsgerichte zorg noemen. Ontwikkelingsgerichte zorg is volledig gericht op de behoeften van het kind. Diverse studies bevestigen keer op keer de grote voordelen van ontwikkelingsgerichte zorg. Kinderen die vanaf het prilste begin verzorgd worden door de ouders hechten een stuk beter, hebben doorgaans minder ademondersteuning nodig, krijgen minder infecties en drinken sneller zelfstandig.

Voorbeelden voor ontwikkelingsgerichte zorg

  • Huid-op-huid contact, buidelen/kangoeroeën
  • Reduceren van negatieve prikkels (geluid, licht, gevoel.)
  • Geborgenheid bieden tijdens baden door baden in een doek.
  • Lichaamscontact bij verzorging baby; baby aanraken met volle hand.
  • Zachtjes praten en troosten.
baby-in-couveuze

Huid-op-huid contact

Wij stimuleren zoveel mogelijk huid-op-huid contact, hierdoor voelt  het kindje zich veilig en geborgen. Een intensief huid-op-huid contact bevordert het hechtingsproces en brengt moeder en kind dichter bij elkaar. 

Post IC zorg

Op onze locatie in Nieuwegein behandelen wij ook baby’s die net van de Intensive Care afkomen (van bijvoorbeeld het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht).  De medische situatie laat het dan niet toe dat ouders en kind op dezelfde suite verblijven.  Deze baby's liggen op de afdeling Neonatologie. Wij bieden wel de mogelijkheid aan ouders om dichtbij hun kindje te blijven slapen in een aparte suite.

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein beschikt al meer dan 10 jaar over een ‘Neonatale Post Intensive Care’, hierdoor kunnen wij hoog complexe zorg bieden.