Een TAAA-operatie kan noodzakelijk zijn als de grote lichaamsslagader, de aorta, verwijd is (een aneurysma). De verwijding ontstaat doordat er een zwakke plek in het bloedvat zit, waardoor de wand op die plaats uitrekt.

Als een TAAA-operatie nodig is, bevindt de verwijding zich zowel in het deel van de aorta dat door de borstkas loopt als in het deel dat in de buikholte ligt. De afkorting TAAA staat  dan ook voor Thoraco (borstkas) Abdominaal (buik) Aorta (grote lichaamsslagader) Aneurysma (verwijding van het bloedvat).

Op deze pagina snel naar

Meer over TAAA-operatie

Bij deze operatie wordt het verwijde deel van de aorta vervangen door een kunststof gedeelte. De chirurg maakt een snee vanaf uw rug naar uw ribbenboog (de plaats aan de voorzijde van uw lichaam waar de ribben samenkomen) en uiteindelijk naar uw navel. Zo heeft de chirurg goed zicht op het verwijde deel van de aorta. Tijdens de operatie prikt de arts uw linkerlies aan en legt een slangetje in het bloedvat dat zich daar bevindt. Uw bloedsomloop wordt op die manier ‘omgeleid’ en ondersteund, waardoor uw hart en longen tijdens de operatie minder belast worden. Dit vermindert de kans op beschadiging van het ruggenmerg. 
De chirurg vervangt vervolgens het verwijde deel van de aorta door een kunststof gedeelte. De aftakkingen van de aorta worden in het nieuwe kunststof deel ingehecht. Deze aftakkingen voorzien het ruggenmerg en andere belangrijke organen in de buik van bloed. De chirurg houdt daarom gedurende de gehele operatie het functioneren van het ruggenmerg goed in de gaten. De chirurg verwijdert het ‘oude’ gedeelte van de aorta niet, maar trekt dit over het nieuwe kunststof gedeelte heen. De vernieuwde aorta wordt op deze manier goed afgedekt.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code
CAR 15