Behandelingen & onderzoeken

Transcraniele duplex (TCD)

Een transcraniele duplex (TCD) is een onderzoek van de bloedvaten in de hersenen. Met behulp van geluidstrillingen wordt uitwendig de snelheid gemeten waarmee het bloed door de bloedvaten in de hersenen stroomt. Het onderzoek is geheel ongevaarlijk.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U gaat op het afgesproken tijdstip naar de afdeling Klinische Neurofysiologie.

Onderzoek

  • U neemt plaats op de onderzoeksbank.
  • De laborant beweegt een geluidskop (een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt) over uw hoofdhuid.
  • Aan de zijkanten en de achterkant van uw hoofd zoekt de laborant enkele plaatsen op waar de metingen het best gedaan kunnen worden. Dit heet in ziekenhuistermen ‘venster zoeken’. Het kan geruime tijd duren voordat de laborant de juiste plekken heeft gevonden. U voelt er weinig van.
  • De laborant houdt nu de geluidskop tegen een van de gevonden plaatsen op uw hoofdhuid. Vaak drukt de laborant dan korte tijd een bloedvat in uw hals dicht. Dit kan even vervelend aanvoelen. Het is om te testen of het juiste bloedvat onderzocht wordt,en of de bloedvaten elkaars werk kunnen overnemen. Zo werkt de laborant alle gevonden ‘vensters’ op uw hoofdhuid af.
  • Tijdens het onderzoek hoort u het versterkte geluid van het bloed dat door uw
    slagaders stroomt.
  • Na het onderzoek kunt u gewoon weer naar huis.

Duur onderzoek

Het onderzoek zelf duurt ongeveer anderhalf uur. De laborant vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

Uitslag

De laborant geeft u geen informatie over de resultaten van het onderzoek. Uw arts zal de uitslag op een latere datum met u bespreken.

Gerelateerde informatie

Code
KNF 04-O