Behandelingen & onderzoeken

Transcraniële duplex (TCD)

Een transcraniële duplex (TCD) is een onderzoek van de bloedvaten in de hersenen. Met behulp van geluidstrillingen wordt uitwendig de snelheid gemeten waarmee het bloed door de bloedvaten in de hersenen stroomt.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig.

Onderzoek

Melden

  • Het onderzoek vindt plaats op de Klinische Neurofysiologie
  • We halen u op in de wachtruimte en begeleiden u vandaar naar de onderzoekskamer.

Onderzoek

  • U neemt plaats op de onderzoeksbank.
  • De laborant beweegt een geluidskop (een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt) over uw hoofdhuid.
  • Aan de zijkanten en de achterkant van uw hoofd zoekt de laborant enkele plaatsen op waar de metingen het best gedaan kunnen worden. Dit heet in ziekenhuistermen ‘venster zoeken’. Het kan geruime tijd duren voordat de laborant de juiste plekken heeft gevonden. U voelt er weinig van.
  • De laborant houdt nu de geluidskop tegen een van de gevonden plaatsen op uw hoofdhuid. Vaak drukt de laborant dan korte tijd een bloedvat in uw hals dicht. Dit kan even vervelend aanvoelen. Het is om te testen of het juiste bloedvat onderzocht wordt en of de bloedvaten elkaars werk kunnen overnemen. Zo werkt de laborant alle gevonden ‘vensters’ op uw hoofdhuid af.
  • Tijdens het onderzoek hoort u het versterkte geluid van het bloed dat door uw
    slagaders stroomt.
  • Na het onderzoek kunt u gewoon weer naar huis.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten en is ongevaarlijk. De laborant vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

Nazorg

Uitslag

De laborant geeft u geen informatie over de resultaten van het onderzoek. Uw arts zal de uitslag op een latere datum met u bespreken.

Vragen

Heeft u vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Klinische Neurofysiologie. Onze openingstijden zijn van 08.00 tot 16.30 uur en op locatie Woerden van 08.30 tot 17.00 uur. U kunt ons bereiken via T 088 320 41 00.

Gerelateerde informatie

Code
KNF 04-O