Naast de traditionele afspraak op de poli en de telefonische afspraak zijn er in ons ziekenhuis ook videoafspraken met uw arts of verpleegkundige mogelijk. Hieronder leest u meer over hoe deze afspraak werkt.

  Wat is een videoafspraak?

  Bij een videoafspraak, ook wel videoconsult genoemd, hebben de patiënt en arts of verpleegkundige contact via een beveiligde videoverbinding. U ontvangt via Mijn Antonius een bericht met een link, waarmee u op het moment van de afspraak kunt deelnemen aan het online gesprek met uw behandelaar. 
  Videoafspraak tussen patiënt en zorgverlener

  Voordelen van een videoafspraak

  Een videoafspraak heeft een aantal voordelen in vergelijking met een afspraak op de poli, zoals:

  • U hoeft niet naar het ziekenhuis te komen, dat scheelt u reistijd en reis- en parkeerkosten.  Dit past bovendien bij de huidige coronamaatregelen, waarbij wij proberen om zo min mogelijk mensen tegelijkertijd in ons ziekenhuis te ontvangen voor uw en onze veiligheid.
  • Het gesprek vindt plaats in eigen, vertrouwde omgeving.
  • Er kunnen gemakkelijk meer mensen (bijvoorbeeld partner, mantelzorger, kind) deelnemen aan het gesprek, ook als zij op een andere locatie zijn dan uzelf. Zeker nu
   tijdens de coronacrisis is dit een voordeel, omdat u meestal niemand mee mag nemen naar een afspraak op de poli.

  Volwaardige afspraak

  Een videoafspraak is een van de 3 vormen van een e-consult, naast een telefonische afspraak en een schriftelijk consult via Mijn Antonius. Deze e-consulten vervangen een afspraak op de poli en zijn daarom  'volwaardige' afspraken. Dat betekent dat u, als u verhinderd bent, uw afspraak telefonisch moet wijzigen of afzeggen via de poli of via Mijn Antonius.

  De afspraak wordt door het ziekenhuis declareerd bij de zorgverkeraars, net als een 'gewone' afspraak op de poli.  Ook door de zorgverzekering wordt een videoafspraak als een 'gewone' afspraak gezien en qua vergoeding/facturatie dus net zo behandeld als een afspraak waarbij u naar de poli komt.

  Voor welk soort afspraken is een videoafspraak geschikt?

  Een videoafspraak is een geschikt alternatief voor afspraken waarbij geen lichamelijk onderzoek of behandeling nodig is met behulp van ziekenhuisapparatuur. Bijvoorbeeld voor de uitslag van een onderzoek (vaak kan dit ook telefonisch) of een controlebezoek. 

  Vraag er gerust om bij uw poli

  Op dit moment zijn videoafspraken nog niet op alle poliklinieken mogelijk, maar deze mogelijkheid wordt nu verder uitgebreid in ons ziekenhuis. Als u een afspraak via video wilt, vraag er dan gerust om bij uw poli/behandelaar.

  Wat heeft u nodig voor een videoafspraak?

  • U heeft een Mijn Antonius-account nodig. 
  • U heeft een goed werkende internetverbinding nodig en bij voorkeur een desktop, laptop of tablet. Een mobiele telefoon is minder geschikt vanwege het kleine beeldscherm. 
  • U kunt via de poli of via Mijn Antonius vragen om een videoafspraak.
  • U kunt dit doen zolang onder behandeling bent van uw arts. In de praktijk is dit meestal tot na 1 jaar na de start van de behandeling. Voor patiënten met een chronische aandoening kan deze termijn langer zijn. 
  • De instructie voor de videoafspraak (Deze wordt ook meegestuurd met de uitnodiging). 

  -> Veelgestelde vragen en probleemoplossing bij videoafspraken