Aandoeningen

Artrose van de schouder (slijtage)

Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten, ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Artrose kan veel klachten geven, zoals pijn en stijfheid.

Normaal gesproken kan een schoudergewricht soepel bewegen. Het schoudergewricht wordt gevormd door een kom, die vastzit aan het schouderblad en de kop van de bovenarm. Om het gewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Om te zorgen dat een gewricht soepel kan bewegen, zijn de botuiteinden bekleed met kraakbeen. Bovendien bevat het gewricht vloeistof (synoviale vloeistof) die de botuiteinden ‘smeert’ en helpt bij het opvangen van schokken.

Bij artrose verslechtert de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen en soms verdwijnt het zelfs helemaal. Bovendien neemt de hoeveelheid synoviale vloeistof in het gewricht af. Daardoor kunnen de botten over elkaar schuren wat pijn veroorzaakt.

Symptomen

Artrose kan verschillende klachten geven, zoals pijn, stijfheid, vochtophoping, een krakend geluid/gevoel en  bewegingsbeperking.

Onderzoeken

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klachten en verschijnselen. Soms wordt een röntgenfoto gemaakt om de diagnose te bevestigen.

Op een röntgenfoto is kraakbeen niet te zien, maar een foto laat wel zien hoe groot de afstand is tussen de botdelen. Als die te dicht bij elkaar liggen, kunnen we daaruit afleiden dat het kraakbeen dun is of zelfs ontbreekt.En of er ‘osteofyten’ zijn. Dit zijn botuitsteeksels die kunnen ontstaan als reactie op de artrose.

Behandelingen

Helaas bestaat er geen genezing voor artrose van de schouder. Wel zijn er behandelingen die klachten als gevolg van artrose verminderen. Deze behandelingen zijn gericht op het verlichten van de pijn en het blijven gebruiken van uw schouder.

Er zijn niet operatieve behandelmethoden waarbij de klachten op verschillende manieren worden bestreden zoals het pijnbestrijden met behulp van medicijnen. We proberen de klachten van artrose zo goed en zo lang mogelijk te bestrijden met deze behandelmethoden. Een operatie brengt risico's met zich mee en een kunstgewricht heeft een beperkte levensduur. Als de behandelingen echter niet meer het gewenst resultaat geven kan er besloten een schouderprothese (kunstschouder) te plaatsen.

Het schoudergewricht

Het schoudergewricht wordt gevormd door een kom, die vastzit aan het schouderblad en de kop van de bovenarm. Om het gewricht bevindt zich een gewrichtskapsel.

Om te zorgen dat een gewricht soepel kan bewegen, zijn de botuiteinden bekleed met kraakbeen. Bovendien bevat het gewricht vloeistof (synoviale vloeistof) die de botuiteinden ‘smeert’ en helpt bij het opvangen van schokken.

Een model skelet, ingezoomd op de schouder. De botten en onderdelen zijn gelabeld.

Figuur 1: botstructuren schouder

Daar omheen lopen een aantal spieren en pezen. Deze pezen worden de rotator cuff genoemd.(figuur 2) Deze spieren liggen als een soort manchet om het schoudergewricht. De rotator cuff is samen met het kapsel verantwoordelijk voor het in de kom houden van de schouder tijdens het bewegen, daarnaast zorg de rotator cuff voor het optillen en draaien van de arm. De rotator cuff bestaat uit vier spieren (rotatoren).

Rotator cuff voorkant
Rotator cuff achterkant

Figuur 2: Rotator Cuff

Meer informatie

Lees meer over Fysiotherapie bij schouderproblematiek.

Patiëntervaringen

Lees hier de ervaringen van onze patiënten met diverse orthopediebehandelingen.

Websites

Lees meer informatie op de website van de Vereniging voor Orthopedie.

Gerelateerde informatie

Code ORT 76-A

Terug naar boven