Aandoeningen

Cuffruptuur (gescheurde schouderpees)

Door slijtage, trauma (bijvoorbeeld door een ongeluk) of een combinatie daarvan kan er een scheur (ruptuur) ontstaan in de rotator cuff. Dit is het gebied met spieren en pezen rondom het schoudergewricht.

Dit kan in sommige gevallen pijnklachten en krachtsverlies in de arm geven.

Symptomen

De klachten bij een cuffruptuur zijn :

  • Pijn bij het optillen van de arm. Soms is het helemaal niet mogelijk om de arm op te tillen.
  • Verminderde kracht in de arm.
  • Het is niet mogelijk het schoudergewricht te roteren. De kop die aan het bot van de bovenarm zit, kan niet draaien in de kom van de schouder.
  • Vaak nachtelijke pijn.

Onderzoeken

Bij uw bezoek aan de polikliniek vindt een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek plaats. Daarnaast kan het nodig zijn röntgenfoto's, een echografie of een MRI te laten maken om de diagnose te kunnen stellen.

MRI

Onderzoek via magnetische technieken

Behandelingen

Afhankelijk van de ernst van de cuffruptuur zijn er twee behandelingmogelijkheden:

Niet operatief

Een cuffruptuur hoeft niet altijd  gerepareerd te worden door middel van een operatie. Een scheur in een van de pezen rond uw schoudergewricht groeit niet vanzelf vast, maar andere delen van de 'cuff' kunnen de functie van het gescheurde deel wel overnemen. Als de orthopeed u therapie adviseert, dan kan deze bestaan uit rust desnoods door het dragen van een sling, leefregels, fysiotherapie en een injectie. Belangrijk is dat u uw arm blijft gebruiken om de schouder soepel te houden.  

Operatief

Hierbij is het mogelijk dat de scheur in de pees via een kijkoperatie (arthroscopische operatie) wordt gehecht of er wordt een schouderprothese geplaatst. Meer informatie over deze behandelingen leest u hieronder.

Cuffrepair

Operatie aan een scheur in een pees, spier of het gewrichtskapsel van de schouder

Uitleg rotator cuff

Het schoudergewricht wordt gevormd door een kom, die vastzit aan het schouderblad en de kop van de bovenarm (figuur 1).

Om het gewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Daar omheen lopen een aantal spieren en pezen. Deze pezen worden de rotator cuff genoemd.(figuur 2) Deze spieren liggen als een soort manchet om het schoudergewricht. De rotator cuff is samen met het kapsel verantwoordelijk voor het in de kom houden van de schouder tijdens het bewegen. Daarnaast zorg de rotator cuff voor het optillen en draaien van de arm. De rotator cuff bestaat uit vier spieren (rotatoren).

Door slijtage, trauma (bijvoorbeeld door een ongeluk) of een combinatie daarvan kan er een scheur ontstaan in de rotator cuff.

Diagram van hoe het botstructuur van de schouder is opgebouwt
Figuur 1: botstructuren schouder
 
Diagram van de rotator cuff van de voorzijde
Diagram van de rotator cuff van de achterzijde
Figuur 2: Rotator Cuff

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code ORT 59-A

Terug naar boven